Η UniCredit έχει ήδη γίνει ο μεγαλύτερος μέτοχος της Commerzbank, με ποσοστό 21% και επιδιώκει να αυξήσει το μερίδιό της στο 29,9%. Η Γερμανία αντέδρασε άμεσα, αναστέλλοντας την πώληση μετοχών προκειμένου να προσπαθήσει να σταματήσει την εξαγορά. Αυτές οι ανησυχίες θυμίζουν τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν το 2016, όταν η κινεζική Midea εξαγόρασε τη γερμανική εταιρεία Kuka.
Η κατάσταση αυτή αναδεικνύει τον εκνευρισμό που έχει προκληθεί από την υποχώρηση της γερμανικής οικονομίας, η οποία αναζητά λύσεις καθώς προέρχεται από μια περίοδο ύφεσης και βλέπει σημαντικές βιομηχανίες της, όπως η Volkswagen και η BASF, να μεταφέρουν επενδύσεις αλλού. Ο Αντρέα Ορσέλ, CEO της UniCredit, είναι κεντρική μορφή σε αυτή την υπόθεση, με στόχο τη δημιουργία μιας πανευρωπαϊκής τράπεζας που θα μπορεί να ανταγωνιστεί τις αμερικανικές.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) επιθυμεί αυτού του είδους τις διασυνοριακές συγχωνεύσεις, καθώς μπορούν να ενισχύσουν το τραπεζικό τομέα της Ευρωζώνης. Ο ρόλος της ΕΚΤ γίνεται ολοένα και πιο σημαντικός, καθώς εξέλιξε τη στάση της αναφορικά με τις εξελίξεις. Οι τράπεζες συμφώνησαν να ξεκινήσουν συνομιλίες για την ανταλλαγή απόψεων, ενώ η νέα διευθύνουσα σύμβουλος της Commerzbank, Μπετίνα Ορλόπ, έχει κληθεί να αντιμετωπίσει αυτή την απρόσμενη κρίση.
Η γερμανική κυβέρνηση, με επικεφαλής τον καγκελάριο Ολαφ Σολτς, εκφράζει τη δυσφορία της για τις κινήσεις της UniCredit, αναφέροντας ότι τέτοιες τακτικές δεν είναι ευπρόσδεκτες. Επιπλέον, υπάρχουν φόβοι ότι αν προχωρήσει η συγχώνευση, θα διακοπεί η χρηματοδότηση προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Γερμανίας. Οικονομικοί αναλυτές πιστεύουν ότι οι δυνατότητες της γερμανικής κυβέρνησης να αποτρέψει τη συγχώνευση είναι περιορισμένες.
Στη διάρκεια της συμβουλευτικής του καριέρας, ο Ορσέλ διακρίθηκε στη σύναψη σημαντικών συμφωνιών, όπως οι συγχωνεύσεις που έχουν διαμορφώσει το χρηματοπιστωτικό τοπίο στην Ευρώπη. Ο Christof Salas, καθηγητής στη Φρανκφούρτη, τονίζει ότι είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς την UniCredit να προχωρά σε εχθρική εξαγορά ενάντια στη θέληση της Commerzbank.
Συστήνεται, λοιπόν, προσοχή στη διαχείριση αυτής της δυναμικής κατάστασης. Η επόμενη περίοδος θα είναι καθοριστική για το μέλλον και των δύο τραπεζών.
Πηγή: kathimerini.gr