Τα ενεργοβόρα κέντρα δεδομένων, μαζί με την εκρηκτική ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, δημιουργούν ένα δύσκολο δίλημμα για τους τεχνολογικούς γίγαντες όπως η Microsoft, η Google και η Amazon. Αυτοί οι κολοσσοί έχουν επενδύσει σημαντικά σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια, αλλά πλέον στρέφονται και πάλι στην πυρηνική ενέργεια, που είναι η μόνη πηγή που μπορεί να καλύψει τις αυξανόμενες ενεργειακές τους ανάγκες χωρίς εκπομπές καυσαερίων.
Πρόσφατα, η Google ανακοίνωσε τη συμφωνία με την καινοτόμο εταιρεία Kairos Power, που αναπτύσσει αρθρωτούς πυρηνικούς αντιδραστήρες. Ο πρώτος από αυτούς αναμένεται να λειτουργήσει ως τροφοδότης ενέργειας για τα κέντρα δεδομένων της μέχρι το 2030. Παράλληλα, η Amazon προγραμματίζει να επενδύσει 500 εκατομμύρια δολάρια στην Dominion Energy για την ανάπτυξη ενός μικρού πυρηνικού αντιδραστήρα. Αντίστοιχα, η Microsoft έχει υπογράψει συμφωνία για την αποκατάσταση ενός προβληματικού αντιδραστήρα στην Πενσιλβάνια.
Η τάση για αποδοτική ενέργεια γίνεται ιδιαίτερα επιτακτική καθώς οι εκπομπές καυσαερίων από τα κέντρα δεδομένων μπορούν να διπλασιαστούν μέχρι το 2030 σε σύγκριση με το 2022. Η Goldman Sachs έχει επισημάνει ότι το κοινωνικό κόστος αυτών των εκπομπών θα μπορούσε να ανέλθει σε 125 με 140 δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, οι εταιρείες τεχνολογίας επικαλούνται τις προοπτικές που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη για την καινοτομία σε κρίσιμους τομείς της κοινωνίας.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν στηρίζει την πυρηνική ενέργεια, θεωρώντας την κρίσιμη για τη μείωση των εκπομπών καυσαερίων στη χώρα. Παρόλο που η βιομηχανία τεχνολογίας δείχνει ενθουσιασμό προς τις νέες πυρηνικές μονάδες, οι επικριτές επισημαίνουν τα παραδοσιακά προβλήματα που σχετίζονται με την πυρηνική ενέργεια, όπως το υψηλό κόστος και οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση.
Η επιλογή της πυρηνικής ενέργειας ως απάντηση στην αυξανόμενη ενεργειακή ζήτηση και οι δεσμεύσεις των εταιρειών για βιωσιμότητα δημιουργούν ένα νέο τοπίο στην ενεργειακή πολιτική, με πολλαπλές προκλήσεις και ευκαιρίες. Η Google συνεχίζει να επενδύει στην πυρηνική ενέργεια, θεωρώντας την ως βασικό παράγοντα για την εξασφάλιση καθαρής ενέργειας 24/7, κάτι που θεωρείται απαραίτητο και για τον υπόλοιπο κόσμο.
Πηγή: kathimerini.gr