Αρχική Κόσμος Guardian: Άγγλοι αξιωματούχοι λένε ότι τα θετικά σελφ τεστ είναι κατά 62%...

Guardian: Άγγλοι αξιωματούχοι λένε ότι τα θετικά σελφ τεστ είναι κατά 62% λανθασμένα!

Aυξάνουν τις αμφιβολίες τους για την εγκυρότητα των γρήγορων τεστ αντιγόνων κορυφαίοι αξιωματούχοι της βρετανικής κυβέρνησης σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian.

Φαίνεται πως το Υπουργείο Υγείας παρακολουθεί διαρκώς τα δεδομένα και ήδη κάποια στελέχη εκφράζουν σκέψεις να περιοριστεί ο ρόλος των σελφ τεστς στον σχεδιασμό της κυβέρνησης.

Όπως μεταδίδει η dw, ο λόγος είναι ότι τα γρήγορα τεστ αντιγόνων έχουν την προδιάθεση να εμφανίζουν θετικά αποτελέσματα ακόμα και σε εκείνους που τελικά δεν έχουν προσβληθεί από τον ιό. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία και με βάση το επίπεδο του τρέχοντος επιδημιολογικού φορτίου στην Αγγλία, εκτιμάται ότι το ποσοστό των λανθασμένα θετικών αποτελεσμάτων αγγίζει το 62%.

Από ό,τι φαίνεται στην πράξη τα σελφ τεστς εμφανίζουν ένα σχετικά σταθερό ποσοστό θετικών αποτελεσμάτων. Αυτό σημαίνει ότι σε περιόδους έξαρσης του ιού «τυχαία» το αποτέλεσμα θα είναι σωστά θετικό, ενώ σε περιόδους ύφεσης του ιού η πλειονότητα των θετικών αποτελεσμάτων θα είναι λανθασμένη.

Η αξιοπιστία των σελφ τεστς

Ο εκτελεστικός διευθυντής στρατηγικής του Υπουργείου Υγείας και σύμβουλος του Ματ Χάνκοκ, Μπεν Ντάισον έγραφε σε email του ότι «για παράδειγμα στο Λονδίνο (περιοχή με χαμηλό ποσοστό κρουσμάτων) μόλις το 25% των θετικών αποτελεσμάτων είναι όντως θετικό».

Η αξιοπιστία των σελφ τεστ είναι στο επίκεντρο της συζήτησης εδώ και μήνες στην Αγγλία, με τους υποστηρικτές να λένε ότι αποτελεί το βασικό εργαλείο για τον  εντοπισμό των ασυμπτωματικών κρουσμάτων όμως οι επικριτές κάνουν λόγο για μεγάλο κόστος και αναστάτωση για τον εντοπισμό ουσιαστικά λίγων περιπτώσεων.

Υπολογίζεται ότι η κυβέρνηση έχει διαθέσει από 1 δισεκατομμύριο λίρες για τα γρήγορα τεστ αντιγόνων, στο σύνολο των 37 δισεκατομμυρίων λιρών που έχει δώσει στο σύστημα Εντοπισμού και Ιχνηλάτισης (NHS Test and Trace), ενώ από τις 9 Απριλίου ο καθένας μπορεί να λάβει δυο δωρεάν πακέτα σελφ τεστς την εβδομάδα.

Οι πιο ευάλωτοι εργαζόμενοι

Ο Δημόσιος Οργανισμός Υγείας της Αγγλίας είχε εκφράσει ανησυχίες για το πλάνο της μαζικής χρήσης σελφ τεστ λίγες μέρες πριν να ανακοινωθεί. Από ό,τι φαίνεται παραμένει στον αέρα το πως θα εξισορροπιστεί αυτή η «αστοχία» των σελφ τεστ, αφού η πρόταση της κυβέρνησης να γίνεται επιβεβαίωση των θετικών αποτελεσμάτων με μοριακά τεστ ( PCR) έχει απαγορευτικό κόστος για τους πολίτες ενώ ούτε είναι εφικτό το να γίνεται καραντίνα των Βρετανών χωρίς ουσιαστικό λόγο, ειδικά για όσους δεν έχουν την πολυτέλεια να δουλεύουν από το σπίτι.

Την ίδια ώρα έρευνα της Ομοσπονδίας Συνδικαλιστικών Οργανώσεων (Trades Union Congress) οι εργαζόμενοι με συμβάσεις «μηδενικών – ωρών» (αυτοαπασχολούμενοι χωρίς εξασφαλισμένο ωράριο εργασίας) όπως οι εργαζόμενοι σε γηροκομεία, νοσοκόμοι και διανομείς αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας σε σχέση με εκείνους που έχουν μια σταθερή δουλειά.

Το γεγονός αυτό δεν οφείλεται μόνο στο ότι είναι επαγγέλματα με περισσότερη κοινωνική επαφή αλλά στερούνται και βασικών εργασιακών δικαιωμάτων όπως για παράδειγμα άδεια μετ’ αποδοχών για λόγους υγείας.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Εστίαση: Ανοίγει η πλατφόρμα για την επιδότηση 7% – Ποιοι έχουν δικαίωμα ένταξης

Από την Δευτέρα 10 Μαΐου αναμένεται να ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων από επιχειρήσεις εστίασης στο πρόγραμμα επιδότησής τους για κεφάλαια που αφορούν στην...

68χρονη στην Πέλλα κατέληξε μερικές ώρες μετά τη 2η δόση του εμβολίου κατά της Covid

Μήνυση κατά παντός υπευθύνου από τα παιδιά της άτυχης 68χρονης – Είχε εμβολιαστεί με Pfizer – Σύμφωνα με την οικογένειά της, η γυναίκα...

Όταν ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Αντώνης Σαμαράς ήταν μέλη ροκ μπάντας – εικόνα

Οι ειδήσεις και τα νέα της Μεσσηνίας στην ώρα τους! Το μεγάλο ειδησεογραφικό portal της Μεσσηνίας. Έκτακτες ειδήσεις, εξελίξεις, επικαιρότητα και τα τελευταία νέα...

Επίδομα 534 ευρώ: «Κόφτης» για 150.000 εργαζόμενους σε αναστολή – Ποιοι το χάνουν

Ξεκίνησαν την περασμένη Πέμπτη, 6/5, οι δηλώσεις για τις αναστολές συμβάσεων του Μαΐου, ωστόσο χωρίς το επίδομα των 534 ευρώ...

Φον ντερ Λάιεν: Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού μπορούν να λειτουργήσουν από τον Ιούνιο

Από τον Ιούνιο μπορεί να λειτουργήσει το Πιστοποιητικό Εμβολιασμού. Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Palacio...