Αρχική Κόσμος Guardian: Φύλακες ασφαλείας πάρκου στο Κατάρ ισχυρίζονται ότι αμείβονται με 0,40€ την...

Guardian: Φύλακες ασφαλείας πάρκου στο Κατάρ ισχυρίζονται ότι αμείβονται με 0,40€ την ώρα

Λίγες ημέρες πριν την έναρξη του Μουντιάλ του Κατάρ, δημοσίευμα του Guardian αποκαλύπτει ότι σεκιούριτι σε τεράστιο πάρκο αμείβονται μόλις 35 πένες την ώρα, δηλαδή 0,40 λεπτά του ευρώ.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του Μουντιάλ, το καταπράσινο πάρκο Al Bidda, που γειτνιάζει με το Fifa Fan Festival, αναμένεται να γεμίσει φιλάθλους του ποδοσφαίρου.

Όταν όμως, οι φίλαθλοι θα βρίσκονται στο ξενοδοχείο ή στο γήπεδο, οι φρουροί θα παραμείνουν εκεί. Όπως γράφει χαρακτηριστικά ο Guardian, οι φίλοι του Μουντιάλ, μέσα σε μια εβδομάδα, είναι πιθανό να δουν περισσότερα από την Ντόχα μέσα σε μια εβδομάδα απ’ ό,τι έχουν δει αυτοί σε χρόνια.

12ωρες βάρδιες με ένα ρεπό τον μήνα

Όπως λένε, εργάζονται 12ωρες βάρδιες και συνήθως παίρνουν ένα ρεπό τον μήνα.

Τα ευρήματα του Guardian βασίζονται σε συνεντεύξεις που πραγματοποιήθηκαν τους τελευταίους μήνες με φύλακες πάρκων που εργάζονται για την Al Nasr Star Security Services. Στο πάρκο εργάζονται επίσης φύλακες που απασχολούνται από άλλες εταιρείες. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι βιώνουν τις ίδιες συνθήκες.

Η ανάλυση από τον Guardian, η οποία επιβεβαιώνεται από τις μαρτυρίες των εργαζομένων για τις ώρες εργασίας και την αμοιβή τους, δείχνει ότι οι φύλακες αμείβονται συνήθως με 1330 ριάλ (310 λίρες-35 ευρώ) το μήνα για 348 ώρες υπηρεσίας, συν ένα μικρό επίδομα διατροφής. Αυτό περιλαμβάνει 104 ώρες υπερωρίες, για τις οποίες πληρώνονται 150 ριάλ, που αν είναι σωστό ισοδυναμεί με λιγότερο από 35 πένες στερλίνας την ώρα.

Είναι νόμιμο;

Αυτές οι ώρες εργασίας και οι υπερωρίες φαίνεται να παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία του Κατάρ.

Οι φύλακες λένε ότι γνωρίζουν ότι υποαμείβονται, αλλά αισθάνονται αδύναμοι να δράσουν. «Είναι παράνομο, αλλά η κυβέρνηση σιωπά, οπότε τι μπορούμε να κάνουμε;», υποστηρίζει ένας από αυτούς.

«Το ανεχόμαστε επειδή χρειαζόμαστε τα χρήματα», δήλωσε ένας άλλος, αποκαλύπτοντας τη δύσκολη θέση που αντιμετωπίζουν πολλοί χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι στο Κατάρ. Άλλοι είναι ευγνώμονες που έχουν τουλάχιστον μια δουλειά που πληρώνει περισσότερο από ό,τι μπορούν να βγάλουν στην πατρίδα τους. «Είμαι χαρούμενος επειδή παίρνω κάτι… Είναι ένας αγώνας, αλλά δεν με νοιάζει γιατί δεν έχω τίποτα», είπε ένας από αυτούς.

Μια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους διαπίστωσε ότι η εκμετάλλευση στον τομέα της ιδιωτικής ασφάλειας ήταν σύνηθες φαινόμενο στο Κατάρ.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Πεντάγωνο – Τμήμα έρευνας UFO: Εξωγήινοι μπορεί να έχουν επισκεφθεί το ηλιακό μας σύστημα

Εξωγήινοι μπορεί να έχουν επισκεφθεί το ηλιακό μας σύστημα, αναφέρει προσχέδιο εγγράφου, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από το Γραφείο Επίλυσης Ανωμαλιών όλων...

Άνθρωπος που «πέθανε» και επέστρεψε στη ζωή λέει ότι βρέθηκε στο «ειρηνικό πνευματικό βασίλειο»

Ένας άνδρας που πέθανε πριν επανέλθει στη ζωή λέει ότι δεν πηγαίνεις απλώς προς το φως – όπως προτείνουν τόσες πολλές δημοφιλείς ερμηνείες του...

Η μυστηριώδης δολοφονία στη Θεσσαλονίκη που πήρε παγκόσμιες διαστάσεις

Θεσσαλονίκη, πρωινό Κυριακής 16 Μαΐου 1948. Δύο βαρκάρηδες περπατούν αμέριμνοι στην παραλιακή λεωφόρο Νίκης. Μιλούν και παρατηρούν τη θάλασσα. Λίγα βήματα...

Η Βόρεια Κορέα δοκίμασε υποβρύχιο drone που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πυρηνική επίθεση

Στη δοκιμή ενός νέου υποβρύχιου drone, ικανού να χρησιμοποιηθεί για πυρηνική επίθεση, ανακοίνωσε πως προχώρησε τις περασμένες 48 ώρες η Βόρεια Κορέα, αντιδρώντας στις...

Λαθρεμπόριο καυσίμων: Λουκέτο έως 90 ημέρες σε βενζινάδικα και πρόστιμα έως 500.000 ευρώ

Προβλέπονται «λουκέτα», πρόστιμα και ποινές φυλάκισης για το λαθρεμπόριο καυσίμων, όπως επίσης και για τη φοροδιαφυγή από τα πρατήρια βενζίνης...