Αρχική Κόσμος Γυναίκα θεραπεύεται από τον HIV με νέα μέθοδο

Γυναίκα θεραπεύεται από τον HIV με νέα μέθοδο

Τρεις μήνες μετά τη θεραπεία και δεύτερου ασθενή, οι επιστήμονες φαίνεται ότι θεράπευσαν και τρίτο, την πρώτη γυναίκα, από τον ιό HIV -που προκαλεί AIDS- χρησιμοποιώντας μια νέα μέθοδο μεταμόσχευσης βλαστοκυττάρων, δήλωσαν Αμερικανοί ερευνητές στο Ντένβερ του Κολοράντο.

Η ασθενής υποβλήθηκε σε θεραπεία χρησιμοποιώντας μια νέα μέθοδο με αίμα του ομφάλιου λώρου, το οποίο είναι πιο εύκολα διαθέσιμο από τα ενήλικα βλαστοκύτταρα που χρησιμοποιούνται συχνά σε μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών, σύμφωνα με τους New York Times.

Τα βλαστοκύτταρα του ομφάλιου λώρου επίσης δεν χρειάζεται να ταιριάζουν τόσο στενά με τον αποδέκτη όσο τα κύτταρα του μυελού των οστών.

«Υπολογίζουμε ότι περίπου 50 ασθενείς ετησίως στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να ωφεληθούν από αυτή τη διαδικασία» δήλωσε ο Δρ Koen van Besien, ένας από τους γιατρούς που συμμετείχαν στη θεραπεία.

«Η ικανότητα χρήσης μοσχευμάτων αίματος ομφάλιου λώρου, που δεν ταιριάζουν πλήρως, αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα εύρεσης κατάλληλων δοτών για τέτοιους ασθενείς».

Η ομάδα των ερευνητών αποκάλυψε μερικές από τις λεπτομέρειες της θεραπείας στη Διάσκεψη για τους Ρετροϊούς και τις Ευκαιριακές Λοιμώξεις στο Ντένβερ. Η γυναίκα αποκαλείται «ασθενής της Νέας Υόρκης» από τους επιστήμονες, επειδή έλαβε τη θεραπεία στο New York-Presbyterian Weill Cornell Medical Center.

Το 2013 διαγνώστηκε με HIV. Τέσσερα χρόνια αργότερα, διαγνώστηκε με λευχαιμία. Σε μια διαδικασία γνωστή ως μεταμόσχευση απλο-λώρου, της χορηγήθηκε αίμα ομφάλιου λώρου από έναν εν μέρει ταιριαστό δότη για τη θεραπεία του καρκίνου της.

Στενός συγγενής της παρείχε επίσης αίμα για να ενισχύσει το ανοσοποιητικό της σύστημα καθώς υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση.

Η διαδικασία της εν λόγω θεραπείας

Αφού οι ασθενείς λάβουν μεταμόσχευση αίματος ομφάλιου λώρου, τους χορηγούνται επιπλέον βλαστοκύτταρα ενηλίκων. Τα βλαστοκύτταρα αναπτύσσονται γρήγορα αλλά τελικά αντικαθίστανται από κύτταρα ομφαλοπλακουντιακού αίματος.

Αν και το αίμα του ομφάλιου λώρου προσαρμόζεται καλύτερα από τα βλαστοκύτταρα των ενηλίκων, δεν αποδίδει αρκετά ώστε να χρησιμεύσει ως αποτελεσματική θεραπεία του καρκίνου σε ενήλικες. Ως αποτέλεσμα, στις μεταμοσχεύσεις απλο-λώρου, η πρόσθετη μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων βοηθά στην αναπλήρωση της έλλειψης κυττάρων αίματος ομφάλιου λώρου.

«Ο ρόλος των κυττάρων δότη ενηλίκων είναι να επιταχύνουν την πρώιμη διαδικασία μεταμόσχευσης και να κάνουν τη μεταμόσχευση ευκολότερη και ασφαλέστερη» δήλωσε ο Van Besien.

Από τη μεταμόσχευση της γυναίκας τον Αύγουστο του 2017, βρίσκεται σε ύφεση η έξαρση της λευχαιμίας της για περισσότερα από τέσσερα χρόνια. Τρία χρόνια μετά τη μεταμόσχευση, η ίδια και οι γιατροί της διέκοψαν τη θεραπεία για τον HIV. Δεκατέσσερις μήνες από τότε, δεν έχει εντοπιστεί καμία αναζωπύρωση του ιού.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

ΟΗΕ: Πεινάει το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού

Σχεδόν ένας στους δέκα κατοίκους του πλανήτη ζει σε συνθήκες πείνας, σύμφωνα με έκθεση που συνέταξε και δημοσίευσε σήμερα ο Οργανισμός...

Ημαθία: 92χρονος πούλησε για 5.000 ευρώ το τρακτέρ του, τον ακολούθησαν, τον έδειραν και τον λήστεψαν

Χειροπέδες πέρασαν αστυνομικοί σε 44χρονο στην Ημαθία, ο οποίος ακολουθώντας 92χρονο μέχρι το σπίτι του, του άρπαξε με χρήση σωματικής βίας...

Τάσεις MRB: Κλείνει η «ψαλίδα» – Στο χαμηλότερο ποσοστό η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ από το 2019

Ενδιαφέροντα συμπεράσματα για το πολιτικό τοπίο προκύπτουν από τις τάσεις της εταιρείας δημοσκοπήσεων και ερευνών MRB που δόθηκαν στη δημοσιότητα το...

Αγορές: Νέο χαμηλό 20ετίας για το ευρώ

Οι ανησυχίες για ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας, σε συνδυασμό με την κρίση φυσικού αερίου που πλήττει κυρίως την Ευρώπη εξακολουθούν να ρίχνουν βαριά σκιά...

«Βόμβα» από τα βρετανικά μέσα: Παραιτείται τελικά ο Τζόνσον

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον παραιτείται, αναφέρει δημοσίευμα της Mirror και δημοσιογράφος του ITV, το ίδιο μετέδωσε και το BBC. Από λεπτό σε...