Αρχική Κόσμος Γυναίκα θεραπεύεται από τον HIV με νέα μέθοδο

Γυναίκα θεραπεύεται από τον HIV με νέα μέθοδο

Τρεις μήνες μετά τη θεραπεία και δεύτερου ασθενή, οι επιστήμονες φαίνεται ότι θεράπευσαν και τρίτο, την πρώτη γυναίκα, από τον ιό HIV -που προκαλεί AIDS- χρησιμοποιώντας μια νέα μέθοδο μεταμόσχευσης βλαστοκυττάρων, δήλωσαν Αμερικανοί ερευνητές στο Ντένβερ του Κολοράντο.

Η ασθενής υποβλήθηκε σε θεραπεία χρησιμοποιώντας μια νέα μέθοδο με αίμα του ομφάλιου λώρου, το οποίο είναι πιο εύκολα διαθέσιμο από τα ενήλικα βλαστοκύτταρα που χρησιμοποιούνται συχνά σε μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών, σύμφωνα με τους New York Times.

Τα βλαστοκύτταρα του ομφάλιου λώρου επίσης δεν χρειάζεται να ταιριάζουν τόσο στενά με τον αποδέκτη όσο τα κύτταρα του μυελού των οστών.

«Υπολογίζουμε ότι περίπου 50 ασθενείς ετησίως στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να ωφεληθούν από αυτή τη διαδικασία» δήλωσε ο Δρ Koen van Besien, ένας από τους γιατρούς που συμμετείχαν στη θεραπεία.

«Η ικανότητα χρήσης μοσχευμάτων αίματος ομφάλιου λώρου, που δεν ταιριάζουν πλήρως, αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα εύρεσης κατάλληλων δοτών για τέτοιους ασθενείς».

Η ομάδα των ερευνητών αποκάλυψε μερικές από τις λεπτομέρειες της θεραπείας στη Διάσκεψη για τους Ρετροϊούς και τις Ευκαιριακές Λοιμώξεις στο Ντένβερ. Η γυναίκα αποκαλείται «ασθενής της Νέας Υόρκης» από τους επιστήμονες, επειδή έλαβε τη θεραπεία στο New York-Presbyterian Weill Cornell Medical Center.

Το 2013 διαγνώστηκε με HIV. Τέσσερα χρόνια αργότερα, διαγνώστηκε με λευχαιμία. Σε μια διαδικασία γνωστή ως μεταμόσχευση απλο-λώρου, της χορηγήθηκε αίμα ομφάλιου λώρου από έναν εν μέρει ταιριαστό δότη για τη θεραπεία του καρκίνου της.

Στενός συγγενής της παρείχε επίσης αίμα για να ενισχύσει το ανοσοποιητικό της σύστημα καθώς υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση.

Η διαδικασία της εν λόγω θεραπείας

Αφού οι ασθενείς λάβουν μεταμόσχευση αίματος ομφάλιου λώρου, τους χορηγούνται επιπλέον βλαστοκύτταρα ενηλίκων. Τα βλαστοκύτταρα αναπτύσσονται γρήγορα αλλά τελικά αντικαθίστανται από κύτταρα ομφαλοπλακουντιακού αίματος.

Αν και το αίμα του ομφάλιου λώρου προσαρμόζεται καλύτερα από τα βλαστοκύτταρα των ενηλίκων, δεν αποδίδει αρκετά ώστε να χρησιμεύσει ως αποτελεσματική θεραπεία του καρκίνου σε ενήλικες. Ως αποτέλεσμα, στις μεταμοσχεύσεις απλο-λώρου, η πρόσθετη μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων βοηθά στην αναπλήρωση της έλλειψης κυττάρων αίματος ομφάλιου λώρου.

«Ο ρόλος των κυττάρων δότη ενηλίκων είναι να επιταχύνουν την πρώιμη διαδικασία μεταμόσχευσης και να κάνουν τη μεταμόσχευση ευκολότερη και ασφαλέστερη» δήλωσε ο Van Besien.

Από τη μεταμόσχευση της γυναίκας τον Αύγουστο του 2017, βρίσκεται σε ύφεση η έξαρση της λευχαιμίας της για περισσότερα από τέσσερα χρόνια. Τρία χρόνια μετά τη μεταμόσχευση, η ίδια και οι γιατροί της διέκοψαν τη θεραπεία για τον HIV. Δεκατέσσερις μήνες από τότε, δεν έχει εντοπιστεί καμία αναζωπύρωση του ιού.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Πρόστιμο €230.000 σε γνωστή εταιρία επειδή πωλούσε σχολικά είδη με υψηλότερο περιθώριο κέρδους

Πρόστιμο 230.150 ευρώ επιβάλλεται, με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα στην εταιρεία «BIC ΒΙΟΛΕΞ Μ.Α.Ε.», επειδή διέθεσε σχολικά...

Επίδομα προσωπικής διαφοράς για 750.000 συνταξιούχους – Οι προϋποθέσεις

Να σημειωθεί πως από την 1η Ιανουαρίου 2024 οι κύριες συντάξεις θα αυξηθούν με βάση το 50% του αθροίσματος...

Εντυπωσιακά ανθρωποειδή ρομπότ από την Tesla και τη Fourier Intelligence

Τις δυνατότητές τους επιδεικνύουν τα ανθρωποειδή ρομπότ της Tesla (Optimus) και της Fourier Intelligence από τη Σιγκαπούρη...

Βόλος: Σε απόγνωση οι κάτοικοι ‑ Παλεύουν με τις λάσπες και έμειναν χωρίς νερό

Οι εικόνες με τα πλημμυρισμένα σπίτια και τα αυτοκίνητα μέσα στις λάσπες σοκάρουν, με τους κατοίκους να προσπαθούν να σώσουν ό,τι σώζεται. Το σύστημα υδροδότησης...

Πάτρα: Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση για πειρατεία συνδρομητικών καναλιών – Βρέθηκαν κρυμμένα 100 χιλιάδες ευρώ!

Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση σε πολλές πόλεις της Ελλάδας βρισκόταν από χθες το πρωί σε εξέλιξη υπό τις...