Αρχική Ελλάδα Handelsblatt: Η Ελλάδα πρωταθλήτρια στη μείωση του χρέους

Handelsblatt: Η Ελλάδα πρωταθλήτρια στη μείωση του χρέους

Η Ελλάδα μείωσε τον δείκτη του χρέους της κατά 23,3% το 2022, γράφει η εφημερίδα Handelsblatt, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για την καλύτερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πτώση, αναφέρει η εφημερίδα, οφείλεται κυρίως στην ισχυρή οικονομική ανάπτυξη των τελευταίων δύο ετών.

«Η καλή οικονομία έφερε περισσότερα φορολογικά έσοδα στα ταμεία από ό,τι αναμενόταν. Αντί για το αναμενόμενο πρωτογενές έλλειμμα – εκτός του κόστους των τόκων – στο 1,6% του ΑΕΠ, στο τέλος του 2022 καταγράφηκε ένα μικρό πλεόνασμα 0,1%», γράφει η γερμανική οικονομική εφημερίδα και προσθέτει ότι «η δημοσιονομική επιτυχία είναι ακόμη πιο αξιοσημείωτη, καθώς η κυβέρνηση κατέβαλε πέρυσι περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ σε ενεργειακές επιδοτήσεις». Επιπλέον, το α’ τρίμηνο του 2023 τα φορολογικά έσοδα ήταν κατά 12,4% πάνω από τον στόχο, αναφέρεται.

Ισχυρά δημοσιονομικά

«Η κυβέρνηση του συντηρητικού πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη πηγαίνει λοιπόν στις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου με ισχυρά δημοσιονομικά. Ο κ. Μητσοτάκης διεκδικεί μια δεύτερη θητεία. Στις δημοσκοπήσεις το κόμμα του, η Νέα Δημοκρατία, προηγείται αυτή τη στιγμή κατά περίπου πέντε ποσοστιαίες μονάδες του ριζοσπαστικού αριστερού ΣΥΡΙΖΑ του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα», συνεχίζει το δημοσίευμα και σημειώνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «υπόσχεται στους ψηφοφόρους συνέχιση της πορείας εξυγίανσης και μεταρρύθμισης».

UBS: Στην Ελλάδα τα «σκήπτρα» για τη μείωση του χρέους [Γραφήματα]

Παραπέμπει, δε, στο πρόγραμμα σταθερότητας που υπέβαλε η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «με φιλόδοξους στόχους» για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, «μέχρι το 2026, ο δείκτης του χρέους θα πρέπει να μειωθεί κατά 36 ποσοστιαίες μονάδες στο 135,2% και αν αυτή η πρόβλεψη επαληθευτεί, η Ελλάδα δεν θα ήταν πλέον η χώρα με το μεγαλύτερο έλλειμμα, αλλά θα την ξεπερνούσε η Ιταλία, με πρόβλεψη για 140,4% το 2026», γράφει η εφημερίδα και διευκρινίζει ότι, παρότι υψηλό, το ελληνικό δημόσιο χρέος θεωρείται βιώσιμο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λόγω των ειδικών χαρακτηριστικών του. «Η χώρα έχει όμως μακρύ δρόμο μπροστά της για τη μείωση του χρέους: η αποπληρωμή των δανείων βοήθειας των ESM και EFSF δεν θα ξεκινήσει πριν από το 2034 και θα διαρκέσει έως το 2070», τονίζει ο συντάκτης.

Τα στοιχεία της Eurostat

Στο 91,% του ΑΕΠ διαμορφώθηκε το χρέος της γενικής κυβέρνησης στην ζώνη του ευρώ στο τέλος του τέταρτου τριμήνου του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, καταγράφοντας πτώση από το 93% που ήταν στο τέλος του τρίτου τριμήνου.

Στην ΕΕ, ο δείκτης μειώθηκε επίσης από 85,1% σε 84,0%. Τόσο για τη ζώνη του ευρώ όσο και για την ΕΕ, η μείωση του λόγου του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ οφείλεται σε αύξηση του ΑΕΠ που αντισταθμίζει την αύξηση του δημόσιου χρέους σε απόλυτες τιμές.

Σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2021, ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ μειώθηκε επίσης τόσο στη ζώνη του ευρώ (από 95,5% σε 91,6%) όσο και στην ΕΕ (από 88,0% σε 84,0%).

Στο τέλος του τέταρτου τριμήνου του 2022, οι χρεωστικοί τίτλοι αντιπροσώπευαν το 82,5% του χρέους της ζώνης του ευρώ και το 81,9% του χρέους της γενικής κυβέρνησης της ΕΕ. Τα δάνεια αντιπροσώπευαν το 14,5% και το 15,1% αντίστοιχα και το συνάλλαγμα και οι καταθέσεις αντιπροσώπευαν το 3,0% του χρέους της ζώνης του ευρώ και το 2,9% του δημόσιου χρέους της ΕΕ.

ot.gr

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

POS: Υποχρεωτικά από το νέο έτος σε ταξί, περίπτερα και άλλους 7 κλάδους

Την επέκταση της υποχρεωτικής χρήσης POS από το νέο έτος σε μια σειρά επαγγελματικών κλάδων αποφάσισαν να ενεργοποιήσουν το...

Βασίλης Παλαιοκώστας: «Σφάζονται» στην ποδιά του μεγάλα στούντιο του Χόλιγουντ για να κάνουν τη ζωή του ταινία

Η ιστορία πίσω από τον Νο 1 έλληνα καταζητούμενο, τον Βασίλη Παλαιοκώστα, δεν προκαλεί μόνο εγχώριο ενδιαφέρον...

Άγιος Παντελεήμονας: Γιορτή βάφτηκε με αίμα – Πυροβόλησε και δολοφόνησε 50χρονο μπροστά σε μικρά παιδιά

Περίπου στις 02:30 τα ξημερώματα της Κυριακής (01/10), στον Άγιο Παντελεήμονα, ένας 74χρονος Έλληνας έβγαλε όπλο και...

Καίει το… πετρέλαιο θέρμανσης: Ποια θα είναι η τιμή του φέτος – Νέα εκτίμηση

Η ακρίβεια σαρώνει τα νοικοκυριά και, δυστυχώς, εξαίρεση δεν αναμένεται να αποτελέσει και το πετρέλαιο θέρμανσης, η διάθεση του...

Προσεχώς 3 νέα προγράμματα για εξοικονόμηση ενέργειας στις επιχειρήσεις

Τρία προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης για επιχειρήσεις θα «τρέξουν» ως το τέλος του χρόνου. Τρία προγράμματα για την εξοικονόμηση ενέργειας στις επιχειρήσεις πρόκειται να προκηρυχθούν ως...