Αρχική Οικονομία Handelsblatt: Το χρέος στην Ελλάδα μειώνεται

Handelsblatt: Το χρέος στην Ελλάδα μειώνεται

«Στη μείωση του δείκτη χρέους συμβάλλει και η απότομη αύξηση του πληθωρισμού, καθώς έτσι η αξία του ονομαστικού Α.Ε.Π. αυξάνεται, με αποτέλεσμα το χρέος να αντιπροσωπεύει αυτομάτως μικρότερο ποσοστό του»

Την περίπτωση της Ελλάδας ως φωτεινό παράδειγμα μείωσης του χρέους στη ζώνη του ευρώ, προβάλλει, σε δημοσίευμά της η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Όπως αναφέρει, το χρέος στις χώρες του ευρώ μειώνεται ως αποτέλεσμα της δυναμικής οικονομικής ανάπτυξης. Ειδικότερα για τη χώρα μας σημειώνει ότι, παρά το γεγονός ότι την περίοδο της πανδημίας το χρέος έφτασε σε ποσοστό άνω του 200% επί του ΑΕΠ, οι συνθήκες έχουν βελτιωθεί σημαντικά, με τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας μάλιστα να βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι πριν την πανδημία.

«Στη μείωση του δείκτη χρέους συμβάλλει και η απότομη αύξηση του πληθωρισμού, καθώς έτσι η αξία του ονομαστικού Α.Ε.Π. αυξάνεται, με αποτέλεσμα το χρέος να αντιπροσωπεύει αυτομάτως μικρότερο ποσοστό του. Επιπλέον, το κράτος εισπράττει περισσότερους φόρους με την αύξηση των τιμών στα αγαθά και τις υπηρεσίες», αναφέρεται στο άρθρο, το οποίο δημοσιεύει η Deutsche Welle.

Το δημοσίευμα κάνει λόγο για τις προβλέψεις στην επόμενη διετία, σημειώνοντας πως «τα επίπεδα χρέους θα συνεχίσουν να μειώνονται. Ωστόσο, ο ρυθμός θα επιβραδυνθεί», καθώς ο πληθωρισμός θα επηρεάσει τις κοινωνικές παροχές και κατ’ επέκταση θα προκαλέσει αύξηση στις κρατικές δαπάνες.

Πρωτογενές πλεόνασμα

Στη συνέχεια η εφημερίδα τονίζει ότι κατά το επόμενο έτος η Ελλάδα αναμένεται να δημιουργήσει πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της, όπως συνέβη με την Πορτογαλία το 2022.

Κάνει αναφορά στην αξιολόγηση από τον οίκο αξιολόγησης Fitch, ο οποίος αναβάθμισε πρόσφατα την πιστοληπτική ικανότητα των δύο χωρών που βρίσκονταν άλλοτε σε κρίση.

Προσθέτει ακόμα ότι ζωτικής σημασίας είναι και τα κονδύλια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς «κατευθύνονται κυρίως προς τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου και για αυτές αποτελούν οικονομική ένεση εκτός του εθνικού προϋπολογισμού».

Ταυτοχρόνως, σημειώνει, πρόκειται και για ένα ισχυρό κίνητρο προς τις κυβερνήσεις να παραμείνουν πειθαρχημένες δημοσιονομικά, καθώς, σε αντίθετη περίπτωση, κινδυνεύουν να χάσουν τα κονδύλια.

Η οικονομική εφημερίδα καταλήγει υπογραμμίζοντας πως «λόγω της μακράς διάρκειας των ευρωπαϊκών ομολόγων, τα υψηλότερα επιτόκια θα επιβαρύνουν τους κρατικούς προϋπολογισμούς μόνο σε δύο ή τρία χρόνια», ερμηνεύοντας ως μη απειλητική την αύξηση των βασικών επιτοκίων από την Ε.Κ.Τ.

Scope Ratings: Ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία

Ταυτόχρονα υπενθυμίζεται ότι χθες η Scope Ratings έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Σε report της αναφέρει πως αναμένει επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, όχι όμως ύφεση.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές η ελληνική οικονομία απέχει μόλις μια βαθμίδα από την επενδυτική, ενώ το θετικό outlook αντιπροσωπεύει τις θετικές προοπτικές, ωστόσο υπάρχουν ορισμένες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η χώρα.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Διέρρευσε έκθεση της CIA: Η Βόρεια Κορέα ετοιμάζεται να εξαπολύσει θανατηφόρο ιό στον πλανήτη

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί έκθεση της CIA αναφορικά με την Βόρεια Κορέα, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι δημιουργεί θανατηφόρους ιούς και...

Βενζίνη: Συνεχίζεται το ράλι ανόδου στην τιμή της – Δεύτερη ακριβότερη χώρα στην ευρωζώνη η Ελλάδα

Συνεχίζεται το ράλι στην τιμή της βενζίνης. Παράγοντες της αγοράς, μιλούν στον ANT1 για αδικαιολόγητες αυξήσεις. Όπως λένε, παρά την ένταση της κρίσης στη Μέση...

Με κρουαζιερόπλοιο ήρθαν πέρυσι στην Ελλάδα πάνω από 3,3 εκατ. ταξιδιώτες

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...

Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν 20 Έλληνες influencers – Ποιοι θα λάβουν επιστολή από το υπουργείο Ανάπτυξης

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...

Politico: Το Κίεβο οδεύει προς την ήττα ‑ Ο Πούτιν πιο κοντά από ποτέ στον στόχο του

Όπως φαίνεται από την συχνότητα του φαινομένου, δεν ήταν κάτι το μεμονωμένο, αλλά αντιθέτως, η κορυφή του παγόβουνου σε έναν κουρασμένο από τον πόλεμο...