Αρχική Κόσμος Η αρχή του τέλους: Έναρξη μαζικών εμβολιασμών για κορονοϊό στην Βρετανία

Η αρχή του τέλους: Έναρξη μαζικών εμβολιασμών για κορονοϊό στην Βρετανία

Οι τελευταίοι έλεγχοι για την αποστολή του εμβολίου κατά του κορονοϊού, που αναπτύχθηκε από τον αμερικανικό φαρμακευτικό κολοσσό Pfizer και την γερμανική BioNTech, έγιναν την Κυριακή – δύο ημέρες πριν από την έναρξη του μεγαλύτερου προγράμματος εμβολιασμού της Βρετανίας, όπου έχει τώρα στραμμένα τα βλέμματά του ολόκληρος ο πλανήτης.

GARETH FULLER via Getty Images

Ολα έπρεπε να είναι άψογα προκειμένου να ξεκινήσει η αποστολή τους, με ειδικά ψυκτικά δοχεία στα νοσοκομεία σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Περίπου 800.000 δόσεις του εμβολίου αναμένεται να είναι διαθέσιμα κατά την έναρξη του μαζικού εμβολιασμού αύριο, Τρίτη, μια ημέρα που ο Βρετανός υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ, φέρεται να αποκαλεί «V-Day» – μια σαφής αναφορά στους θριάμβους του Β′ Παγκοσμίου Πολέμου.

GARETH FULLER via Getty Images

«Παρά τις τεράστιες πολυπλοκότητες, τα νοσοκομεία θα ξεκινήσουν την πρώτη φάση του μεγαλύτερης κλίμακας εμβολιασμού στην ιστορία της χώρας μας από την Τρίτη», δήλωσε ο καθηγητής Στέφεν Πάουις, ιατρικός διευθυντής του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας (NHS). «Η πρώτη δόση των εμβολίων θα φτάσει στα νοσοκομεία μέχρι τη Δευτέρα και τα πάντα θα είναι έτοιμα», διαβεβαίωσε.

Την περασμένη εβδομάδα το Ηνωμένο Βασίλειο έγινε η πρώτη χώρα που ενέκρινε το εμβόλιο των Pfizer-BioNtech για χρήση έκτακτης ανάγκης. Στις δοκιμές που προηγήθηκαν, το εμβόλιο αποδείχθηκε ότι έχει περίπου 95% αποτελεσματικότητα. Οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιηθούν από την Τρίτη σε περίπου 50 νοσοκομειακούς κόμβους στην Αγγλία. Η Σκωτία, η Ουαλία και η Βόρεια Ιρλανδία θα ξεκινήσουν επίσης τον εμβολιασμό του πληθυσμού τους την ίδια μέρα.

WPA Pool via Getty Images

Κυβερνήσεις και υγειονομικές υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο θα παρακολουθούν το βρετανικό πρόγραμμα εμβολιασμού για να σημειώσουν τις επιτυχίες και τις αποτυχίες του και να προσαρμόσουν ανάλογα τα δικά τους σχέδια. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ελπίζουν να ξεκινήσουν εμβολιασμούς αργότερα αυτό το μήνα. Οι βρετανικές ρυθμιστικές αρχές εξετάζουν επίσης δεδομένα σχετικά με τα εμβόλια που παρασκευάστηκαν από τη Moderna και την AstraZeneca (σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης).

WPA Pool via Getty Images

Το Σάββατο, η Ρωσία άρχισε να εμβολιάζει χιλιάδες γιατρούς, δασκάλους και άλλους που κρίθηκαν ότι έχουν προτεραιότητα, σε δεκάδες κέντρα στη Μόσχα με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V, το οποίο εγκρίθηκε το καλοκαίρι αφού δοκιμάστηκε μόνο σε μερικές δεκάδες ανθρώπους.

Ο ενθουσιασμός στη Βρετανία, που έχει τον υψηλότερο αριθμό θανάτων από κορονοϊό στην Ευρώπη – πάνω από 61.000 – είναι αισθητός.

«Αυτή θα είναι μια ιστορική στιγμή καθώς αρχίζουμε τον εμβολιασμό κατά της COVID-19», δήλωσε ο Χάνκοκ.

WPA Pool via Getty Images

Οι άνθρωποι ηλικίας 80 ετών και άνω, οι οποίοι ήδη επισκέπτονται τα νοσοκομεία ως εξωτερικοί ασθενείς και αυτοί που έχουν λάβει εξιτήριο μετά την παραμονή τους στο νοσοκομείο θα είναι από τους πρώτους που θα λάβουν το εμβόλιο στη Βρετανία.

Τα νοσοκομεία θα αρχίσουν, επίσης, να προσκαλούν τα άτομα άνω των 80 ετών για εμβολιασμό και θα συνεργάζονται με τα γηροκομεία για να φέρουν προσωπικό στις κλινικές εμβολιασμού.

Τυχόν ραντεβού που δεν γίνουν δεκτά ή δεν πραγματοποιηθούν θα προσφέρονται σε εκείνους τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας που θεωρείται ότι διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας από COVID-19. Ολοι όσοι εμβολιάζονται θα χρειαστούν και δεύτερη ένεση 21 ημέρες αργότερα.

GARETH FULLER via Getty Images

Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις φήμες ότι η βασίλισσα Ελισάβετ, 94 ετών και ο 99χρονος σύζυγός της, Πρίγκιπας Φίλιππος, θα εμβολιαστούν σύντομα και στη συνέχεια θα το δημοσιοποιήσουν – μια κίνηση που θα μπορούσε να καθησυχάσει οποιονδήποτε νευρικό ή σκεπτικό απέναντι στον εμβολιασμό.

«Στόχος μας είναι να προστατεύσουμε απόλυτα κάθε μέλος του πληθυσμού, καθώς επίσης και την Αυτού Μεγαλειότητα», δήλωσε η Δρ. Τζουν Ρέιν, γενική διευθύντρια της Ρυθμιστικής Υπηρεσίας για τα φάρμακα και την υγειονομική περίθαλψη της Βρετανίας, η οποία ενέκρινε το εμβόλιο.

GARETH FULLER via Getty Images

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει εξασφαλίσει 40 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Pfizer, το οποίο μπορεί να καλύψει 20 εκατομμύρια ανθρώπους. Δεδομένου ότι η βρετανική κυβέρνηση θα εμβολιάσει άτομα άνω των 16 ετών, περίπου 55 εκατομμύρια άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι επιλέξιμα.

Συνολικά, η Βρετανία έχει συμφωνήσει να προμηθευτεί 357 εκατομμύρια δόσεις από επτά υποψήφια εμβόλια, συμπεριλαμβανομένων 100 εκατομμυρίων από το πολύ φθηνότερο εμβόλιο της Οξφόρδης, το οποίο έχει χαμηλότερο ποσοστό αποτελεσματικότητας από τα εμβόλια της Pfizer ή της Moderna.

Anthony Devlin via Getty Images

Τώρα που η πρώτη δόση του εμβολίου έχει φτάσει στη χώρα από το εργοστάσιο παραγωγής της Pfizer στο Βέλγιο, διεξάγονται έλεγχοι από μια εξειδικευμένη εφοδιαστική εταιρεία ιατρικών ειδών, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει ζημιά κατά τη μεταφορά. Αυτό μπορεί να διαρκέσει έως και μία ημέρα.

Κάθε κουτί που περιέχει εμβόλια, το οποίο περιλαμβάνει πέντε συσκευασίες των 975 δόσεων, θα πρέπει να ανοιχτεί και να αποσυσκευαστεί χειροκίνητα σε ειδικούς χώρους. Στη συνέχεια, τα εμβόλια θα διατεθούν στα νοσοκομεία.

Η παράδοση του εμβολίου των Pfizer-BioNTech είναι περίπλοκη, διότι πρέπει να φυλάσσονται σε εξαιρετικά ψυχρές θερμοκρασίες (περίπου στους – 70 βαθμούς Κελσίου).

Ευτυχώς, το εμβόλιο αντέχει σε κανονικές θερμοκρασίες ψυγείου, μεταξύ 2 και 8 βαθμών Κελσίου, για μερικές ημέρες, που σημαίνει ότι μπορεί να αποθηκευτεί τοπικά. Μετά την απόψυξη του εμβολίου, η οποία διαρκεί μερικές ώρες, απαιτείται επιπλέον χρόνος για την προετοιμασία του για χορήγηση μέσω ένεσης.

WPA Pool via Getty Images

Ο κυβερνητικός οργανισμός Public Health England έχει εξασφαλίσει 58 ειδικούς καταψύκτες Twin Guard, εξαιρετικά χαμηλής θερμοκρασίας, που παρέχουν επαρκή χώρο για αποθήκευση περίπου πέντε εκατομμύριων δόσεων. Στα ψυγεία, τα οποία δεν είναι φορητά, μπορούν να χωρέσουν περίπου 86.000 δόσεις στο καθένα.

Το εμβόλιο δεν θα παρέχεται μόνο από τα νοσοκομεία. Τα γραφεία των τοπικών ιατρών και άλλα τοπικά κέντρα υγειονομικής περίθαλψης βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής, για να αρχίσουν κι αυτά να χορηγούν το εμβόλιο, με ένα μικρό αριθμό εξ αυτών να αναμένεται να ξεκινήσει ήδη από τις 14 Δεκεμβρίου. Στο πρόγραμμα εμβολιασμού θα κληθούν να συνδράμουν σταδιακά περισσότερες ιατρικές υπηρεσίες σε περισσότερα μέρη της χώρας, κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου και τους επόμενους μήνες.

Υπάρχει σχεδιασμός για το στήσιμο κέντρων εμβολιασμού, που θα μπορούν να εξυπηρετήσουν μεγάλο αριθμό ασθενών, σε αθλητικούς χώρους και συνεδριακά κέντρα, τα οποία θα ενεργοποιηθούν όταν θα προκύψουν περαιτέρω προμήθειες του εμβολίου της Pfizer ή άλλων εμβολίων. Αλλά και τα τοπικά φαρμακεία θα μπορούν αργότερα να κάνουν εμβόλια κατά της Covid-19, όπως κάνουν με τα εμβόλια κατά της εποχικής γρίπης.

ASSOCIATED PRESS

Αν και οι φιλοξενούμενοι των γηροκομείων βρίσκονται στην κορυφή της λίστας προτεραιότητας που έχει δοθεί στη βρετανική κυβέρνηση από την ανεξάρτητη μεικτή επιτροπή εμβολιασμού και ανοσοποίησης, δεν θα λάβουν αμέσως το εμβόλιο, καθώς τα πακέτα εμβολίων με τις 975 δόσεις δεν μπορούν προς το παρόν να διαχωριστούν, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη την μεταφορά μικρού αριθμού εμβολίων σε μεμονωμένους οίκους ευγηρίας.

Το NHS ελπίζει ότι οι αρχές θα εγκρίνουν σύντομα έναν ασφαλή τρόπο διάσπασης των πακέτων, έτσι ώστε τα εμβόλια να μπορούν να φτάσουν στα γηροκομεία εντός του Δεκεμβρίου.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης του προγράμματος ανοσοποίησης, η Βρετανία έχει δημιουργήσει εννέα ξεχωριστές ομάδες στη λίστα προτεραιότητάς της, για εκείνους που είναι ηλικίας 50 ετών και άνω. Συνολικά, ελπίζει ότι έως και το 99% των ανθρώπων που κινδυνεύουν περισσότερο να πεθάνουν από το Covid-19 θα έχουν εμβολιαστεί κατά την πρώτη φάση.

[πηγή]

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Ιταλία: Η αστυνομία κατάσχεσε 235 νεκρά ποντίκια – Προορίζονταν για τελετουργικό της Μαφίας

Η αστυνομία έκανε έφοδο για ναρκωτικά και τελικά εντόπισε τα νεκρά τρωκτικά, τα οποία ήταν προς… φάγωμα για ένα τελετουργικό της...

Απόκοσμες εικόνες: Τι συμβαίνει με το μαυρισμένο νησί στο Google Maps

Άγνωστες οι συντεταγμένες του – «Κυρίες και κύριοι, βρήκαμε το νησί του Lost», γράφουν οι χρήστες στα Μέσα Κοινωνικής ΔικτύωσηςΈνα μυστηριώδες...

Διαβατήρια – Αλλάζουν οι προϋποθέσεις χορήγησης – Ποιοι δεν μπορούν να βγάλουν

Αλλάζουν οι προϋποθέσεις χορήγησης διαβατηρίων και παράλληλα αυξάνονται οι περιπτώσεις που αποκλείουν την έκδοση διαβατηρίων λόγω διάπραξης αδικημάτων ή ύπαρξης καταδικαστικών αποφάσεων.Ειδικότερα, κατατέθηκε για...

Στο μικροσκόπιο της εφορίας οι καταθέσεις του 2015!

Με ένα «σκανάρισμα» στο ύψος των καταθέσεων των φορολογούμενων όπως αυτές διαμορφωνόταν το 2015 η Ανεξάρτητη Αρχή Εσόδων (ΑΑΔΕ) επιχειρεί να εντοπίσει πληρωμές, αγορές, μεταβιβάσεις...

Χειροπέδες σε «πειρατές» της συνδρομητικής τηλεόρασης

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σχηματίστηκε δικογραφία, αυτόφωρης διαδικασίας, σε βάρος δύο Ελλήνων για παράβαση της νομοθεσίας περί πνευματικής ιδιοκτησίας...