Αρχική Οικονομία Η αξία των συναλλαγών με κάρτες αυξήθηκε το 2022 κατά 21% –...

Η αξία των συναλλαγών με κάρτες αυξήθηκε το 2022 κατά 21% – Στα 54 δισ. ευρώ

Στα 54 δισ. ευρώ ανήλθε το 2022 η αξία των συναλλαγών που έγιναν μέσω «πλαστικού χρήματος», ποσό που αντιπροσωπεύει το 38,5% της συνολικής καταναλωτικής δαπάνης, η οποία έφθασε την ίδια περίοδο στα 130 δισ. ευρώ.

Οπως σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Cardlink Αντίγονος Παπαδόπουλος στην τοποθέτησή του στο Digital Banking Forum που διοργάνωσε η Ethos Events, η εξέλιξη των πληρωμών με κάρτες επιβεβαιώνει ότι η ανάπτυξη των ψηφιακών συναλλαγών δεν καθοδηγείται πλέον από έκτακτες συνθήκες όπως η COVID-19, αλλά έχουν περάσει στην καθημερινή συμπεριφορά των καταναλωτών.

Από το σύνολο των 54 δισ. ευρώ που ήταν η αξία των συναλλαγών με κάρτες, τα 44,7 δισ. ευρώ πραγματοποιήθηκαν με κάρτες που έχουν εκδοθεί από ελληνικές τράπεζες, ενώ στα 9,3 δισ. ανήλθε η καταναλωτική δαπάνη με κάρτες που έχουν εκδοθεί από τράπεζες του εξωτερικού και που πραγματοποίησαν στη χώρα μας οι ξένοι τουρίστες. Σε όρους πλήθους συναλλαγών, ο αριθμός τους αυξήθηκε από 1 δισ. το 2019 σε 1,8 δισ. το 2022.

Αυτή η τάση συνεχίζεται και το πρώτο τρίμηνο του έτους, καθώς σύμφωνα με στοιχεία της Cardlink η αύξηση της χρήσης των χρεωστικών και των πιστωτικών καρτών συνεχίζεται με ρυθμό 15% και το πρώτο τρίμηνο του 2023, ενώ η αύξηση του πλήθους των συναλλαγών έφθασε στο 17%. Κυρίαρχο ρόλο σε αυτή την τάση έχουν οι ελληνικές κάρτες με αύξηση κατά 15,5% σε αξία και κατά 18% σε πλήθος, ενώ οι συναλλαγές με κάρτες του εξωτερικού μειώθηκαν κατά 10% σε όρους αξίας, ενώ σε πλήθος αυξήθηκαν κατά 9%.

Σύμφωνα με στοιχεία της Cardlink, στα τερματικά των καταστημάτων οι συναλλαγές μέχρι 10 ευρώ είναι λίγο πιο κάτω από τις μισές, καθώς όπως σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος «όλο και περισσότεροι συνηθίζουν να κάνουν μικροαγορές με την κάρτα τους». Συγκεκριμένα, το 42% είναι μέχρι 10 ευρώ, έως 5 ευρώ είναι το 8,5% και έως 2 ευρώ το 7,5%. Ανάλογη είναι η συμπεριφορά και στο ηλεκτρονικό εμπόριο, καθώς έως 10 ευρώ είναι το 20% των συναλλαγών, έως 5 ευρώ το 5%, ενώ έως 2 ευρώ το 1% των συναλλαγών.

Στη διάδοση των συναλλαγών με κάρτες βοήθησε η ταχεία επέκταση των σημείων αποδοχής τους, δηλαδή των τερματικών POS, ο αριθμός των οποίων σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο country manager της Mastercard για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα, Παναγιώτης Πολύδωρος, ανέρχεται σε 775.000 σε σύνολο 820.000 εμπόρων.

Η αύξηση των συναλλαγών με κάρτες εκτιμάται ότι έφερε στα δημόσια ταμεία τον τελευταίο χρόνο περί τα 300 εκατ. ευρώ και η περαιτέρω διάδοσή τους αποτελεί ένα εργαλείο για τη μείωση της φοροδιαφυγής, που είναι εκτεταμένη στη χώρα μας και με βάση τα στοιχεία του ΙΟΒΕ μεταφράζεται σε 20% απώλειες από ΦΠΑ.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

«Καμπανάκι» για την μετάλλαξη Pirola που ήρθε στην Ελλάδα – «Ο κόσμος πρέπει να αρχίσει να προσέχει»

Δεν έκρυψε την ανησυχία της η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη για την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού αλλά και...

Η Γερμανία ξεκινά το μεγαλύτερο πιλοτικό πρόγραμμα τετραήμερης εργασίας

Το 2022, το Ηνωμένο Βασίλειο συμμετείχε στο μεγαλύτερο πιλοτικό πρόγραμμα τετραήμερης εργασίας στον κόσμο. Τώρα είναι η σειρά της...

Χαλκίδα: Συνελήφθη παπάς διευθυντής ορφανοτροφείου – Απειλούσε 12χρονο με βέργα

Χειροπέδες πέρασαν αστυνομικοί του τμήματος Χαλκίδας σε ιερέα, διευθυντή ορφανοτροφείου, ο οποίος απειλούσε ένα 12χρονο αγοράκι με...

Συντάξεις: Ψαλίδι στο επίδομα προσωπικής διαφοράς

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες...

Πάνω από 16,1 εκατ. τουρίστες φέτος στην Ελλάδα

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες...