Αρχική Κόσμος Η χώρα που ούτε οι αιχμάλωτοι πολέμου δεν ήθελαν να αφήσουν!

Η χώρα που ούτε οι αιχμάλωτοι πολέμου δεν ήθελαν να αφήσουν!

To 1940, μετά την εισβολή των ναζί στην Βρετανία, ο Τσώρτσιλ ζήτησε από τον Καναδά να «φιλοξενήσει» περίπου 7.000 αιχμάλωτους πολέμου. Τον επόμενο χρόνo ακολούθησαν άλλοι 1.000 αιχμάλωτοι πολέμου της Luftwaffe.

Συνολικά στο Καναδά υπήρχαν 25 ή 26 στρατόπεδα συγκέντρωσης αιχμαλώτων όπου, κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, βρέθηκαν περισσότεροι από 35.000 Γερμανοί. Μπορεί η αιχμαλωσία για τους περισσότερους να είναι ένα δυσάρεστο γεγονός, αλλά για τους Γερμανούς που βρέθηκαν στον Καναδά ήταν το αντίθετο.

Μετά το τέλος του πολέμου, τουλάχιστον 6.000 αιχμάλωτοι δήλωσαν πως δεν ήθελαν να γυρίσουν πίσω και πως το ότι βρέθηκαν στον Καναδά, ήταν «ότι καλύτερο τους είχε συμβεί». Κάποιοι τους αποκαλούν και «ευτυχισμένους φυλακισμένους».

Τα στρατόπεδα είχαν κτιστεί ώστε να παρέχουν όλες τις συνθήκες μιας σχετικά άνετης διαμονής, εξοπλισμένα με όσα χρειάζονταν. Οι Γερμανοί που βρέθηκαν εκεί συμμετείχαν σε workshops για το εμπόριο, είχαν δουλειές με μισθό και μπορούσαν να συμμετέχουν σε διάφορες αθλητικές δραστηριότητες, όπως τένις, χάντμπολ, πάλη, μποξ και πολλές άλλες.

Οι σχέσεις μεταξύ των φρουρών και των φυλακισμένων ήταν πολύ καλές και πηγές αναφέρουν πως υπήρχε εμπιστοσύνη μεταξύ τους. Κάποιοι φρουροί μάλιστα δάνειζαν τα τουφέκια τους στους αιχμαλώτους για να τα χρησιμοποιήσουν στο κυνήγι.

https://legionmagazine.com/en/2012/03/the-happiest-prisoners/

@legionmagazine.com

Οι δουλειές που η καναδική κυβέρνηση ενέκρινε το 1943, ήταν κυρίως σε χωράφια. Περίπου 11.000 αιχμάλωτοι δούλευαν κατά την διάρκεια της κράτησής τους, με τους αγρότες να τους φιλοξενούν για ημέρες ή εβδομάδες. Κάποιοι μάλιστα τους θεώρησαν μέρος της οικογενείας τους και αυτός ήταν ακόμα ένας λόγος που αργότερα δεν ήθελαν να φύγουν.

Περιπτώσεις αποδράσεων υπήρχαν αλλά δεν ήταν πολλές. Όσοι δεν ήθελαν να αφήσουν τον Καναδά, ήταν λόγω της αβεβαιότητας που υπήρχε την Γερμανία αλλά και για το ότι είχαν μάθει για τις βαρβαρότητες των συμπατριωτών τους και ένιωσαν απέχθεια. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός 19χρονου που έμεινε αιχμάλωτος στον Καναδά και δούλεψε σε αγροκτήματα. Όταν επέστρεψε στο Αμβούργο το πρώτο πράγμα που είπε στην γυναίκα του ήταν «Επιστρέφω στον Καναδά». Η γυναίκα του συμφώνησε και το 1951 επέστρεψε τελικά για να δουλέψει στην ίδια φάρμα. Είχε δηλώσει μάλιστα ότι γνώριζε τουλάχιστον άλλους 36 που έκαναν το ίδιο.

Στο ντοκιμαντέρ «The Enemy Within» η Eva Colmers, που ο πατέρας της θυμόταν ευχάριστα την περίοδο που πέρασε ως αιχμάλωτος πολέμου στον Καναδά, εξερευνεί τις συνθήκες και ανακαλύπτει πως οι Γερμανοί αντιμετωπίστηκαν με σεβασμό και αξιοπρέπεια από τους Καναδούς. Ο Καναδάς σήμερα είναι ένα από τα πιο όμορφα μέρη για να ζεις στον κόσμο. Ίσως γι’ αυτό, ακόμα και οι αιχμάλωτοι πολέμου δεν ήθελαν να τον αφήσουν.

[πηγή]

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Το τρικ που σκέφτηκαν οι κάτοικοι της πιο σκοτεινής πόλης στον κόσμο για να βλέπουν λίγο ήλιο

Η τεχνική που επινόησαν ονομάζεται SoslpeilΑνάμεσα στα βουνά της νότιας Νορβηγίας, περίπου 170 χιλιόμετρα μακριά από το Όσλο, βρίσκεται η μικρή πόλη Rjukan....

Βρετανία: Η κρίση του κόστους ζωής ωθεί κόσμο στα τυχερά παιχνίδια

Ορισμένοι Βρετανοί που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα τυχερά παιχνίδια χρησιμοποιούν τα πρακτορεία στοιχηματισμού για να ανταπεξέλθουν στο κόστος ζωής.Ορισμένοι Βρετανοί που...

Στρατιωτικές δαπάνες: Η Ελλάδα ξεπέρασε τις υπερδυνάμεις

Κάθε Έλληνας πλήρωσε το 2022 713 δολάρια σε στρατιωτικές δαπάνες την ίδια στιγμή που ένας Γερμανός πληρώνει 642 δολάρια Τι...

Φορολογικές δηλώσεις 2023: 6 «μυστικά» για λιγότερο φόρο

Αδειάζει η κλεψύδρα για το άνοιγμα του Taxisnet προκειμένου να ξεκινήσει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 2023.Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, η...

Η στιγμή που 13χρονος μαχαιρώνει θανάσιμα καθηγήτρια γιατί σταμάτησε καβγά με συμμαθητή του

Η παρέμβαση της 71χρονης καθηγήτριας σε καβγά που είχε με συμμαθητή του φαίνεται να είναι το κίνητρο για την δολοφονική επίθεση...