Αρχική Οικονομία Η ΔΕΗ εισέρχεται στις τηλεπικοινωνίες

Η ΔΕΗ εισέρχεται στις τηλεπικοινωνίες

Νέα δεδομένα από τη ΔΕΗ, η οποία κάνει άνοιγμα και στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.

Σύμφωνα με όσα είπε ο Αλέξανδρος Πατεράκης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, στη δεύτερη ημέρα του 5ου Συνεδρίου Υποδομών & Μεταφορών – ITC 2022, η εταιρεία θα αναπτύξει δικό της δίκτυο οπτικών ινών για «Fiber to the Home», σε όλη την Ελλάδα.

«Ένα από τα καινούργια εγχειρήματα που δουλεύουμε, μελετώντας το δύο συναπτά έτη, είναι η δυνατότητα να εισέλθουμε στον χώρο των τηλεπικοινωνιών ως πάροχος χονδρικής και αυτό που ονομάζουμε “fiber to the home”», ανέφερε ο Αλέξανδρος Πατεράκης, τονίζοντας ότι είναι ένα εγχείρημα που θα καλύψει περίπου 3 εκατ. νοικοκυριά, σε περίπου 5 χρόνια από σήμερα, ενώ αποτελεί μια επένδυση που δεν έχει πρόσημο. Μάλιστα ανάφερε ότι «κατά κύριο λόγο θα ξεκινήσουμε από τις μεγάλες πόλεις και μετά θα επεκταθούμε προς την περιφέρεια».

Εκτιμάται ότι, από το προσεχές φθινόπωρο, η ΔΕΗ σε συνεργασία με τηλεπικοινωνιακούς παρόχους θα προσφέρει αρχικά ταχύτητες 1 Gbps.

Το έργο κοστολογείται περίπου στα 800 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 530 εκατ. θα καλυφθούν μέσω ομολόγου και τα υπόλοιπα με ίδια κεφάλαια που θα προέλθουν από την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου.

Περιγράφοντας τα χαρακτηριστικά του εν λόγω έργου, ο Αλέξανδρος Πατεράκης τόνισε ότι η ΔΕΗ διαθέτει μακροχρόνια εμπειρία στο να διαχειρίζεται την υποδομή ενέργειας (στύλους, κολώνες, υπόγειες υποδομές κ.ά.). Αυτό λοιπόν το δίκτυο θα το εκμεταλλευτεί ώστε το δίκτυο οπτικών ινών να «περάσει» στην υπάρχουσα υποδομή, ενώ όπου δεν υπάρχει εναέριο δίκτυο θα βασιστεί στο υπόγειο δίκτυο.

Συνεπώς, «με ίδια μέσα και ίδιες τεχνικές υπηρεσίες θα καλυφθεί και το δίκτυο των οπτικών ινών. Στην ουσία, την τελική υπηρεσία δεν θα παρέχει η ΔΕΗ, αλλά την υποδομή. Θα αναλάβει τηλεπικοινωνιακός πάροχος να το προσφέρει στον τελικό καταναλωτή», είπε.

Επί του παρόντος, η ΔΕΗ βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τη NOVA, ενώ εκτιμάται ότι μόλις ολοκληρωθούν οι πιλοτικές δοκιμές θα ξεκινήσει η διάθεση της υπηρεσίας.

Ένα από τα χαρακτηριστικά του δικτύου ανοικτής πρόσβασης που θα προσφέρει η ΔΕΗ, είναι η ταχύτητα κατασκευής (έως και 3 φορές πιο γρήγορο το εναέριο δίκτυο έναντι του υπογείου) και το χαμηλότερο κόστος.

Σύμφωνα με τον κ. Πατεράκη, ο Δήμος Περιστερίου επιλέχθηκε ως ο πρώτος Δήμος που πιλοτικά η ΔΕΗ θα αναπτύξει το δίκτυο οπτικών ινών της, ενώ έχουν ήδη έχει αναπτυχθεί 25 χλμ. οπτικής ίνας καλύπτοντας περίπου 5.000 νοικοκυριά.

Εκτιμάται ότι από τέλη Ιουνίου θα μπορούν αυτά τα νοικοκυριά να έχουν πρόσβαση στην υπηρεσία. Όπως είπε, «το πιλοτικό μας πρόγραμμα ολοκληρώνεται εντός του καλοκαιριού καλύπτοντας 15.000 κατοικίες, ενώ έως τα τέλη του 2022 θα καλυφθεί στο σύνολό του ο Δήμος. Μέσα στον επόμενο μήνα θα έχουμε ολοκληρώσει την εκπόνηση του σχεδίου για να καλύψουμε 10 Δήμους και 450.000 νοικοκυριά εντός των επόμενων 6-8 μηνών».

Εξάλλου, στο ίδιο συνέδριο, ο Technical Chief Operations Officer NOVA-WIND, Δ. Παπαζαφειρόπουλος αναφέρθηκε στις υποδομές ευρυζωνικών συνδέσεων υψηλών ταχυτήτων στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «οι πάροχοι έχουν διανύσει μια επιτυχημένη πορεία εκσυγχρονισμού του δικτύου, με κύριο όχημα την κινητή τηλεφωνία. Ωστόσο υπάρχουν αρκετά σημεία σε εθνικό επίπεδο που πρέπει να καλύψουμε. Ειδικά στον ευρυζωνικό χώρο υψηλών ταχυτήτων. Η NOVA-WIND έχει την εμπειρία, την τεχνογνωσια και την επενδυτική δυνατότητα για να προωθήσει τη διαμόρφωση του ψηφιακού μέλλοντος που έρχεται. Σήμερα λειτουργούμε ένα δίκτυο με σχεδόν 15.000 χλμ, ενώ τα επόμενα χρόνια σχεδιάζουμε επενδύσεις ύψους άνω του 1,3 δισ. ευρώ. Με τις επενδύσεις και την εμπειρία από διεθνείς αγορές μπορούμε να φέρουμε εξαιρετικές υπηρεσίες στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.»

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Πράσινο φως για το νέο Τερματικό Σταθμό ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα

Ένα σημαντικό βήμα μπρος έγινε για το μεγάλο συγκοινωνιακό έργο για τον νέο Τερματικό Σταθμό ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα. Με απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και...

Market Pass: Την Παρασκευή η πληρωμή στις άυλες κάρτες για τον Ιούνιο

Νωρίτερα κατά μία μέρα θα γίνει η προτελευταία πληρωμή των δικαιούχων της άυλης κάρτας του market pass, καθώς η μέρα πληρωμής...

Κατέπεσε στην θάλασσα ο δορυφόρος που προσπάθησε να θέσει σε τροχιά η Βόρεια Κορέα

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι ο στρατιωτικός δορυφόρος αναγνώρισης και επιτήρησης που είχε σκοπό να θέσει σε τροχιά ”έπεσε στη θάλασσα”,...

Κάρπαθος: Η απάντηση του εστιατορίου που τηγάνισε ζωντανά ψάρια

Τη δική του εκδοχή, μετά το σάλο που προκλήθηκε, δίνει το εστιατόριο στην Κάρπαθο, στο οποίο τηγάνιζαν ζωντανά ψάρια.Μετά το βίντεο...

Μαγιορκίνης για την επόμενη πανδημία: «Ξέρουμε ότι κάποια στιγμή θα συμβεί -Σαν να περιμένουμε μεγάλο σεισμό»

Δεν υπάρχει ούτε ιός ούτε βακτήριο και η νόσος Χ είναι ένα θεωρητικό σενάριο που ξεκίνησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας να...