Αρχική Ελλάδα Η Ελλάδα αγοράζει 3+1 γαλλικές φρεγάτες Belh@rra – Το παρασκήνιο της συμφωνίας

Η Ελλάδα αγοράζει 3+1 γαλλικές φρεγάτες Belh@rra – Το παρασκήνιο της συμφωνίας

Οι δυνατότητες των γαλλικών φρεγατών Belh@rra ή FDI – Το 2025 προβλέπεται να παραδοθούν στο Πολεμικό Ναυτικό οι δύο πρώτες – Πώς ελήφθη η απόφαση στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας
Από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας είχε «κλειδώσει» η συμφωνία αγοράς τριών φρεγατών Belh@rra με δικαίωμα προαίρεσης για την απόκτηση ακόμη μίας (3+1) και 3 ή 4 κορβετών Gowind (η σχετική συζήτηση είναι σε εξέλιξη) ως ενδιάμεση λύση, μεταξύ της Ελλάδας και της Γαλλίας. Μία προμήθεια συνολικού ύψους περίπου 5 δις ευρώ. Η λήψη της σχετικής απόφασης οριστικοποιήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου, κατά την τελευταία επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα, προκειμένου να παρευρεθεί στη συνεδρίαση του EUMED 9.

Ως προς το πλαίσιο της συμφωνίας, αυτό φέρεται να διαμορφώθηκε ως τελικό κείμενο κατά τη διάρκεια κλειστής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου κ. Γρηγόρη Δημητριάδη, του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου, του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού κ. Στ. Πετράκη και του Γενικού Διευθυντή Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) αντιναύαρχου ε.α κ. Αριστείδη Αλεξόπουλου.

Ενδεικτικό της άκρας μυστικότητας κάτω από την οποία έλαβε χώρα η συγκεκριμένη σύσκεψη, αποτελεί το γεγονός ότι αφενός αυτή πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή μόνο των κατεξοχήν προσώπων που είχαν άμεση πρόσβαση στον συγκεκριμένο φάκελο, αφετέρου ότι για πρώτη φορά ο μόνος εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων στη σύσκεψη, ο αντιναύαρχος Πετράκης, μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου φορώντας κουστούμι αντί της επίσημης στολής του Α/ΓΕΝ, όπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης σύσκεψης, ο κ. Δημητριάδης έλαβε την τελική εισήγηση του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού αναφορικά με τις επιχειρησιακές ικανότητες της γαλλικής πρότασης, αλλά και της ΓΔΑΕΕ σε ότι αφορά το οικονομικό σκέλος. Να σημειώσουμε πως οι φρεγάτες Belh@rra είχαν ευθύς εξαρχής βρεθεί στις πρώτες θέσεις της λίστας που είχαν συντάξει οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Πολεμικού Ναυτικού που είχαν επωμιστεί με την αξιολόγηση των συνολικά έξι προτάσεων που είχαν περάσει στον δεύτερο γύρο της διαγωνιστικής διαδικασίας. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης σύσκεψης η πολιτική ηγεσία και οι υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΕΘΑ, παρέδωσαν στον κ. Δημητριάδη τους σχετικούς φακέλους. Ο τελευταίος, έχοντας ανάλογες εντολές από τον πρωθυπουργό, άναψε και τυπικά το «πράσινο φως» στο Πεντάγωνο ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι ενέργειες που απαιτούνται προκειμένου να είναι όλα έτοιμα, ώστε σήμερα Τρίτη, στις 10 το πρωί ώρα Ελλάδας να πραγματοποιηθεί η κοινή ανακοίνωση και υπογραφή του σχετικού αμυντικού συμφώνου μεταξύ του κ. Κ. Μητσοτάκη και Εμ. Μακρόν στο Παρίσι. Ενδεικτικό της άριστης προετοιμασίας αλλά και της έμφασης στη λεπτομέρεια που δόθηκε ώστε η σχετική τελετή να λάβει τη διάσταση που πρέπει χωρίς να επιδέχεται τυχόν παρερμηνείες ή αμφισβητήσεις, είναι πως τόσο οι δηλώσεις όσο και οι ομιλίες των αρμόδιων παραγόντων της ελληνικής πλευράς είχαν ετοιμαστεί μέρες νωρίτερα.

Τηλεφώνημα Παναγιωτόπουλου-Παρλί

Προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε εξάλλου και η συνομιλία, συνολικής διάρκειας 35 λεπτών που είχαν χθες το μεσημέρι, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος με την Γαλλίδα ομόλογό του κυρία Φλοράνς Παρλί, στο πλαίσιο της οποίας μπήκαν οι τελικές «πινελιές» επί της διαδικασίας υλοποίησης της συμφωνίας που αφορά την προμήθεια των γαλλικών φρεγατών. Ο κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος άλλωστε, όπως και ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας, μεταβαίνουν σήμερα στο Παρίσι προκειμένου να συμμετάσχουν στις διμερείς επαφές που θα έχει ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης με το κ. Μακρόν. Αναμένεται δε ότι ως αρμόδιος υπηρεσιακός παράγοντας, ο κ. Παναγιωτόπουλος, θα είναι και αυτός που σε επίπεδο υπουργού θα υπογράψει με την κυρία Παρλί τη σχετική αμυντική συμφωνία, εντός της οποίας θα εμπεριέχεται, μεταξύ άλλων και η προμήθεια 3+1 Belh@rra καθώς και κορβετών Gowind, ως ενδιάμεση λύση. Πάντως σε ότι αφορά τις κορβέτες Gowind να σημειώσουμε πως η ελληνική πλευρά εμφανίζεται στο πλαίσιο των σχετικών διαπραγματεύσεων να έχει πετύχει την αύξηση του αριθμού τους από 3 σε 4, διευρύνοντας έτσι περαιτέρω τα πλεονεκτήματα της γαλλικής πρότασης για το Πολεμικό Ναυτικό.

Η συμφωνία αμυντικής συνδρομής

Σε ό,τι αφορά την αμυντική συμφωνία, όπως όλα δείχνουν, θα υπάρχει μεταξύ άλλων και πρόβλεψη αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής μεταξύ των δύο χωρών, με βάση την οποία Ελλάδα και Γαλλία θα δεσμεύονται στην παροχή βοήθειας σε περιπτώσεις που απειλούνται τα κυριαρχικά δικαιώματα ή συμφέροντα της μιας ή της άλλης πλευράς. Επί της ουσίας τόσο η ανάθεση της προμήθειας του νέου πλοίου του ελληνικού Π.Ν σε εταιρεία γαλλικών συμφερόντων (Naval Group), όσο και η υπογραφή του συμφώνου αμυντικής συνεργασίας, δείχνει πως πραγματοποιείται και με τις ευλογίες των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Ουάσιγκτον εμφανίζεται έτσι, μέσω της Ελλάδας, να παραχωρεί στη Γαλλία αυξημένο ρόλο και παρουσία στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α Μεσογείου.

Πρόκειται για μία εξέλιξη η οποία συνδέεται άμεσα με τη συμφωνία στρατηγικής συμμαχίας των Ηνωμένων Πολιτειών με την Αυστραλία και τη Μεγάλη Βρετανία, (AUKUS), η ενεργοποίηση της οποίας έθιξε ευθέως τα Γαλλικά συμφέροντα. Παράλληλα όμως έρχεται σε πλήρη αρμονία και με την επιδίωξη των ΗΠΑ να αποσύρουν δυνάμεις από μια σειρά από περιοχές του κόσμου όπου διατηρούν συμφέροντα, αναθέτοντας σε σύμμαχες προς αυτές χώρες να καλύψουν το σχετικό κενό.

Πλήρωμα 60 ατόμων

Οι Belh@rra ή οι φρεγάτες FDI (Defence and Intervension Frigate) όπως τις ονομάζουν οι Γάλλοι, έχουν σχεδιαστεί και εξοπλιστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτόνομα όλες τις αναδυόμενες και μελλοντικές απειλές κατά τη διάρκεια ζωής τους όπως UAVs, Cyber, βαλλιστικούς πυραύλους, υπερηχητικούς πυραύλους, απειλές στελθ κάτω ή πάνω από την επιφάνεια του νερού. Το εντυπωσιακό είναι ότι μπορούν να επιχειρήσουν με πλήρωμα μόλις 60 ατόμων, ενώ τα υπόλοιπα 60 άτομα που απαιτούνται για την υποστήριξή του πλοίου (σύνολο 120), υπάρχει η δυνατότητα ώστε να συνδράμουν στις λειτουργίες του από ανάλογο κέντρο που θα είναι εγκατεστημένο στην ξηρά!

Το κάθε πλοίο μπορεί, λειτουργώντας ως μονάδα, να αναλάβει διάφορες αποστολές, από αντιαεροπορικό, αντιπλοϊκό και ανθυποβρυχιακό αγώνα μέχρι αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών. Αναπτύσσουν μέγιστη ταχύτητα 27 κόμβων και έχουν αυτονομία 45 ημερών και επιχειρησιακή διαθεσιμότητα 3.500 ωρών κατ’ έτος. Από τα σκάφη μπορούν να επιχειρούν ελικόπτερα βάρους έως 10 τόνων, όπως S-70 ή MH-60 ενώ διαθέτουν και drone. Τα γαλλικά πλοία έρχονται και με το σύστημα RAM για αντιπυραυλική προστασία, ενώ μπορούν να φέρουν φόρτο 32 βλημάτων Aster.

Διαθέτουν βλήματα cruise όπως Scalp NAVAL με βεληνεκές 600 χλμ, αλλά και πυραύλους exocet. Επίσης, τον οπλισμό τους συμπληρώνουν πυροβόλα Strales και εκτοξευτές τορπιλών. Να σημειώσουμε πως η ονομασία της φρεγάτας προέρχεται από το μοναδικό γιγαντιαίο κύμα της Ευρώπης: το Belharra. Το πρώτο “α” που μετασχηματίζεται σε ένα @ αναφέρεται στην εξαιρετικά ψηφιακή φύση της φρεγάτας. Σύμφωνα με πληροφορίες οι φρεγάτες πρόκειται να παραδοθουν στο Π.Ν από το 2025 έως και το 2027 με ρυθμό μία ανά έτος.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Μητέρα έβαλε φωτιά στο σπίτι της και έκαψε τα τέσσερα παιδιά της

Τα τέσσερα ανήλικα παιδιά της φέρεται πως έκαψε ζωντανά μέσα στο σπίτι τους στο Μιζούρι των ΗΠΑ, η ίδια...

Θρίλερ στη Ζάκυνθο: Ποιος ευθύνεται για την αποβολή της κοπέλας – Τι ισχυρίζεται ο κατηγορούμενος

Ο φερόμενος δράστης του περιστατικού έμφυλης βίας πέρασε το κατώφλι του εισαγγελέα χθες και παραπέμφθηκε στον ανακριτή, ενώ ζήτησε και έλαβε προθεσμία να απολογηθεί...

Συναγερμός μετά από απειλή για βόμβα στις πρεσβείες Ισραήλ, Αιγύπτου και ΗΠΑ

Στις τρεις πρεσβείες σπεύδουν στελέχη του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (ΤΕΕΜ) Συναγερμός σήμανε στην Αθήνα μετά από τα τηλεφωνήματα για...

Ο Γιάννης Λαμπρόπουλος για την αναβάθμιση της Εθνικής Αμυνας

Τις απόψεις για την αναβάθμιση της εθνικής άμυνας εξέφρασε ο βουλευτής Γιάννης Λαμπρόπουλος στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων. Αναλυτικά η παρέμβαση του...

Τράπεζες: Από πότε αρχίζουν οι προμήθειες 6 ευρώ – Ποιους λογαριασμούς αφορά

Προμήθεια στους καταθετικούς λογαριασμούς επεξεργάζονται οι τράπεζες, σε μια προσπάθεια αύξησης των εσόδων τους. Το νέο μέτρο αφορά αφορά σε...