Αρχική Κόσμος Η Ελβετία ψήφισε νόμο που κάνει όλους τους πολίτες δωρητές οργάνων

Η Ελβετία ψήφισε νόμο που κάνει όλους τους πολίτες δωρητές οργάνων

Η Ελβετία ψήφισε υπέρ της αύξησης της διαθεσιμότητας οργάνων για μεταμόσχευση, καθιστώντας τους πάντες δυνητικούς δότες μετά θάνατον, εκτός εάν έχουν ρητώς αντιταχθεί.

Η νομική αλλαγή εγκρίθηκε από το 60% των ψηφοφόρων σε δημοψήφισμα. Σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους, οι μεταμοσχεύσεις είναι δυνατές μόνο εάν ο αποθανών συναινέσει ενώ ζούσε.

Οι επιθυμίες των ανθρώπων που πεθαίνουν, όμως, είναι συχνά άγνωστες και σε τέτοιες περιπτώσεις η απόφαση επαφίεται στους συγγενείς, που στις περισσότερες περιπτώσεις επιλέγουν να μην γίνει δωρεά οργάνων.

Στα τέλη του 2021, περισσότεροι από 1.400 ασθενείς περίμεναν μεταμόσχευση οργάνων στην Ελβετία, μια χώρα περίπου 8,6 εκατομμυρίων κατοίκων.

Πέρυσι, 166 νεκροί δώρησαν τα όργανά τους στην Ελβετία και μεταμοσχεύτηκαν συνολικά 484 τέτοια όργανα.

Ωστόσο, 72 άνθρωποι πέθαναν το 2021 ενώ περίμεναν σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνων, σύμφωνα με την οργάνωση Swisstransplant.

«Η κοινωνία έχει δείξει ότι είναι έτοιμη να δώσει μια ευκαιρία στους ανθρώπους που βρίσκονται στη λίστα αναμονής», δήλωσε ο διευθυντής της Swisstransplant, Φραντς Ίμερ.

Σε μια προσπάθεια να μειώσουν τις καθυστερήσεις, η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο θέλησαν να αλλάξουν το νόμο, μεταβαίνοντας σε ένα μοντέλο «εικαζόμενης συναίνεσης» – κάτι που έχει ήδη υιοθετηθεί σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με αυτό το σύστημα, οι άνθρωποι που δεν επιθυμούν να γίνουν δωρητές οργάνων μετά θάνατον πρέπει να το λένε ρητά.

Όσοι δεν έχουν ξεκαθαρίσει τις επιθυμίες τους θα θεωρηθεί ότι είναι υπέρ. Ωστόσο, οι συγγενείς θα μπορούσαν να αρνηθούν, εάν γνωρίζουν ή υποψιάζονται ότι το ενδιαφερόμενο άτομο θα είχε επιλέξει να μην δωρίσει όργανα. Σε περιπτώσεις όπου δεν είναι δυνατή η επικοινωνία με συγγενείς, δεν επιτρέπεται η αφαίρεση οργάνων.

Οι κανόνες θα ισχύουν μόνο για άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω.

Οι ιατρικές συνθήκες για τη δωρεά παραμένουν οι ίδιες: μόνο άτομα που πεθαίνουν σε μονάδα εντατικής θεραπείας νοσοκομείου μπορούν να δωρίσουν τα όργανά τους και δύο γιατροί πρέπει να επιβεβαιώσουν το θάνατο.

πηγή: The Guardian

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Ποινικές διώξεις σε 40χρονο στην Κρήτη που άφησε το φίλο του να πεθάνει σε χωράφι

Αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη βρίσκεται ο 40χρονος άνδρας ο οποίος παράτησε έναν φίλο του, που έκαναν μαζί ναρκωτικά, σε χωράφι και πέθανε.Σύμφωνα με πληροφορίες ο...

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Στρατιωτικός με πέντε παιδιά αυτοκτόνησε με καραμπίνα

Μία σοκαριστική οικογενειακή τραγωδία εκτυλίχθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου ένας 50χρονος στρατιωτικός και πατέρας πέντε παιδιών έβαλε τέλος στη ζωή του με...

Πανάκριβο συμβόλαιο θανάτου: «Γάζωσαν» με 50 σφαίρες τον «Ράμπο» και τον κουνιάδο του

Με περισσότερες από 50 σφαίρες «γάζωσαν» τον Β.Ρ. και τον κουνιάδο του Δ.Μ. οι εκτελεστές με τα δύο Καλάσνικοφ τα μεσάνυχτα...

Ιερέας στην Πλάκα τέθηκε σε αργία γιατί… έντυσε «παπαδάκια» δύο κορίτσια

Ένα δείγμα για τα επίπεδα που λαμβάνει ο υπερσυντηρητισμός στους εκκλησιαστικούς κόλπους φαίνεται πως αποτελεί η απόφαση να τεθεί σε αργία...

ΔΥΠΑ: Δόθηκε παράταση αιτήσεων για τον κοινωνικό τουρισμό

Ανοικτή θα παραμείνει η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για το Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού Εργαζομένων-Ανέργων από την Παρασκευή στις 5 το απόγευμα έως...