Αρχική Κόσμος Η Ελβετία ψήφισε νόμο που κάνει όλους τους πολίτες δωρητές οργάνων

Η Ελβετία ψήφισε νόμο που κάνει όλους τους πολίτες δωρητές οργάνων

Η Ελβετία ψήφισε υπέρ της αύξησης της διαθεσιμότητας οργάνων για μεταμόσχευση, καθιστώντας τους πάντες δυνητικούς δότες μετά θάνατον, εκτός εάν έχουν ρητώς αντιταχθεί.

Η νομική αλλαγή εγκρίθηκε από το 60% των ψηφοφόρων σε δημοψήφισμα. Σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους, οι μεταμοσχεύσεις είναι δυνατές μόνο εάν ο αποθανών συναινέσει ενώ ζούσε.

Οι επιθυμίες των ανθρώπων που πεθαίνουν, όμως, είναι συχνά άγνωστες και σε τέτοιες περιπτώσεις η απόφαση επαφίεται στους συγγενείς, που στις περισσότερες περιπτώσεις επιλέγουν να μην γίνει δωρεά οργάνων.

Στα τέλη του 2021, περισσότεροι από 1.400 ασθενείς περίμεναν μεταμόσχευση οργάνων στην Ελβετία, μια χώρα περίπου 8,6 εκατομμυρίων κατοίκων.

Πέρυσι, 166 νεκροί δώρησαν τα όργανά τους στην Ελβετία και μεταμοσχεύτηκαν συνολικά 484 τέτοια όργανα.

Ωστόσο, 72 άνθρωποι πέθαναν το 2021 ενώ περίμεναν σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνων, σύμφωνα με την οργάνωση Swisstransplant.

«Η κοινωνία έχει δείξει ότι είναι έτοιμη να δώσει μια ευκαιρία στους ανθρώπους που βρίσκονται στη λίστα αναμονής», δήλωσε ο διευθυντής της Swisstransplant, Φραντς Ίμερ.

Σε μια προσπάθεια να μειώσουν τις καθυστερήσεις, η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο θέλησαν να αλλάξουν το νόμο, μεταβαίνοντας σε ένα μοντέλο «εικαζόμενης συναίνεσης» – κάτι που έχει ήδη υιοθετηθεί σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με αυτό το σύστημα, οι άνθρωποι που δεν επιθυμούν να γίνουν δωρητές οργάνων μετά θάνατον πρέπει να το λένε ρητά.

Όσοι δεν έχουν ξεκαθαρίσει τις επιθυμίες τους θα θεωρηθεί ότι είναι υπέρ. Ωστόσο, οι συγγενείς θα μπορούσαν να αρνηθούν, εάν γνωρίζουν ή υποψιάζονται ότι το ενδιαφερόμενο άτομο θα είχε επιλέξει να μην δωρίσει όργανα. Σε περιπτώσεις όπου δεν είναι δυνατή η επικοινωνία με συγγενείς, δεν επιτρέπεται η αφαίρεση οργάνων.

Οι κανόνες θα ισχύουν μόνο για άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω.

Οι ιατρικές συνθήκες για τη δωρεά παραμένουν οι ίδιες: μόνο άτομα που πεθαίνουν σε μονάδα εντατικής θεραπείας νοσοκομείου μπορούν να δωρίσουν τα όργανά τους και δύο γιατροί πρέπει να επιβεβαιώσουν το θάνατο.

πηγή: The Guardian

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Φλόριντα: Βιολόγοι έπιασαν πύθωνα 95,5 κιλά, το τελευταίο του γεύμα ήταν ένα ελάφι

Βιολόγοι κατάφεραν να πιάσουν τον μεγαλύτερο πύθωνα Βιρμανίας που έχει καταγραφεί ποτέ στην πολιτεία της Φλόριντα. Το φίδι έπιασε η ομάδα...

Γιος ξυλοκόπησε τον πατέρα του και έσπασε στη συνέχεια το αυτοκίνητο του

Άλλο ένα περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας συγκλονίζει την Εύβοια και στη συγκεκριμένα τη Νέα Αρτάκη.Σύμφωνα με πληροφορίες του evima.gr, ένας 54χρονος πατέρας...

Βολιβία: Είπε το όνομα άλλης γυναίκας στον ύπνο του και η σύζυγος του, του έριξε βραστό νερό στα γεννητικά όργανα

Ούτε να ονειρευτεί , έτσι για να αποδράσει λίγο, δεν μπόρεσε ο άνθρωπος. Και το όνειρο του το πλήρωσε πολύ ακριβά. Για την ακρίβεια...

Το χειρότερο ναυάγιο της Μεσογείου έγινε στην Ελλάδα: Ο υγρός τάφος του «Oria», με πάνω από 4.000 νεκρούς

Όταν ακούει κανείς για ναυάγια και ναυτικές τραγωδίες, το μυαλό των περισσότερων πάει αναπόφευκτα στον «Τιτανικό», ή, αν μιλάμε για την...

Κλέαρχος Μαρουσάκης: Ραγδαία επιδείνωση καιρού – Μπορεί να δούμε και ανεμοστρόβιλους

Για επικίνδυνη κακοκαιρία προ των πυλών προειδοποιεί ο Κλέαρχος Μαρουσάκης αναφερόμενος στον καιρό τα επόμενα 24ωρα. Έρχονται ισχυρές καταιγίδες, τους ενισχυμένους...