Αρχική Κόσμος Η Ελβετία ψήφισε νόμο που κάνει όλους τους πολίτες δωρητές οργάνων

Η Ελβετία ψήφισε νόμο που κάνει όλους τους πολίτες δωρητές οργάνων

Η Ελβετία ψήφισε υπέρ της αύξησης της διαθεσιμότητας οργάνων για μεταμόσχευση, καθιστώντας τους πάντες δυνητικούς δότες μετά θάνατον, εκτός εάν έχουν ρητώς αντιταχθεί.

Η νομική αλλαγή εγκρίθηκε από το 60% των ψηφοφόρων σε δημοψήφισμα. Σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους, οι μεταμοσχεύσεις είναι δυνατές μόνο εάν ο αποθανών συναινέσει ενώ ζούσε.

Οι επιθυμίες των ανθρώπων που πεθαίνουν, όμως, είναι συχνά άγνωστες και σε τέτοιες περιπτώσεις η απόφαση επαφίεται στους συγγενείς, που στις περισσότερες περιπτώσεις επιλέγουν να μην γίνει δωρεά οργάνων.

Στα τέλη του 2021, περισσότεροι από 1.400 ασθενείς περίμεναν μεταμόσχευση οργάνων στην Ελβετία, μια χώρα περίπου 8,6 εκατομμυρίων κατοίκων.

Πέρυσι, 166 νεκροί δώρησαν τα όργανά τους στην Ελβετία και μεταμοσχεύτηκαν συνολικά 484 τέτοια όργανα.

Ωστόσο, 72 άνθρωποι πέθαναν το 2021 ενώ περίμεναν σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνων, σύμφωνα με την οργάνωση Swisstransplant.

«Η κοινωνία έχει δείξει ότι είναι έτοιμη να δώσει μια ευκαιρία στους ανθρώπους που βρίσκονται στη λίστα αναμονής», δήλωσε ο διευθυντής της Swisstransplant, Φραντς Ίμερ.

Σε μια προσπάθεια να μειώσουν τις καθυστερήσεις, η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο θέλησαν να αλλάξουν το νόμο, μεταβαίνοντας σε ένα μοντέλο «εικαζόμενης συναίνεσης» – κάτι που έχει ήδη υιοθετηθεί σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με αυτό το σύστημα, οι άνθρωποι που δεν επιθυμούν να γίνουν δωρητές οργάνων μετά θάνατον πρέπει να το λένε ρητά.

Όσοι δεν έχουν ξεκαθαρίσει τις επιθυμίες τους θα θεωρηθεί ότι είναι υπέρ. Ωστόσο, οι συγγενείς θα μπορούσαν να αρνηθούν, εάν γνωρίζουν ή υποψιάζονται ότι το ενδιαφερόμενο άτομο θα είχε επιλέξει να μην δωρίσει όργανα. Σε περιπτώσεις όπου δεν είναι δυνατή η επικοινωνία με συγγενείς, δεν επιτρέπεται η αφαίρεση οργάνων.

Οι κανόνες θα ισχύουν μόνο για άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω.

Οι ιατρικές συνθήκες για τη δωρεά παραμένουν οι ίδιες: μόνο άτομα που πεθαίνουν σε μονάδα εντατικής θεραπείας νοσοκομείου μπορούν να δωρίσουν τα όργανά τους και δύο γιατροί πρέπει να επιβεβαιώσουν το θάνατο.

πηγή: The Guardian

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Οι πέντε άνδρες που κάθισαν εθελοντικά κάτω από μια πυρηνική βόμβα που εξερράγη

Ήταν Ιούλιος του 1957, όταν 5 αξιωματικοί της αεροπορίας των ΗΠΑ και ένας φωτογράφος στάθηκαν μαζί σε ένα σημείο 65 μίλια...

Αφγανιστάν: Διεθνής κατακραυγή για τη δημόσια εκτέλεση καταδικασμένου από τους Ταλιμπάν

Αντιδράσεις από Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Γαλλία και ΟΗΕΗ διπλωματία των ΗΠΑ υποστήριξε χθες Τετάρτη (7/12) το ότι οι Ταλιμπάν δεν τηρούν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν...

Τα πάνω κάτω: Πώς άλλαξε το Ίντερνετ τη ζωή των Ελλήνων

Η διείσδυση του διαδικτύου στην καθημερινότητα των Ελλήνων αποτυπώνεται στην πρόσφατη έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ για τη χρήση τεχνολογιών πληροφόρησης και επικοινωνίας από τα νοικοκυριά...

Πόσο ρεύμα καίει ο χριστουγεννιάτικος στολισμός

Με το Δεκέμβριο να έχει μπει για τα καλά, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ήδη ξεκινήσει με τους χριστουγεννιάτικους στολισμούς και...

«Κιβωτός του Κόσμου»: Χιλιάδες ευρώ στη θυρίδα της Χίου – Έρευνα στο σπίτι της μητέρας του πατέρα Αντωνίου

Οι αποκαλύψεις για την «Κιβωτό του Κόσμου» δεν έχουν τέλος.Σε μια νέα αποκάλυψη προχώρησε το MEGA σχετικά με όσα συνέβαιναν στην...