Αρχική Οικονομία Η επόμενη ημέρα στην αγορά εργασίας: Πού υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για απολύσεις,...

Η επόμενη ημέρα στην αγορά εργασίας: Πού υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για απολύσεις, ποιοι δεν προστατεύονται

Απροστάτευτοι μένουν σταδιακά χιλιάδες εργαζόμενοι, καθώς μέρα με τη μέρα το πλέγμα μέτρων της κυβέρνησης για τη στήριξη των επιχειρήσεων απενεργοποιείται δίνοντας… χώρο σε αρκετούς εργοδότες να ξεκινήσουν το μπαράζ απολύσεων.

Τα δύο μέτρα που ήταν ανάχωμα για τις απολύσεις, οι αναστολές συμβάσεων και το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, σταδιακά ολοκληρώνονται. Και τα δύο έχουν μπει σε τροχιά λήξης, με αποτέλεσμα χιλιάδες εργαζόμενοι να βρίσκονται υπό την δαμόκλειο σπάθη της απόλυσης.

Το πρόγραμμα αναστολών έχει αρχίσει, εδώ και μήνες, να καλύπτει λιγότερους εργαζόμενους κάτω από την ομπρέλα προστασίας του. Κι αυτό, γιατί οι «κόφτες» που έχουν τεθεί από το οικονομικό επιτελείο αφήνουν εκτός χιλιάδες επιχειρήσεις. Υπηρεσιακοί παράγοντες της κυβέρνησης επισημαίνουν στο enikonomia.gr ότι αυτό συμβαίνει, διότι το κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι η έμπρακτη και πιο ουσιαστική στήριξη των επιχειρήσεων που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Παράλληλα, όμως, δεν είναι λίγες και οι επιχειρήσεις που μένουν εκτός διότι ο ΚΑΔ τους αφαιρείται από τη λίστα του υπουργείου Οικονομικών με τους επιχορηγούμενους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ).

Ποιες επιχειρήσεις μπορούν να προβούν άμεσα σε απολύσεις

Όμως, πού υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για απολύσεις; Επιχειρήσεις που ανοίγουν χωρίς αναστολές συμβάσεων και οι οποίες δεν έχουν την πρόθεση να κάνουν χρήση της αναστολής ως πληττόμενες μπορούν να προβούν άμεσα σε απολύσεις.

Ισχυρότερο δίχτυ προστασίας υπάρχει για τους εργαζομένους επιχειρήσεων που έχουν κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής συμβάσεων. Οι επιχειρήσεις αυτές δεν δύνανται να προχωρήσουν σε απολύσεις για όσο διαρκεί η αναστολή του κάθε εργαζόμενου και για ισόχρονο διάστημα μετά την λήξη της αναστολής. Ωστόσο, μετά το πέρας του διαστήματος αυτού οι απολύσεις απελευθερώνονται.

Ένα σημαντικό εργαλείο που αξιοποίησε το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να «δαμάσει» τους εργοδότες που ετοιμάζονταν για μπαράζ απολύσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας ήταν το πρόγραμμα «Συν-Εργασία». Πράγματι, η συγκεκριμένη δράση λειτούργησε υποστηρικτικά και στήριξε τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τους εργαζομένους.

Κι αυτό, γιατί οι εργαζόμενοι που έχουν ενταχθεί στο «Συν-Εργασία» προστατεύονται για το διάστημα κατά τον οποίο ο μηχανισμός είναι ενεργός. Παρόλα αυτά το προσωπικό που δεν εντάσσεται στο πρόγραμμα ήταν και παραμένει απροστάτευτο, ενώ ακόμη και οι εργαζόμενοι που υπάγονται στο «Συν-Εργασία» μπορούν να απολυθούν όταν το πρόγραμμα λήξει, δηλαδή από τον Σεπτέμβριο και έπειτα.

Το ανησυχητικό είναι ότι ήδη ο αριθμός των εργαζομένων, των οποίων η σύμβαση τίθεται σε αναστολή μειώνεται δραματικά μήνα με τον μήνα, ενώ τον Μάιο υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εργασίας εκτιμούν ότι ο αριθμός των υπαχθέντων στο πρόγραμμα αναστολών θα είναι σημαντικά μειωμένος σε σχέση με τον Απρίλιο. Να σημειωθεί ότι τον προηγούμενο μήνα μπήκαν σε αναστολή πάνω από 472.000 εργαζόμενοι, οι οποίοι έλαβαν από το κράτος περί τα 212 εκατομμύρια ευρώ.

Πηγή: enikonomia.gr

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Κρήτη: Συγκλονιστική τροπή στο θρίλερ με το πτώμα στο βαρέλι – Το σενάριο που εξετάζεται

Όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις παίρνει η υπόθεση με το πτώμα σε βαρέλι στην Κρήτη, με τις αρχές να θεωρούν τελικά πιο...

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιμένει να μην παραδώσει τα φορολογικά του στοιχεία

O πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα προσβάλει πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, αναφορικά με την παράδοση των...

Γυναικοκτονία στη Λάρισα – Οι πρώτες εικόνες από το σημείο – Την πυροβόλησε με 8 σφαίρες μπροστά στους συναδέλφους της

Σοκ προκαλούν οι λεπτομέρειες την άγρια γυναικοκτονία που έγινε νωρίτερα το πρωί της Τρίτης στα παράλια της Λάρισας.Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, κοντά...

Καύσωνας και στη ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος – Ρεκόρ εποχών στις τιμές

Κάθε ιστορικό προηγούμενο καταρρίπτουν η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας και οι τιμές χονδρεμπορικής στη χώρα μας ελέω του καύσωνα και της «πράσινης»...

ΗΠΑ – Τρίτη αυτοκτονία αστυνομικού που αντιμετώπισε την έφοδο στο Καπιτώλιο

Αστυνομικός που είχε κληθεί να αντιμετωπίσει την έφοδο οπαδών του Ρεπουμπλικάνου πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου αυτοκτόνησε την περασμένη...