Αρχική Οικονομία Η επόμενη ημέρα στην αγορά εργασίας: Πού υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για απολύσεις,...

Η επόμενη ημέρα στην αγορά εργασίας: Πού υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για απολύσεις, ποιοι δεν προστατεύονται

Απροστάτευτοι μένουν σταδιακά χιλιάδες εργαζόμενοι, καθώς μέρα με τη μέρα το πλέγμα μέτρων της κυβέρνησης για τη στήριξη των επιχειρήσεων απενεργοποιείται δίνοντας… χώρο σε αρκετούς εργοδότες να ξεκινήσουν το μπαράζ απολύσεων.

Τα δύο μέτρα που ήταν ανάχωμα για τις απολύσεις, οι αναστολές συμβάσεων και το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, σταδιακά ολοκληρώνονται. Και τα δύο έχουν μπει σε τροχιά λήξης, με αποτέλεσμα χιλιάδες εργαζόμενοι να βρίσκονται υπό την δαμόκλειο σπάθη της απόλυσης.

Το πρόγραμμα αναστολών έχει αρχίσει, εδώ και μήνες, να καλύπτει λιγότερους εργαζόμενους κάτω από την ομπρέλα προστασίας του. Κι αυτό, γιατί οι «κόφτες» που έχουν τεθεί από το οικονομικό επιτελείο αφήνουν εκτός χιλιάδες επιχειρήσεις. Υπηρεσιακοί παράγοντες της κυβέρνησης επισημαίνουν στο enikonomia.gr ότι αυτό συμβαίνει, διότι το κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι η έμπρακτη και πιο ουσιαστική στήριξη των επιχειρήσεων που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Παράλληλα, όμως, δεν είναι λίγες και οι επιχειρήσεις που μένουν εκτός διότι ο ΚΑΔ τους αφαιρείται από τη λίστα του υπουργείου Οικονομικών με τους επιχορηγούμενους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ).

Ποιες επιχειρήσεις μπορούν να προβούν άμεσα σε απολύσεις

Όμως, πού υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για απολύσεις; Επιχειρήσεις που ανοίγουν χωρίς αναστολές συμβάσεων και οι οποίες δεν έχουν την πρόθεση να κάνουν χρήση της αναστολής ως πληττόμενες μπορούν να προβούν άμεσα σε απολύσεις.

Ισχυρότερο δίχτυ προστασίας υπάρχει για τους εργαζομένους επιχειρήσεων που έχουν κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής συμβάσεων. Οι επιχειρήσεις αυτές δεν δύνανται να προχωρήσουν σε απολύσεις για όσο διαρκεί η αναστολή του κάθε εργαζόμενου και για ισόχρονο διάστημα μετά την λήξη της αναστολής. Ωστόσο, μετά το πέρας του διαστήματος αυτού οι απολύσεις απελευθερώνονται.

Ένα σημαντικό εργαλείο που αξιοποίησε το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να «δαμάσει» τους εργοδότες που ετοιμάζονταν για μπαράζ απολύσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας ήταν το πρόγραμμα «Συν-Εργασία». Πράγματι, η συγκεκριμένη δράση λειτούργησε υποστηρικτικά και στήριξε τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τους εργαζομένους.

Κι αυτό, γιατί οι εργαζόμενοι που έχουν ενταχθεί στο «Συν-Εργασία» προστατεύονται για το διάστημα κατά τον οποίο ο μηχανισμός είναι ενεργός. Παρόλα αυτά το προσωπικό που δεν εντάσσεται στο πρόγραμμα ήταν και παραμένει απροστάτευτο, ενώ ακόμη και οι εργαζόμενοι που υπάγονται στο «Συν-Εργασία» μπορούν να απολυθούν όταν το πρόγραμμα λήξει, δηλαδή από τον Σεπτέμβριο και έπειτα.

Το ανησυχητικό είναι ότι ήδη ο αριθμός των εργαζομένων, των οποίων η σύμβαση τίθεται σε αναστολή μειώνεται δραματικά μήνα με τον μήνα, ενώ τον Μάιο υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εργασίας εκτιμούν ότι ο αριθμός των υπαχθέντων στο πρόγραμμα αναστολών θα είναι σημαντικά μειωμένος σε σχέση με τον Απρίλιο. Να σημειωθεί ότι τον προηγούμενο μήνα μπήκαν σε αναστολή πάνω από 472.000 εργαζόμενοι, οι οποίοι έλαβαν από το κράτος περί τα 212 εκατομμύρια ευρώ.

Πηγή: enikonomia.gr

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Σεισμός στην Τουρκία: Κατέρρευσε κάστρο 2.200 ετών στην Γκαζιαντέπ

Στο έλεος των Ρίχτερ βρίσκεται η Τουρκία από τα ξημερώματα της Δευτέρας με τη σεισμική δόνηση των 7,8 βαθμών αλλά και...

Θεσσαλονίκη: Βρεφονηπιοκόμος ξυλοκοπούσε παιδάκια

Βρεφονηπιοκόμος πιάστηκε στα πράσα στην Θεσσαλονίκη να ξυλοκοπεί παιδάκια στον παιδικό σταθμόΝέα στοιχεία έφερε στο φως της δημοσιότητας η ΕΛΑΣ, για...

«Τον άκουσα να φωνάζει “μη με βαράτε άλλο, βοήθεια”» – Συγκλονίζει φίλος του Άλκη Καμπανού

Με την κατάθεση ενός φίλου του Άλκη Καμπανού συνεχίζεται για 5η μέρα, στην αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης, η δίκη...

Παρέμβαση Π. Μαντά για νέο Ειδικό Νηπιαγωγείο και Ειδικό Δημοτικό Καλαμάτας

Η ανάγκη για κατασκευή νέων εγκαταστάσεων προκειμένου να στεγαστούν το Ειδικό Νηπιαγωγείο και το Ειδικό Δημοτικό Καλαμάτας βρέθηκε στο επίκεντρο της...

Ιταλικά ΜΜΕ για σεισμό στην Τουρκία: Μετακινήθηκε τεκτονική πλάκα 3 μέτρα σε μήκος 150 χιλιομέτρων

Η εφημερίδα Corriere della Sera συνομίλησε το πρωί με τον πρόεδρο του INGV (Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας), Κάρλο Ντολιόνι, σχετικά με τον σεισμό...