Αρχική Οικονομία Η επόμενη ημέρα στην αγορά εργασίας: Πού υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για απολύσεις,...

Η επόμενη ημέρα στην αγορά εργασίας: Πού υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για απολύσεις, ποιοι δεν προστατεύονται

Απροστάτευτοι μένουν σταδιακά χιλιάδες εργαζόμενοι, καθώς μέρα με τη μέρα το πλέγμα μέτρων της κυβέρνησης για τη στήριξη των επιχειρήσεων απενεργοποιείται δίνοντας… χώρο σε αρκετούς εργοδότες να ξεκινήσουν το μπαράζ απολύσεων.

Τα δύο μέτρα που ήταν ανάχωμα για τις απολύσεις, οι αναστολές συμβάσεων και το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, σταδιακά ολοκληρώνονται. Και τα δύο έχουν μπει σε τροχιά λήξης, με αποτέλεσμα χιλιάδες εργαζόμενοι να βρίσκονται υπό την δαμόκλειο σπάθη της απόλυσης.

Το πρόγραμμα αναστολών έχει αρχίσει, εδώ και μήνες, να καλύπτει λιγότερους εργαζόμενους κάτω από την ομπρέλα προστασίας του. Κι αυτό, γιατί οι «κόφτες» που έχουν τεθεί από το οικονομικό επιτελείο αφήνουν εκτός χιλιάδες επιχειρήσεις. Υπηρεσιακοί παράγοντες της κυβέρνησης επισημαίνουν στο enikonomia.gr ότι αυτό συμβαίνει, διότι το κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι η έμπρακτη και πιο ουσιαστική στήριξη των επιχειρήσεων που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Παράλληλα, όμως, δεν είναι λίγες και οι επιχειρήσεις που μένουν εκτός διότι ο ΚΑΔ τους αφαιρείται από τη λίστα του υπουργείου Οικονομικών με τους επιχορηγούμενους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ).

Ποιες επιχειρήσεις μπορούν να προβούν άμεσα σε απολύσεις

Όμως, πού υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για απολύσεις; Επιχειρήσεις που ανοίγουν χωρίς αναστολές συμβάσεων και οι οποίες δεν έχουν την πρόθεση να κάνουν χρήση της αναστολής ως πληττόμενες μπορούν να προβούν άμεσα σε απολύσεις.

Ισχυρότερο δίχτυ προστασίας υπάρχει για τους εργαζομένους επιχειρήσεων που έχουν κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής συμβάσεων. Οι επιχειρήσεις αυτές δεν δύνανται να προχωρήσουν σε απολύσεις για όσο διαρκεί η αναστολή του κάθε εργαζόμενου και για ισόχρονο διάστημα μετά την λήξη της αναστολής. Ωστόσο, μετά το πέρας του διαστήματος αυτού οι απολύσεις απελευθερώνονται.

Ένα σημαντικό εργαλείο που αξιοποίησε το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να «δαμάσει» τους εργοδότες που ετοιμάζονταν για μπαράζ απολύσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας ήταν το πρόγραμμα «Συν-Εργασία». Πράγματι, η συγκεκριμένη δράση λειτούργησε υποστηρικτικά και στήριξε τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τους εργαζομένους.

Κι αυτό, γιατί οι εργαζόμενοι που έχουν ενταχθεί στο «Συν-Εργασία» προστατεύονται για το διάστημα κατά τον οποίο ο μηχανισμός είναι ενεργός. Παρόλα αυτά το προσωπικό που δεν εντάσσεται στο πρόγραμμα ήταν και παραμένει απροστάτευτο, ενώ ακόμη και οι εργαζόμενοι που υπάγονται στο «Συν-Εργασία» μπορούν να απολυθούν όταν το πρόγραμμα λήξει, δηλαδή από τον Σεπτέμβριο και έπειτα.

Το ανησυχητικό είναι ότι ήδη ο αριθμός των εργαζομένων, των οποίων η σύμβαση τίθεται σε αναστολή μειώνεται δραματικά μήνα με τον μήνα, ενώ τον Μάιο υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εργασίας εκτιμούν ότι ο αριθμός των υπαχθέντων στο πρόγραμμα αναστολών θα είναι σημαντικά μειωμένος σε σχέση με τον Απρίλιο. Να σημειωθεί ότι τον προηγούμενο μήνα μπήκαν σε αναστολή πάνω από 472.000 εργαζόμενοι, οι οποίοι έλαβαν από το κράτος περί τα 212 εκατομμύρια ευρώ.

Πηγή: enikonomia.gr

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Αυτός είναι ο ισχυρότερος κινητήρας στον κόσμο

Εκατομμύρια Nm ροπή και δεκάδες χιλιάδες ίππους αποδίδει ο ισχυρότερος κινητήρας σε παραγωγή στο κόσμο, ο οποίος είναι… δίχρονος!Δίχρονος, υπετροφοδοτούμενος και...

Τζον Φ. Κένεντι: Ο Μπάιντεν αναβάλλει τον αποχαρακτηρισμό των απόρρητων αρχείων για τη δολοφονία του

Ο αποχαρακτηρισμός των νέων απόρρητων αρχείων για τη δολοφονία στο Ντάλας, το 1963, του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Τζον Φ. Κένεντι...

Λαμία: Εφηβος αυτοτραυματίστηκε για να τον… λυπηθεί η πρώην του

Είναι γνωστό ότι ο έρωτας μπορεί να παρασύρει τον άνθρωπο ακόμα και στις πιο ακραίες πράξεις, αλλά όχι κι έτσι! Ενας...

Τέλη Κυκλοφορίας 2022: Πότε θα αναρτηθούν και τι θα πληρώσουμε

Αναλυτικά παραδείγματαΔεν αναμένονται ιδιαίτερες αλλαγές σε σχέση με πέρυσι στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας για το 2022, που αναμένεται να αναρτηθούν...

Χουλουσί Ακάρ: «Αν η Ελλάδα δεν εξοπλίζεται κατά της Τουρκίας, τότε εναντίον ποιου;»

Επανάφερε τις τουρκικές αξιώσεις σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων ο Χουλουσί Ακάρ.Ο τούρκος υπουργός Άμυνας, σε δηλώσεις του, για τη...