Αρχική Κόσμος Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων απαιτεί πλήρη αποκάλυψη της παράνομης παρακολούθησης δημοσιογράφων

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων απαιτεί πλήρη αποκάλυψη της παράνομης παρακολούθησης δημοσιογράφων

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (EFJ) καταδικάζει τις νομικές ενέργειες που αποσκοπούν στη φίμωση και τον εκφοβισμό του Τύπου στο πλαίσιο του σκανδάλου των παράνομων κυβερνητικών πρακτικών στην Ελλάδα, και ιδίως τις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων και πολιτικών.

Η EFJ καταδικάζει τις καταχρηστικές νομικές διαδικασίες που κινήθηκαν την Παρασκευή 5 Αυγούστου από τον Γρηγόρη Δημητριάδη, παραιτηθέντα σύμβουλο και ανιψιό του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά των δημοσιογράφων Θανάση Κουκάκη, Νικόλα Λεοντόπουλου και Θοδωρή Χονδρογιάννου, καθώς και κατά της ιστοσελίδας Reporters United και της εφημερίδας EfSyn.

«Απαιτούμε την άμεση απόσυρση αυτών των καταγγελιών, οι οποίες έχουν ως μόνο στόχο να εκφοβίσουν τον Τύπο και να αποτρέψουν την αποκάλυψη των παράνομων και αντιδημοκρατικών πρακτικών των κυβερνώντων στην Ελλάδα», δήλωσε η πρόεδρος της EJF, Μάγια Σέβερ.

Στις 29 Ιουλίου, ο διευθυντής της Ελληνικής Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), Παναγιώτης Κοντολέων, ο οποίος επίσης παραιτήθηκε μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, παραδέχθηκε σε κοινοβουλευτική επιτροπή ότι οι υπηρεσίες του παρακολουθούσαν τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη από τις 15 Μαΐου έως τις 12 Αυγούστου 2020. Όπως έγινε γνωστό, ο δημοσιογράφος είχε επίσης παρακολουθηθεί από το κατασκοπευτικό πρόγραμμα Predator από τις 12 Ιουλίου έως τις 24 Σεπτεμβρίου 2021.

«Καλούμε τις ελληνικές δικαστικές αρχές να ενεργοποιήσουν δικαστικές έρευνες για ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονται κοντά στον πρωθυπουργό, οι οποίοι χρησιμοποιούν το λογισμικό Predator για την κατασκοπεία δημοσιογράφων», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της EFJ Ρικάρντο Γκουτιέρεθ. «Τους καλούμε να ρίξουν φως στις παράνομες παρακολουθήσεις δημοσιογράφων από τις μυστικές υπηρεσίες και να εντοπίσουν και να καταδικάσουν τους υπεύθυνους. Η δημοσιογραφία δεν είναι έγκλημα, αλλά η παρεμπόδιση του έργου των δημοσιογράφων είναι έγκλημα κατά της δημοκρατίας».

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Κενό ΦΠΑ: Πώς η κυβέρνηση θα πετύχει τον στόχο για χρηματοδότηση νέων φοροελαφρύνσεων

Επιπλέον έσοδα 2 δισ. κάθε χρόνο σε μόνιμη βάση έως το 2026 Ο περιορισμός της φοροδιαφυγής αποτελεί διαχρονικά σταθερή επιδίωξη...

Πούτιν… για πάντα; Φήμες ότι θα είναι ξανά υποψήφιος στις εκλογές

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενδέχεται τον ερχόμενο μήνα να αφήσει να εννοηθεί πως θα είναι υποψήφιος...

Νέα δεδομένα για κλειστά σχολεία στις δημοτικές εκλογές – Τι λέει η εγκύκλιος

Μόνο σε περιφέρειες και δήμους που οι εκλογές δεν θα δώσουν ξεκάθαρο νικητή και θα πάνε σε δεύτερο γύρο,...

Έκτακτο δώρο Χριστουγέννων επαναφέρει η κυβέρνηση, η προαναγγελία Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επαναφέρει στην πολιτική συζήτηση, ένα μέτρο το οποίο ο ίδιος είχε βάλει στον πάγο αμέσως...

Νέα Υόρκη: Βρέθηκε στο ντουλάπι του απαγωγέα της η 9χρονη που είχε εξαφανιστεί

Η 9χρονη Σάρλοτ Σένα που είχε εξαφανιστεί από πάρκο της Νέας Υόρκης, βρέθηκε μετά από τα δακτυλικά αποτυπώματα του...