Αρχική Κόσμος Η Γαλλία κινδυνεύει με black out στο ρεύμα τον χειμώνα – Οι...

Η Γαλλία κινδυνεύει με black out στο ρεύμα τον χειμώνα – Οι 3 λόγοι

Η Γαλλία κινδυνεύει να αντιμετωπίσει black out στο ρεύμα τον χειμώνα, καθώς αντιμετωπίζει προβλήματα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικούς αντιδραστήρες. Το τελευταίο διάστημα οι μισοί από τους 56 πυρηνικούς αντιδραστήρες που διαθέτει η Γαλλία έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας.

Και να σκεφτεί κανείς ότι η Γαλλία είναι χώρα που εξάγει ηλεκτρική ενέργεια – τώρα θα χρειαστεί να εισάγει από άλλες χώρες προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της.

Η Γαλλία, διαθέτει 56 πυρηνικούς αντιδραστήρες, τον μεγαλύτερο αριθμό πυρηνικών αντιδραστήρων στην Ευρώπη, δεύτερο στον κόσμο μετά εκείνον των ΗΠΑ. Και η Γαλλία είναι η χώρα που καλύπτει το 70% των ενεργειακών αναγκών της από την πυρηνική ενέργεια.

Όπως αναφέρουν, όμως, οι NYT, τους τελευταίους μήνες οι μισοί αντιδραστήρες της είναι εκτός λειτουργίας εξαιτίας «καταιγίδας» απρόβλεπτων προβλημάτων που έχουν πλήξει την κρατική εταιρεία ενέργειας και διαχειρίστρια του προγράμματος πυρηνικής ενέργειας Electricite de France. Μεταξύ αυτών, απρόβλεπτες διαβρώσεις που χρήζουν άμεσης αποκατάστασης, αλλά και το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και των υψηλότερων θερμοκρασιών, που δυσχεραίνουν την ψύξη των γερασμένων αντιδραστήρων.

Η πυρηνική βιομηχανία της Γαλλίας αναπτύχθηκε κυρίως τη δεκαετία του 1980 και έχει πληγεί από δεκαετίες έλλειψης νέων επενδύσεων. Επιπλέον, μερίδα εμπειρογνωμόνων υποστηρίζει ότι ο κλάδος πάσχει από έλλειψη τεχνογνωσίας αφού συνταξιοδοτούνται οι παλαιότεροι μηχανολόγοι και η EdF δυσκολεύεται τόσο να διατηρήσει τους υφιστάμενους πυρηνικούς σταθμούς της όσο και να κατασκευάσει νέους.

Το αποτέλεσμα είναι πως πλέον η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας στη Γαλλία βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 30 ετών και οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος εκτοξεύονται όλο και υψηλότερα, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επιταχύνει δραματικά τον πληθωρισμό.

Έτσι, αντί να εξάγει ενέργεια σε Βρετανία, Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες τώρα που είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ, η Γαλλία κινδυνεύει από διακοπές στην ηλεκτροδότηση μέσα στον χειμώνα και φαίνεται πως θα αναγκαστεί να εισαγάγει ενέργεια. Παράλληλα, η EdF βαρύνεται από ένα χρέος ύψους 43 δισ. ευρώ, ενώ έχει προσφάτως κλείσει συμφωνία με τη ρωσική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Rosatom, που αναμένεται να της προκαλέσει ζημίες.

Τα προβλήματα της EdF είναι εν ολίγοις τόσο πολλά ώστε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, έχει ταχθεί υπέρ της κρατικοποίησής της. Και βέβαια, η κρίση στο πυρηνικό πρόγραμμα της Γαλλίας δεν θα μπορούσε να έρθει σε χειρότερη στιγμή. Οι τιμές του πετρελαίου έχουν σημειώσει θεαματική άνοδο από τη στιγμή που η Ε.Ε. αποφάσισε να επιβάλει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Το αποτέλεσμα είναι να αυξάνεται διαρκώς το κόστος της ζωής στην Ευρώπη.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Θεσσαλονίκη: Έπεσε στον Θερμαϊκό με τις χειροπέδες για να ξεφύγει

Επεισοδιακή προσαγωγή στη ΘεσσαλονίκηΜία επεισοδιακή προσαγωγή ατόμου έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη νωρίς το πρωί της Κυριακής, καθώς ένας άνδρας αγνώστων στοιχείων έπεσε στον...

Και τρίτος νεκρός από την αιματηρή συμπλοκή στην Αθήνα

Στα τραύματά του υπέκυψε ο ένας εκ των τεσσάρων τραυματιών της αιματηρής συμπλοκής στην Αθήνα. Ο νεαρός νοσηλευόταν σε πολύ σοβαρή...

Το διάστημα έχει καταστροφικές επιπτώσεις στα οστά των αστροναυτών – Τι λέει νέα έρευνα

Μία νέα μελέτη σχετικά με απώλεια οστικής μάζας σε 17 αστροναύτες που αποτέλεσαν πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS), ενισχύει την...

Απλησίαστα πια τα ενοίκια: Αυξήθηκαν έως και 30% – Δύσκολη υπόθεση η εύρεση σπιτιού για τους φοιτητές

«Φωτιά» στην ήδη επιβαρυμένη οικονομική κατάσταση πολλών πολιτών βάζουν τα ενοίκια αφού έχουν αυξηθεί ακόμα και κατά 30%, όπως έγινε γνωστό...

Πότε θα λάβουν 350.000 συνταξιούχοι αναδρομικά 1 δισ. ευρώ

Αναδρομικά 1 δισ. ευρώ αναμένεται να λάβουν 350.000 «τυχεροί» συνταξιούχοι, οι οποίοι είχαν υποβάλλει αγωγές πριν από την 31η Ιουλίου 2020...