Αρχική Κόσμος Η Γερμανία αγοράζει 20.000 νυχτερινά κιάλια από την Ελλάδα, ενώ η Γαλλία...

Η Γερμανία αγοράζει 20.000 νυχτερινά κιάλια από την Ελλάδα, ενώ η Γαλλία της γυρίζει την πλάτη!

Η Γερμανία επιλέγει τα κιάλια νυχτερινής όρασης ελληνικής κατασκευής της «Θέων Αισθητήρες».

Η υπογραφή έγινε χτες στη Βόννη και πρόκειται για τη μεγαλύτερη αμυντική παραγγελία που έγινε ποτέ σε ελληνική αμυντική βιομηχανία για την προμήθεια επιπλέον 20.000 δίκυαλων νυχτερινής όρασης προς τις Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις, μέσω του ευρωπαϊκού διακρατικού φορέα OCCAR.

Με αυτήν την συμφωνία οι παραγγελίες προς την «Θέων Αισθητήρες» ξεπερνούν τα 300 εκατομμύρια το τρέχον έτος! Ο πόλεμος της Ουκρανίας απέδειξε μεταξύ άλλων και την αξία της νυχτερινής όρασης στο πεδίο των επιχειρήσεων για τους μαχητές.

Η «Θέων Αισθητήρες» είναι η πρώτη εταιρία με την οποία οι ευρωπαϊκές χώρες σπεύδουν να κλείσουν παραγγελίες, καθώς σύντομα αναμένεται να υπάρξει θέματα διαθεσιμότητας ως προς την κατασκευή των συγκεκριμένων οργάνων, καθώς σε αρκετά από τα υποσυστήματα που απαιτούνται για την κατασκευή τους υπάρχει ήδη έλλειψη πρώτων υλών.

Και ενώ η Γερμανία, το Βέλγιο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες που ενώ δεν έχουν λάβει μερίδιο από την ελληνική εξοπλιστική πίτα, ακολουθώντας ωστόσο αξιοκρατικές διαδικασίες επιλέγουν ελληνικές εταιρίες και αναθέτουν σε αυτές μεγάλες παραγγελίες.

Αντιθέτως η Γαλλία που με συνοπτικές διαδικασίες απέσπασε την μερίδα του λέοντος της τελευταίας εξοπλιστικής πίτας, σνομπάρει και απορρίπτει τις ελληνικές εταιρίες, όπως και την «Θέων Αισθητήρες».

Για παράδειγμα μεσούσης της διαπραγμάτευσης/ανάθεσης δισεκατομμυρίων για αεροσκάφη στην Dassault (από την παραγγελία αυτή το 40% ανήκει στην Thales) και για φρεγάτες στην Group Naval (πάλι τουλάχιστον το 30% της παραγγελίας πηγαίνει στην Thales), η «Θέων» σε συνεργασία με την γαλλική εταιρεία Safran κατέβασε προσφορά στη Γαλλία για την αρχική προμήθεια ενός συμβολαίου αξίας €80 εκ. για δίκυαλα νυκτερινής όρασης. Στην προσφορά αυτή υπήρχε σημαντική γαλλική προστιθέμενη αξία πάνω από 60% . Για την προμήθεια αυτή αντίπαλος ήταν με 100% γαλλική προστιθέμενη αξία, η Thales η οποία όμως έχει να πουλήσει εκτός Γαλλίας αντίστοιχα όργανα αρκετά χρόνια τώρα.
Τελικώς παρ´ ότι η κοινοπραξία Θέων/Safran ήταν άκρως ανταγωνιστική τόσο σε τεχνικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο, η Thales, που μέχρι πρότινος πουλούσε στο Γαλλικό Υπουργείο Άμυνας σε πολύ μεγαλύτερες τιμές ανακηρύχθηκε μειοδότης!

Παρά τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να στηρίξει το Ελληνογαλλικό κονσόρτιουμ «Θέων/Safran» η Γαλλία στήριξε αποκλειστικά το δίκιο της προϊόν αναδείχνοντας νικήτρια την Thales!

Κατ´ αλλά ο Γάλλος Πρόεδρος διακηρύσσει ότι για να υπάρξει ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία πρέπει να υπάρχει αν μη τι άλλο δικαιοσύνη και κάποια στοιχειώδη αξιοκρατία στις προμήθειες, ιδίως πολύ περισσότερο αν η χώρα προέλευσης βρίσκεται εντός της ΕΕ.

Στην πράξη αποδεικνύονται λόγια του αέρα! Την περασμένη εβδομάδα στη γαλλική πρεσβεία, εδώ στην Αθήνα, οι εκπρόσωποι των ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών υπέγραψαν «Συμφωνητικά-MOU» , επι της ουσίας πρόκειται για “ευσεβείς πόθοι” και παραπλανητικές κινήσεις της Γαλλικής πλευράς που μοναδικό στόχο είχαν να βγουν φωτογραφίες και να δοθούν στην δημοσιότητα δημιουργώντας την εντύπωση ότι πρόκειται για γαλλοελληνικές συνεργασίες. Οι εκπρόσωποι των ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών έμειναν εμβρόντητοι από την απάντηση που έλαβαν από τα στελέχη της Group Naval ότι τα MOU που πριν λίγο είχαν υπογραφεί θα υλοποιηθούν μόνο και εφόσον ανατεθεί στους Γάλλους και το πρόγραμμα των φρεγατών.

Δηλαδή καθαρός – απροκάλυπτος εκβιασμός!

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Βάζει πλώρη για γνώριμα νερά το «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» – Ετοιμάζει φιέστα o Ερντογάν

Ως επτασφράγιστο μυστικό κρατούν στην Τουρκία την περιοχή, όπου θα επιχειρήσει το «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν», ένα από τα πέντε γεωτρητικά πλοία...

Κρήτη: Μέχρι και ο δήμαρχος έπεσε θύμα απάτης – Του άδειασαν τον λογαριασμό με ένα τηλεφώνημα

Πέρασε τον απατεώνα για… πελάτη της εταιρείας του και είδε τον τραπεζικό του λογαριασμό να αδειάζει μέσα σε ελάχιστα λεπτά. Ο...

Φόρος εισοδήματος: Έως πότε και πώς θα εξοφληθεί – Ποιοι θα έχουν «μπόνους»

Έως τα τέλη Αυγούστου και συγκεκριμένα έως τις 30/08/2022 δόθηκε παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Δυνατότητα εφάπαξ πληρωμής του φόρου εισοδήματος με...

Gov.gr: Έρχεται το MyPhoto.gov.gr και ο ψηφιακός ταχογράφος

Νέες ενέργειες από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο Gov.grΤο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης πάει ένα βήμα παρακάτω στην τεχνολογία και ετοιμάζεται να φέρει νέες διαδικτυακές...

Συντάξεις Σεπτεμβρίου: Οι ημερομηνίες πληρωμής για όλα τα ταμεία

Τις συντάξεις Σεπτεμβρίου περιμένουν χιλιάδες συνταξιούχοι.Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, οι συντάξεις αναμένεται να καταβληθούν από την Τετάρτη 25 μέχρι...