Τον περασμένο μήνα, ο σοσιαλδημοκράτης γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε μαζική αύξηση των στρατιωτικών δαπανών της χώρας του, που διαβεβαίωσε ότι θα ξεπεράσουν το 2% του ΑΕΠ.
Πρόκειται το ποσοστό που αξίωνε το NATO και για χρόνια υπήρξε σημείο τριβής για τις σχέσεις ΗΠΑ-Γερμανίας, καθώς το Βερολίνο επέλεγε να μην ξοδεύει.
Η σύρραξη στην Ουκρανία όμως ανάγκασε τη Γερμανία να αναθεωρήσει την εξωτερική και την αμυντική της πολιτική και να είναι έτοιμη να δαπανήσει ποσό που θα ξεπεράσει τα 100 δισεκ. ευρώ, σύμφωνα με τον κ. Σολτς.
Όπως έγινε γνωστό, σήμερα Δευτέρα από πηγές προσκείμενες στο γερμανικό υπουργείο Άμυνας, η κυβέρνηση της Γερμανίας έχει σκοπό να εξοπλίσει την Πολεμική Αεροπορία της χώρας με αμερικανικής κατασκευής μαχητικά πέμπτης γενιάς F-35.
Το αεροσκάφος της Lockheed Martin, με τεχνολογία που το καθιστά ως έναν βαθμό αόρατο για τα ραντάρ, θα αγοραστεί για να αντικατασταθεί ο στόλος των Tornado, που είχε τεθεί σε υπηρεσία πριν από 40 και πλέον χρόνια, εξήγησαν οι πηγές.
Η κυβέρνηση είχε εξαγγείλει πως θα αντικαθιστούσε τα Tornado παρουσιάζοντας τους προγραμματικούς της στόχους τον Σεπτέμβριο.
Πάντα σύμφωνα με τις πηγές του Γερμανικού Πρακτορείου, το Βερολίνο σχεδιάζει να αγοράσει περίπου 35 τέτοια μαχητικά.
Η αντίδραση της Γαλλίας
Η εξαγγελία Σολτς αλλά και η είδηση για αγορά F-35 από το Βερολίνο, φαίνεται πως θορύβησε το Παρίσι το οποίο υποστηρίζει πως η απόκτηση των F-35 θα πλήξει το σχέδιο να κατασκευαστεί ευρωπαϊκό μαχητικό επόμενης γενιάς, το λεγόμενο FCAS (Future Combat Air System), με τη γερμανική κυβέρνηση να υποβαθμίζει αυτή την ανησυχία.
Στην περίπτωση του F-35, επισημάνθηκε πρόσφατα ότι άλλοι ευρωπαίοι εταίροι της Γερμανίας στο NATO ήδη χρησιμοποιούν το μαχητικό, άρα θα υπάρχει διαλειτουργικότητα και δυνατότητα «συνεργειών».
Το μόνο σίγουρο είναι πως η σύρραξη στην Ουκρανία άνοιξε και πάλι για τα καλά τη συζήτηση για Ενιαία Αμυντική Πολιτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πηγή: gargalianoionline.gr