Αρχική Πολιτική Η κακοποίηση της αυτοδιοίκησης , πρέπει να λάβει ένα τέλος

Η κακοποίηση της αυτοδιοίκησης , πρέπει να λάβει ένα τέλος

Τα βαρύγδουπα λόγια και η ανεξήγητη επιθετικότητα, που κυριαρχεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπου κατακεραυνώνεται κάθε φωνή που τολμά να αμφισβητήσει την..αυθεντία του νέου Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, σχετικά με τη γνώση της αυτοδιοίκησης, δημιουργούν έντονη τοξικότητα και νοσηρό κλίμα.

Ακούμε  κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων συνήθως λογίδρια, περί της ανάγκης κυβερνησιμότητας των Περιφερειών – Δήμων, για την αποτυχία της απλής αναλογικής, για την καταδίκη όσων εκφράζουν διαφορετικές θέσεις, με εκφορά μάλιστα μέχρι και απειλητικού λόγου, όπως έγινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου της 17-2-21, σχετικά με την ιδεολογική ταυτότητα των αιρετών και τις επιλογές τους . Στην τοξικότητα αυτή δυστυχώς εμπλέκεται αναιτίως και η Κυβέρνηση, διότι επιχειρείται να δοθεί η εντύπωση της απόλυτης ταύτισης.

Τι για διβουλία ακούσαμε, για αποστασία ακούσαμε, από κάποιον που θέλει να εμφανίζεται ως ήπιος, συναινετικός, δήθεν θύμα ύβρεων και σκευωριών, ενώ το αληθινό του πρόσωπο έχει φανεί πλειστάκις στο δημόσιο λόγο του, που βρίθει έντασης, ανεξήγητης επιθετικότητας  και έωλων κατηγοριών .

Οι ενστάσεις των αυτοδιοικητικών προσώπων πολλές και αφορούσες συγκεκριμένα θέματα, όχι γενικά και αόριστα με την Κυβέρνηση, αλλά σχετικά με τις απανωτές κυβερνητικές τροπολογίες και εγκυκλίους που ακυρώνουν τη λαϊκή βούληση και έχουν δημιουργήσει αναταραχή και απαξίωση στους άλλοτε κραταιούς αυτοδιοικητικούς θεσμούς.

Στις εκλογές του 2019, η εμπλοκή των κομμάτων στις αυτοδιοικητικές εκλογές, συσπείρωσε γύρω από  τα διάφορα κόμματα την κοινωνία που αποζητούσε τότε την πολιτική αλλαγή, με αποτέλεσμα αυτοδιοικητικές παρατάξεις, έχουσες λάβει χρίσμα και στήριξη κομματικών χώρων που είχαν τότε προβάδισμα στους πολίτες, να εκμεταλλευθούν το γεγονός αυτό και να τους εγκλωβίσουν σε λάθος διλήμματα, που δεν αφορούσαν επ΄ουδενί την αυτοδιοίκηση, που έχει άλλο ρόλο.

Εμφανίστηκαν τότε κάποιοι, όπου δημαγωγικά έλεγαν πως είναι το μακρύ χέρι της Κυβέρνησης και με αυτό το σκεπτικό δυναμίτισαν την ανεξαρτησία των θεσμών που ζήτησαν να υπηρετήσουν.

Πράγματι η …κολοβή απλή αναλογική για την οποία προσωπικά είχα εκφράσει αντιρρήσεις, είχε πολλές ατέλειες, αφού δεν έδωσε το αποτέλεσμα από τον Α΄ γύρο και άφηνε πολλές χαραμάδες συναλλαγής μεταξύ προσώπων, που είχαν βλέψεις οικονομικών διεκδικήσεων ή είχαν επιχειρηματικά συμφέροντα, τα οποία μπορούσαν οι νικητές των εκλογών να υποστηρίξουν. Έτσι, είδαμε ένα ατέλειωτο αλισβερίσι σχετικά με τις έμμισθες θέσεις, με αναθέσεις , με κλήσεις για αποστασία και με εμπλοκή ακόμη και κομματικών παραγόντων, για πιέσεις  και ταξίματα στους χαλαρούς των διαφόρων αυτοδιοικητικών σχημάτων.

Οι μετέχοντες στις εκλογές του 2019  με την απλή αναλογική,  γνώριζαν τις ιδιαιτερότητες του νέου νόμου και την ανάγκη αλλαγής στάσης, με επιλογή συνεννόησης, συναίνεσης,  συμπόρευσης και σεβασμού στις διάφορες αντιπολιτεύσεις, εφόσον ο Νόμος έδινε πολύ δύσκολα την απόλυτη πλειοψηφία. Όσοι μετείχαν στις εκλογές με το νέο σύστημα, μόλις εξελέγησαν, προτού καν εφαρμοστεί στην πράξη η απλή αναλογική, ζήτησαν αλλαγές με το πρόσχημα της κυβερνησιμότητας. Δυστυχώς η Κυβέρνηση, προκειμένου να ικανοποιήσει κυρίως τις γαλάζιες παρατάξεις των αυτοδιοικητικών,  έφτασε τα πράγματα στο αντίθετο άκρο, ακούγοντας κάποιους αιρετούς που δεν θέλησαν ούτε στο ελάχιστο να  τιθασεύσουν την αλαζονεία τους, στην εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Με τις  απανωτές κυβερνητικές παρεμβάσεις, δυστυχώς η αυτοδιοίκηση πέρασε στην αντίπερα όχθη. Της υποβάθμισης, της ανυποληψίας, της συναλλαγής, της αδιαφάνειας, της δημιουργίας σκιών, ψιθύρων περί διαφθοράς, ευνοιοκρατίας, ανεξέλεγκτης σπατάλης των πόρων, υπέρμετρης αλαζονείας  και απαξίωσης των διαφόρων αυτοδιοικητικών παρατάξεων.

Άραγε ο εμπνευστής των τροπολογιών και εγκυκλίων που αλλοίωσαν τη βούληση των πολιτών, πρώην Υπουργός κ. Θεοδωρικάκος, θα έχει ήσυχη τη συνείδησή του;

Έκανε το χρέος του απέναντι στην κοινωνία;

Που ακούστηκε να γίνονται χωρίς στοιχειώδη έλεγχο σωρηδόν απ΄ευθείας αναθέσεις, να αγνοούνται τα συλλογικά όργανα, να απαξιούν κάποιοι να κάνουν ακόμη και απολογισμό δράσεων και ενημέρωση περί των δαπανών ή περί της σκοπιμότητας δράσεων, αφού δεν υποχρεούνται από τις παρεμβάσεις Θεοδωρικάκου; .

Κυβερνησιμότητα εξασφαλίσατε κ. Θεοδωρικάκο ή απέραντο πεδίο διαφθοράς και ευνοιοκρατίας;

Αυτή είναι η φιλοσοφία της φιλελεύθερης ιδεολογίας ;

Γαία πυρί μειχθήτω;

Επιτρέψατε και αναθέτων και διατάκτης να είναι το ίδιο πρόσωπο. Κι αν αυτό το πρόσωπο δεν είναι το πιο φερέγγυο; Πως προστατεύεται το δημόσιο συμφέρον; Που βρίσκονται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί;

Ενώ όποια φωνή εκφράσει ενστάσεις για τις ανύπαρκτες διαδικασίες ελέγχου ..λούζεται κυριολεκτικά από το σύστημα που πλέον ανενόχλητο κινείται παρασκηνιακά και απομυζά δημόσιο χρήμα.

Άλλωστε έλεγχος δεν υπάρχει πουθενά. Δηλώνουμε τίμιοι …..και μέχρι εκεί.

Οι  πολίτες, δεν ξέρουν. Ακούν μεγάλα λόγια, ακούν έργα , οικονομία, λιβάνισμα από τα πολύ-πολύ-πολύ καλοπληρωμένα ΜΜΕ και ενίοτε πείθονται .

Δεν αξίζει όμως στη φιλελεύθερη παράταξη η συσχέτιση με αλαζονεία, ψιθύρους και αδιαφάνεια.

Γι΄αυτό ο νέος υπουργός κ.Βορίδης, οφείλει στο νέο νόμο για την αυτοδιοίκηση, να εξετάσει πέραν της κυβερνησιμότητας και τη διασφάλιση της διαφάνειας και προστασίας των δημοσίων πόρων . Όσα ακούγονται για την επί τα χείρω τροποποίηση του Ν.4412//2016 ‘Περί Δημοσίων Συμβάσεων, Έργων και Προμηθειών, ελπίζω να μην ευσταθούν.

Επιβάλλεται σεβασμός στην αυτοτέλεια της αυτοδιοίκησης και  απομάκρυνση από τη …γκρίνια όσων αρρωσταίνουν με τη δημοκρατία και τις δημοκρατικές διαδικασίες.

Ας μην μπει κ. Υπουργέ δυναμίτης στα θεμέλια της αυτοδιοίκησης και σκιές, αλλά νόμοι που θα διασφαλίζουν την παραγωγή έργου και τη διαφάνεια, βάζοντας τέλος στα τραγικά φαινόμενα της περιόδου covid , όπου δυστυχώς χάνονται κρατικοί πόροι χωρίς έλεγχο και με πολλές υποψίες περί κακοδιαχείρισης και διαφθοράς .

Καλαμάτα 21 Φεβρουαρίου 2021

Αντωνία Μπούζα

Περιφερειακή Συμβουλος Πελοποννήσου

Πρώην Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Ιταλία: Τα κομμωτήρια αντιμετωπίζουν πρόστιμα για λούσιμο εν μέσω καύσωνα

Ο δήμαρχος μιας πόλης στην Ιταλία απαγόρευσε σε κομμωτές και κουρείς να λούζουν τα μαλλιά των πελατών τους δύο φορές με...

Φρίκη στη Νίκαια: 38χρονος κακοποιούσε δύο αδερφάκια και η γιαγιά τους… έκανε ότι δεν έβλεπε!

Σοκ στη Νίκαια από το νέο περιστατικό παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης που βγήκε στο φως της δημοσιότητας από την ίδια την μητέρα των...

Ξεπέρασε το 12% ο πληθωρισμός τον Ιούνιο – Σε υψηλά επίπεδα 29 ετών

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Ελλάδα ανήλθε στο 12% τον Ιούνιο. Καθώς η σχετική μέτρηση...

Οι swingers επιστρέφουν στην Ελλάδα: 177 ζευγάρια σε… ερωτικό 6ήμερο σε ξενοδοχείο στην Κρήτη

Στην Κρήτη βρίσκονται ήδη 177 ζευγάρια, τα οποία πληρώνουν αδρά για να κάνουν πράξη τις ερωτικές τους φαντασιώσεις σε πεντάστερο ξενοδοχείο στη Σταλίδα, το οποίο θα μετατραπεί στον...

Βιετνάμ: Το «Κορίτσι της Ναπάλμ» τελείωσε τις δερματικές θεραπείες μετά από 50 χρόνια

Η γυναίκα, της οποίας η φωτογραφία να καίγεται και να ουρλιάζει από τον πόνο έγινε η εικόνα του πολέμου του Βιετνάμ,...