Αρχική Κόσμος Η NASA κατασκευάζει σκάφος που θα αναζητήσει ζωή στον υπόγειο ωκεανό της...

Η NASA κατασκευάζει σκάφος που θα αναζητήσει ζωή στον υπόγειο ωκεανό της Ευρώπης

Μέχρι το τέλος του έτους η Nasa θα έχει συναρμολογεί τα επιστημονικά όργανα που έχουν κατασκευαστεί στις ΗΠΑ και την Ευρώπη του διαστημικού σκάφους της αποστολής Europa Clipper.

Το διαστημικό αυτό σκάφος θα θα εξερευνήσει την Ευρώπη, τον παγωμένο δορυφόρο του Δία με βασικό στόχο διερευνηθεί κατά πόσο ο ωκεανός κατά κύριο λόγο ή ενδεχομένως και κάποια σημεία κοντά ή πάνω στην επιφάνεια της διαθέτουν συνθήκες φιλικές στη παρουσία της ζωής.

Το σκάφος της αποστολής κατασκευάζεται στο Εργαστήριο Αεριώθησης της NASA, το περίφημο Jet Propulsion Lab, και σύμφωνα με τον προγραμματισμό πρέπει να είναι έτοιμο να εκτοξευτεί τον Οκτώβριο του 2024.

Το πρώτο επιστημονικό όργανο που ολοκληρώθηκε, ένας φασματογράφος υπεριώδους παραδόθηκε στην JPL την περασμένη εβδομάδα από την ομάδα του Southwest Research Institute στο Σαν Αντόνιο του Τέξας. Με βάρος 19,6 κιλά, με φασματικό εύρος 55-210 νανόμετρα, θα διαχωρίσει τα μήκη κύματος του υπεριώδους φωτός για να καθορίσει τη σύνθεση της επιφάνειας του φεγγαριού και τα αέρια στην ατμόσφαιρα.

Το κύριο σώμα του διαστημικού σκάφους είναι μια μονάδα πρόωσης ύψους 3 μέτρων, που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από το Johns Hopkins Applied Physics Laboratory. Αυτή η μονάδα – εξοπλισμένη με ηλεκτρονικά, ραδιόφωνα, καλωδίωση και υποσύστημα πρόωσης – πρόκειται να αποσταλεί στην JPL αργότερα αυτή την άνοιξη. Η κεραία του Europa Clipper πλάτους 3 μέτρων θα φτάσει επίσης «σύντομα».

Όσον αφορά τις διαστάσεις του, η Nasa περιγράφει ότι το τελικό σκάφος είναι τόσο μεγάλο όσο ένα SUV, με τις ηλιακές συστοιχίες του να έχουν μήκος όσο ένα γηπέδο μπάσκετ.

«Προχωράμε στη φάση όπου βλέπουμε τα κομμάτια να ενώνονται όλα ως ένα σύστημα πτήσης», δήλωσε ο διευθυντής έργου του Europa Clipper Τζάς Χόντας της JPL.

Αν όλα πάνε καλά με την κατασκευή και την εκτόξευση του το σκάφος αναμένεται να φτάσει στην Ευρώπη το 2030. Θα πραγματοποιήσει λήψη εικόνων υψηλής ανάλυσης από την επιφάνεια της Ευρώπης για να εντοπισθούν στοιχεία σχετικά με την σύστασής της. Θα γίνει αναζήτηση πρόσφατων ή εν εξελίξει ενδείξεων γεωλογικής δραστηριότητας αλλά και μέτρηση του πάχους του παγωμένου κελύφους του φεγγαριού. Θα αναζητηθεί επίσης η πιθανή παρουσία λιμνών κάτω από την επιφάνεια και η εξαγωγή συμπερασμάτων ως προς το βάθος και την αλμυρότητα του υπόγειου ωκεανού.

Εκτιμάται ότι ο υπόγειος ωκεανός της Ευρώπης περιέχει περίπου το διπλάσιο νερό από όλους τους ωκεανούς της Γης. «Στον πυθμένα των ωκεανών της Γης υπάρχουν μέρη όπου αλληλεπιδρούν βράχος και νερό, όπου το νερό διεισδύει, έρχεται σε επαφή με θερμό βράχο και αναδύεται φορτισμένο με χημικά θρεπτικά συστατικά».

Πηγή: Electronicsweekly

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Επίδομα προσωπικής διαφοράς για 750.000 συνταξιούχους – Οι προϋποθέσεις

Να σημειωθεί πως από την 1η Ιανουαρίου 2024 οι κύριες συντάξεις θα αυξηθούν με βάση το 50% του αθροίσματος...

Εντυπωσιακά ανθρωποειδή ρομπότ από την Tesla και τη Fourier Intelligence

Τις δυνατότητές τους επιδεικνύουν τα ανθρωποειδή ρομπότ της Tesla (Optimus) και της Fourier Intelligence από τη Σιγκαπούρη...

Βόλος: Σε απόγνωση οι κάτοικοι ‑ Παλεύουν με τις λάσπες και έμειναν χωρίς νερό

Οι εικόνες με τα πλημμυρισμένα σπίτια και τα αυτοκίνητα μέσα στις λάσπες σοκάρουν, με τους κατοίκους να προσπαθούν να σώσουν ό,τι σώζεται. Το σύστημα υδροδότησης...

Πάτρα: Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση για πειρατεία συνδρομητικών καναλιών – Βρέθηκαν κρυμμένα 100 χιλιάδες ευρώ!

Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση σε πολλές πόλεις της Ελλάδας βρισκόταν από χθες το πρωί σε εξέλιξη υπό τις...

Η Βόρεια Κορέα έβαλε στο Σύνταγμά της ότι είναι «πυρηνική δύναμη»

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν προσπαθεί εδώ και χρόνια να κάνει τη Βόρεια Κορέα «πυρηνική δύναμη». Και τώρα,...