Αρχική Κόσμος Η NASA καθυστερεί το πρόγραμμα επανόδου στη Σελήνη λόγω… μήνυσης

Η NASA καθυστερεί το πρόγραμμα επανόδου στη Σελήνη λόγω… μήνυσης

Η NASA βάζει στον «πάγο» το συμβόλαιο που είχε με την SpaceX

Η SpaceX δεν θα αναλάβει το πρόγραμμα 2,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων που προέβλεπε την επάνοδο του ανθρώπου στη Σελήνη αφού η NASA κατέληξε στην απόφαση να θέσει το σχετικό πρόγραμμα σε αναστολή. Σύμφωνα με το Reuters, η αναστολή του προγράμματος είναι προσωρινή και προέκυψε αφού η εταιρεία Blue Origin, του Τζεφ Μπέζος, κατήγγειλε τη συμφωνία σε Ομοσπονδιακό Δικαστήριο.

«Σε αντάλλαγμα για αυτή την προσωρινή παύση των εργασιών, όλα τα μέρη συμφώνησαν σε ένα ταχύτερο πρόγραμμα διεκπεραίωσης των δικαστικών διαφορών, το οποίο θα εκπνεύσει την 1η Νοεμβρίου», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Αμερικανική Υπηρεσία Διαστήματος.

Η Blue Origin μήνυσε τη NASA για την απόφασή της να δώσει το σχετικό συμβόλαιο μόνο στην εταιρεία SpaceX, ενώ στον αρχικό σχεδιασμό προβλεπόταν ότι θα υπάρξουν δύο ανάδοχοι του προγράμματος. Ιστορικά, η NASA συνηθίζει να συνεργάζεται με περισσότερους του ενός αναδόχων στα προγράμματά της ώστε να εξασφαλίσει ότι δεν θα υπάρχουν καθυστερήσεις.

Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι εγκρίθηκε μέρος μόνο του προϋπολογισμού που αιτήθηκε για το πρόγραμμα Artemis, το οποίο προβλέπει την μεταφορά αστροναυτών στην επιφάνεια της Σελήνης με το διαστημικό σκάφος Orion.

Η πρώτη αντίδραση της εταιρείας του Μπέζος κατά της απόφασης, τον περασμένο Απρίλιο, ήταν να υποβάλλει επίσημη διαμαρτυρία στο GAO (Government Accountability Office – αντίστοιχο του δικού μας Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους). Εκείνη η διαμαρτυρία είχε καθυστερήσει το συμβόλαιο της SpaceX για 95 ημέρες, άρα πρόκειται για τη δεύτερη φορά που η NASA και η εταιρεία του Ίλον Μασκ «παγώνουν» το πρόγραμμα. Η Blue Origin θεωρεί ότι η διαδικασία επιλογής ήταν άδικη, καθώς δεν της δόθηκε η ευκαιρία να καταθέσει αναθεωρημένη πρόταση, όπως έγινε με την SpaceX.

Ουσιαστικά, το GAO απέρριψε την υπόθεση συμπεραίνοντας ότι η αξιολόγηση όλων των προτάσεων εκ μέρους της NASA ήταν «λογική και συνεπής με την ισχύουσα νομοθεσία περί προμηθειών, τον κανονισμό και τους όρους της προκήρυξης». Πάντως, πριν το GAO εκδώσει την απόφασή του, ο Μπέζος σε ανοικτή επιστολή προς τη NASA ανέφερε ότι η εταιρεία του είναι διατεθειμένη να παραιτηθεί πληρωμών ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων ως αντάλλαγμα για μια σύμβαση του προγράμματος με σταθερές τιμές.

Το αρμόδιο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο έχει ορίσει ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση στις 14 Οκτωβρίου.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Τραμπ: Κομμάτιαζε έγγραφα και τα πέταγε σε τουαλέτα – Νέες αποκαλύψεις για τα πεπαραγμένα του πρώην προέδρου των ΗΠΑ

Ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ – που όπως όλα δείχνουν θα διεκδικήσει ξανά την προεδρία – φαίνεται πως πέταγε έγγραφα τα οποία προηγουμένως...

Σάκης Αρναούτογλου: Βροχές το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου – Οι περιοχές

Το στίγμα για τον καιρό που θα κάνει το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου και έως τις 22 Αυγούστου δίνει ο προγνώστης καιρού...

Τα Μερομήνια μίλησαν: Πώς θα είναι το φθινόπωρο και ο χειμώνας

Τα Μερομήνια αποκαλύπτουν τον καιρό που θα έχουμε τους επόμενους μήνες, τουλάχιστον μέχρι τον Φεβρουάριο.Τα Μερομήνια για το υπόλοιπο του 2022...

Αμερικανικό σινιάλο για τις έρευνες φυσικού αερίου

Ισχυρό σινιάλο για την υλοποίηση του ελληνικού project της έρευνας και αξιοποίησης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου δίνει η επανατοποθέτηση της αμερικανικής πετρελαϊκής ExxonMobil στις...

Βρετανία: Μητέρα πέθανε σε πτήση – Παρέμεινε για 8 ώρες δίπλα στα παιδιά της

Γυναίκα από τη Βρετανία επέστρεφε με την οικογένειά της στη χώρα της αφού είχαν ζήσει για 15 χρόνια στο Χονγκ Κονγκ....