Αρχική Ελλάδα Η νέα υποθαλάσσια σήραγγα της Ελλάδας γίνεται πραγματικότητα -Πού θα κατασκευαστεί

Η νέα υποθαλάσσια σήραγγα της Ελλάδας γίνεται πραγματικότητα -Πού θα κατασκευαστεί

Στη σημασία που θα έχει για τη Λευκάδα η υποθαλάσσια σήραγγα η οποία θα ενώσει το νησί με την ηπειρωτική χώρα εστίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται το έργο.

Αναφορά σε ένα στρατηγικής σημασίας έργο το οποίο θα ενώσει τη Λευκάδα με την Αιτωλοακαρνανία έκανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, την Τετάρτη 19 Απριλίου, μιλώντας στην Κέρκυρα για το αναπτυξιακό σχέδιο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων του 2030.

Πρόκειται για την υποθαλάσσια σήραγγα Λευκάδας, ένα έργο ΣΔΙΤ προϋπολογισμού 60 εκ. ευρώ, που όπως έχουμε αναφέρει, θα διευκολύνει τις μετακινήσεις και θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων του νησιού του Ιουνίου, δίνοντάς σημαντική αναπτυξιακή ώθηση στην ευρύτερη περιοχή.

Με βάση τον παλιό διαγωνισμό (σύμβαση παραχώρησης) ο οποίος δεν προχώρησε, θα κατασκευαζόταν οδικό τμήμα μήκους 3 χλμ. συμπεριλαμβανομένης υποθαλάσσιας σήραγγας μήκους 1,1 χλμ., από τα οποία τα 450 μ. αφορούσαν στο τμήμα κλειστής διατομής, ενώ 310 και 270 μ. αφορούσαν στις προσβάσεις εισόδου και εξόδου αντίστοιχα.

Η προτεινόμενη μέθοδος κατασκευής της υποθαλάσσιας σήραγγας βασιζόταν στην κατασκευή της σήραγγας εν ξηρώ, με εκσκαφή και επανεπίχωση.

Σήμερα για τη σύνδεση της Στερεάς Ελλάδας με τη Λευκάδα φροντίζει μεταλλική αρθρωτή γέφυρα που είναι περιστρεφόμενη και πλαγιοδετεί για την απελευθέρωση του στενού, αβαθούς δίαυλου, διακόπτοντας την οδική κυκλοφορία.

Το παραπάνω έχει ως αποτέλεσμα, τους καλοκαιρινούς μήνες -όταν και σημειώνεται μεγάλη προσέλευση τουριστών- να δημιουργούνται ουρές αναμονής οχημάτων, προκαλώντας ταλαιπωρία στους ταξιδιώτες. Πρόβλημα προκαλείται και στους δρόμους του νησιού, δεδομένου ότι τα οχήματα εισέρχονται και εξέρχονται του νησιού από τον αστικό ιστό της πόλης.

Ιονια οδός

Η μόνιμη, λοιπόν, οδική σύνδεση της Λευκάδας με την ηπειρωτική χώρα είναι επιβεβλημένη για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, αλλά και στο να καταστούν οι μετακινήσεις ασφαλέστερες και γρηγορότερες.

Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται έντονη κινητικότητα προκειμένου να πάρει το έργο την άγουσα της υλοποίησης.

Με απόφαση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που δημοσιεύτηκε στις 24 Μαρτίου 2023, προχωρά ακόμα ένα διαγωνισμός επιλογής Τεχνικού Συμβούλου. Αυτός θα υποβοηθήσει τη Διεύθυνση Συγκοινωνιακών Υποδομών με Σύμβασης Παραχώρησης στην προετοιμασία, ωρίμανση και διενέργεια Διαγωνισμού Ανάθεσης σύμβασης ΣΔIΤ για το έργο «Μελέτη – Κατασκευή – Χρηματοδότηση – Λειτουργία και Συντήρηση της υποθαλάσσιας ζεύξης Λευκάδας – Ν. Αιτωλοακαρνανίας».

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Ζιμπάμπουε: Έξι νεκροί και 15 παγιδευμένοι μετά από κατάρρευση μέρους ορυχείου

Τουλάχιστον έξι εργαζόμενοι σε ορυχείο έχασαν τη ζωή τους όταν κατέρρευσε τμήμα της εγκατάστασης Μπέι Χορς στην Τσεγκούτου, 100...

ΟΑΚΑ: Πού οφείλεται το πρόβλημα στατικότητας στο στέγαστρο Καλατράβα -Τι είναι το φαινόμενο Stress Corrosion

Για το πρόβλημα στατικότητας στο στέγαστρο Καλατράβα στο ΟΑΚΑ και τους κινδύνους που ελλοχεύουν, μίλησε στην ΕΡΤ ο Παναγιώτης...

Ακίνητα: Πώς επηρεάζει η βραχυχρόνια μίσθωση την αγορά κατοικίας -Τι δείχνουν τα στοιχεία

Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις στο πλαίσιο της οικονομίας διαμοιρασμού, έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, ενισχύοντας τα...

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί η τιμή του ψωμιού

Σε αύξηση της τιμή στο ψωμί, η οποία μπορεί να φτάσει έως και τα 15 λεπτά, προσανατολίζονται οι αρτοποιοί. Αυτή τη στιγμή,...

Τουρκικά F-16: Την πολιτική Μενέντεζ συνεχίζει ο αντικαταστάτης του

Ανοιχτός στην πώληση F-16 στην Τουρκία υπό προϋποθέσεις δήλωσε ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Μπεν...