Αρχική Κόσμος Η πανδημία “ρίχνει” ακόμα το προσδόκιμο ζωής. Τα χαμένα χρόνια σε 29...

Η πανδημία “ρίχνει” ακόμα το προσδόκιμο ζωής. Τα χαμένα χρόνια σε 29 χώρες και η μόνη εξαίρεση

Νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, Human Behavior έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που σειρά στατιστικών στοιχείων που έχουν δημοσιευθεί σποραδικά τα δύο τελευταία χρόνια υποδηλώνουν: τα χρόνια της πανδημίας κορονοϊού το προσδόκιμο ζωής μειώθηκε σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο και σε κάποιες δεν έχει ακόμη ανακάμψει.

Πριν από το 2020, το προσδόκιμο ζωής είχε αυξηθεί και στις 29 χώρες (ευρωπαϊκές, ΗΠΑ και Χιλή) στις οποίες εστιάζει η έρευνα ειδικών στην δημογραφία και μάλιστα πιο πρόσφατα κατά μέσο όρο περίπου 1,5 έως 3,5 μήνες ετησίως.

Μεταξύ 2019 και 2020 συνέβησαν οι μεγαλύτερες μειώσεις στο προσδόκιμο ζωής, μειώνοντας κατά έναν χρόνο, ή και περισσότερο, τη μέση διάρκεια ζωής σε πολλές χώρες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες σημείωσαν τη μεγαλύτερη μείωση αυτή τη χρονιά με περισσότερα από δύο χρόνια απώλειας από το μέσο προσδόκιμο ζωής.

nature
nature

Ενώ αρκετές χώρες θα μπορούσαν να αντιστρέψουν την τάση μεταξύ 2020 και 2021, το προσδόκιμο ζωής συνέχισε να μειώνεται στις ΗΠΑ, αν και βραδύτερα, ενώ η μείωση συνεχίστηκε επίσης ηπιότερα σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, στη Χιλή, την Ελλάδα και τη Γερμανία.

Ωστόσο, η τελευταία ”έχασε” μόνο 5,7 μήνες από το προσδόκιμο ζωής μεταξύ 2019 και 2021. Ο αριθμός αυτός είναι κατά πολύ μικρότερος από ό,τι σε ορισμένες χώρες που η μείωση ήταν πολύ μεγάλη όπως σε Ισπανία, Αγγλία και Ουαλία.

Συνολικά όμως για την περίοδο 2019 έως και 2021 η χώρα με την μεγαλύτερη μείωση στο προσδόκιμο ζωής, όπως φαίνεται και στο γράφημα του Statista ήταν η Βουλγαρία κατά 3,5 χρόνια ενώ στην άλλη άκρη βρίσκεται η Νορβηγία ως η μόνη χώρα με θετικό ισοζύγιο μεταξύ 2019 και 2021.

Αναλυτικότερα, αύξηση του προσδόκιμου ζωή μετά το 2020 σημειώθηκε σε: Βέλγιο, Ελβετία, Ισπανία, Γαλλία, Αγγλία και Ουαλία, Ιταλία, Σουηδία, Σλοβενία ενώ περαιτέρω μείωση κατά το 2021 καταγράφηκε σε: Βουλγαρία, Χιλή, Τσεχία, Γερμανία, Εσθονία, Ελλάδα, Κροατία, Ουγγαρία, Λιθουανία, Πολωνία, Σλοβακία, ΗΠΑ.

Η Σκωτία και η Βόρεια Ιρλανδία παρέμειναν στα ίδια περίπου επίπεδα του 2020 με το 2020, υποδεικνύοντας μια σταθερά υπερβολική θνησιμότητα.

Από τις τρεις δε χώρες δε χώρες που δεν παρουσίασαν μείωση το 2020, δηλαδή Δανία, Νορβηγία και Φινλανδία, μόνο η Νορβηγία είχε σημαντικά υψηλότερο προσδόκιμο το 2021 σε σχέση με το 2019

Ενώ άλλες αιτίες θανάτου έπαιξαν επίσης ρόλο στις εξελίξεις, προκάλεσαν ως επί το πλείστον μικρές αλλαγές ή ακόμη και αντιστάθμισαν τους θανάτους από την Covid-19 καθώς τα ποσοστά θνησιμότητας τους μειώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Πηγές: Nature Human Behavior

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Η ελληνική πόλη που πρωτοπορεί -Βλέπεις πού υπάρχει ελεύθερη θέση στάθμευσης από το κινητό σου

Μόνο με λίγα κλικ, μέσω του smartphone, γίνεται η ανίχνευση μιας ελεύθερης θέσης στάθμευσης σε πόλη της Κεντρικής Μακεδονίας. Τέλος στην...

Έπιασαν στα πράσα 39χρονο για απάτες – Πώς τους «έτρωγε» χρήματα

Χειροπέδες σε 39χρονο στη Νέα Φιλαδέλφεια για απάτες. Εμφανιζόταν σε υποψήφιους αγοραστές ως πωλητής φορτηγών που, όμως, δεν του ανήκαν. Ο...

Ταϊλάνδη: Τουρίστας έκανε bungee jumping και κόπηκε το σχοινί (Βίντεο)

Πολλοί είναι αυτοί οι οποίοι κάνουν bungee jumping για να νιώσουν την αδρεναλίνη που τους προσφέρει μια τέτοια εμπειρία, όμως ένας...

Αθήνα: Πυροβόλησαν 16χρονο στη μέση του δρόμου

Στο νοσοκομείο εξακολουθεί να νοσηλεύεται, εκτός κινδύνου, ο 16χρονος μαθητής, που φέρει διαμπερές τραύμα στο πόδι από σφαίρα που δεχτηκε στα...

Μόλις 1 με 1,4 εκατ. παιδιά το 2050 στην Ελλάδα

Έναν «δημογραφικό χειμώνα» βιώνει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια με τις προβλέψεις να είναι δυσοίωνες για την αύξηση της γήρανσης του πληθυσμού και τη...