Αρχική Πολιτική «Η πολιτική Μητσοτάκη και η πρακτική Νίκα αφήνουν εκτός ενίσχυσης το 80%...

«Η πολιτική Μητσοτάκη και η πρακτική Νίκα αφήνουν εκτός ενίσχυσης το 80% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων»

Παρέμβαση των συμβούλων της Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου, Θανάση Πετράκου και Δημοσθένη Δρούγκα

Για μια ακόμη φορά ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου καθ’ υπόδειξη του Περιφερειάρχη διέκοψε τη συνεδρίαση με το πρόσχημα ότι τέλειωσε το ωράριο!!!, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση του θέματος «Για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί μετά τις Αποφάσεις Ένταξης και Απόρριψης Πράξεων Κρατικών Ενισχύσεων στο πλαίσιο της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων για τη δράση 3.a.4 “Ενίσχυση Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου” στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ 2014-2020»

Το «έργο» επαναλαμβάνεται κάθε φορά που υπάρχει σοβαρό θέμα  και ο Περιφερειάρχης δεν έχει επιχειρήματα να απαντήσει στη κριτική των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου. 

Οφείλουμε συνεπώς, να πούμε στον κύριο Πρόεδρο και στον κύριο Περιφερειάρχη:

  1. Δεν είναι υπάλληλοι που τελείωσε το ωράριό τους και επομένως πρέπει να φύγουν, τους ψήφισε και μας ψήφισε όλους ο κόσμος για να δουλεύουμε χωρίς ωράρια για την επίλυση των προβλημάτων του.
  2. Η επίκληση του ωραρίου που τελείωσε είναι πρόφαση. Το θέμα στην συνεδρίαση της Τετάρτης το οποίο «ζόρισε» τον Περιφερειάρχη   ήταν ότι κατά τη συζήτηση του θέματος για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων λόγω κορονοϊού:  

 α) Αποκαλύφθηκε ότι παρά τα «ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» η κυβέρνηση διέθεσε για την ενίσχυση επιχειρήσεων και εργαζομένων λόγω κορονοϊού ελάχιστα κονδύλια σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ε.Ε. Διέθεσε μόλις το  1/3 του Μ.Ο. των χρημάτων που διέθεσαν οι άλλες χώρες της Ε.Ε. και βέβαια η συντριπτική πλειοψηφία των χρημάτων πήγε στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και όχι στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις διότι πολιτική της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση των μεγάλων. Για αυτούς «λεφτά υπάρχουν». Όσο δε για τους μικρούς αυτοί δεν πειράζει ας κλείσουν. Επίσης αποδείχθηκε  ότι η Περιφερειακή Αρχή και ο Περιφερειάρχης δεν διαφοροποιήθηκε καθόλου από αυτή την κατεύθυνση της κυβέρνησης.  

 β) Δεν μπορούσε να απαντήσει όχι στην αντιπολίτευση αλλά στην οργή των μικρομεσαίων και των αυτοαπασχολούμενων οι οποίοι όταν αναρτήθηκαν οι πίνακες των αποτελεσμάτων είδαν ότι μόνο 1 στις 5 μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Περιφέρεια Πελοποννήσου πήρε ενίσχυση λόγω κορονοϊού. 

γ) Δεν απάντησε ποιος έχει την ευθύνη και γιατί μπήκε όριο μέχρι 40.000 ευρώ. Διότι είναι σαφές ότι η επιλογή αυτή σε συνδυασμό με την έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης οδήγησε στην τραγική εξέλιξη να μην λάβουν ενίσχυση το 80% των επιχειρήσεων και φυσικά το 100% των πολύ μικρών και αυτοαπασχολούμενων. Για αυτό «κρύφτηκε» πίσω από τον Προϊστάμενο της Διαχειριστικής Αρχής κ. Ψαράκη και δεν απάντησε σε καμία ερώτηση ο ίδιος παρότι αρκετές ερωτήσεις απευθύνονταν στον κ. Περιφερειάρχη.

δ) Δεν απάντησε γιατί δεν άκουσε όσα του έλεγε η παράταξη μας αλλά και πολλές παρατάξεις της Αντιπολίτευσης από τις 28/12/2020. Όπου προειδοποιούσαμε ότι «τα κριτήρια που έχουν τεθεί θα οδηγήσουν να μην λάβουν ενίσχυση όσοι έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη». Και για αυτό είχαμε προτείνει: «1) να επανεξεταστεί το κριτήριο κέρδους της προκήρυξης γιατί έρχεται σε προφανή αντίφαση με τον διακηρυγμένο στόχο της προκήρυξης που είναι η ενίσχυση όσων επλήγησαν από τον covid – 19. 2). η επιλογή να γίνει από τις μικρότερες σε ύψος προτάσεις προς τις μεγαλύτερες έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ότι θα ευνοηθούν του μέτρου όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις. 3). Να αυξηθεί το ποσό που θα διατεθεί 4) ή εστω αντί μέχρι 40.000 ευρω να είναι το ανώτατο όριο μέχρι 20.000 ώστε να ενισχυθούν υπερδιπλάσιοι. 5) Να διεκδικήσουμε την κυβέρνηση, να ενισχύσει από εθνικούς πόρους τις επιχειρήσεις των οποίων οι ΚΑΔ δεν συμπεριλαμβάνονται στα προγράμματα των Περιφερειών».

ε) Κυρίως δεν απάντησε, όχι πάλι στην αντιπολίτευση αλλά στην οργή των μικρομεσαίων και των αυτοαπασχολούμενων, γιατί δεν υλοποιήθηκε η απόφαση της 27ης/1/2021 του ΠεΣυΠ η οποία ζητούσε ένα νέο πρόγραμμα οριζόντιας ενίσχυσης ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση των πολύ μικρών επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολουμένων που απασχολούν από 0 έως 5 άτομα και με ετήσιο κύκλο εργασιών έως 300.000 ευρώ. Με κριτήρια: «Η επιδότηση να είναι από 2.000€ έως 10.000€  και το οριζόντιο κριτήριο των επιλέξιμων ΚΑΔ, να αντικατασταθεί με το ποσοστό της συνολικής πτώσης τζίρου του 2020»

στ) Δεν απάντησε αν συζήτησε με το υπουργείο και αν διεκδίκησε να γίνει πράξη η απόφαση αυτή του ΠεΣυΠ με την οποία υποτίθεται ότι συμφωνούσε και είχε υπερψηφίσει η παράταξή του.

Επειδή λοιπόν αδυνατούσε να αντιπαρατεθεί στη σκληρή και τεκμηριωμένη κριτική της πλειοψηφίας του ΠεΣυΠ για αυτό Περιφερειάρχης και Πρόεδρος κατέφυγαν στη γνωστή τακτική τους να διαλύσουν για μια ακόμη τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Επειδή εμείς τουλάχιστον δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανεχθούμε να γίνει καθεστώς η αντιδημοκρατική πρακτική προειδοποιούμε για τελευταία φορά πως αν διακόψουν ξανά τη συνεδρίαση χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση και να έχει ληφθεί απόφαση για το θέμα που συζητείται, θα υποβάλλουμε μομφή στον Πρόεδρο.

Υ. Γ. Υπενθυμίζουμε ότι η παράταξη μας η «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου» ηταν αυτή που έθεσε το θέμα να προχωρήσει η Περιφέρεια σε πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρών επιχειρήσεων όπως ειχαν κάνει οι Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Δυτικής Μακεδονίας  με διαδοχικές επερωτήσεις στις 15/9/2020 και στις 22/10/2020 στη συνέχεια εμείς είμαστε αυτοί που πιέσαμε να αυξηθεί το ποσό στις 2/11/2020 και τέλος από κοινού με τις άλλες παρατάξεις (ΚΟΙΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Πετράκου, Νικολάκου, Δέδε, Μπουντρούκα, Λυμπεροπούλου και Κάτσαρη) από τις 28/12/2020 ζητήσαμε και την αλλαγή των κριτηρίων και νέο πρόγραμμ.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Ξυλοκόπησαν ανήλικο: Τον έδεσαν και τον χτυπούσαν με ζώνη

Ένα απίστευτο περιστατικό βιαιότητας μεταξύ δυο ανηλίκων 16χρόνων και ενός νεαρού ενήλικα 18 χρόνων εκτυλίχθηκε τη νύχτα στα Χανιά.Σύμφωνα με αποκλειστικές...

Κρήτη: Συγκλονιστική τροπή στο θρίλερ με το πτώμα στο βαρέλι – Το σενάριο που εξετάζεται

Όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις παίρνει η υπόθεση με το πτώμα σε βαρέλι στην Κρήτη, με τις αρχές να θεωρούν τελικά πιο...

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιμένει να μην παραδώσει τα φορολογικά του στοιχεία

O πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα προσβάλει πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, αναφορικά με την παράδοση των...

Γυναικοκτονία στη Λάρισα – Οι πρώτες εικόνες από το σημείο – Την πυροβόλησε με 8 σφαίρες μπροστά στους συναδέλφους της

Σοκ προκαλούν οι λεπτομέρειες την άγρια γυναικοκτονία που έγινε νωρίτερα το πρωί της Τρίτης στα παράλια της Λάρισας.Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, κοντά...

Καύσωνας και στη ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος – Ρεκόρ εποχών στις τιμές

Κάθε ιστορικό προηγούμενο καταρρίπτουν η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας και οι τιμές χονδρεμπορικής στη χώρα μας ελέω του καύσωνα και της «πράσινης»...