Αρχική Πολιτική Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις την επόμενη μέρα της...

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις την επόμενη μέρα της πανδηνίας

Η περιγραφή της δύσκολης έως καταστροφικής κατάστασης που αντιμετωπίζουν σήμερα πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις έγινε και από τους εκπροσώπους του επιχειρείν στην ανοιχτή διαδικτυακή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας, το απόγευμα της Τετάρτης. Επιπλέον όμως παρουσιάστηκαν οι βασικές αρχές της πρότασης που ετοιμάζεται να παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη μέρα της οικονομίας και της χώρας. Μίλησαν στην εκδήλωση ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Γιώργος Σταθάκης, ο Παναγιώτης Κορκολής, ενώ παρεμβάσεις έκαναν εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων…

Σχετικά ο ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας σημειώνει ότι ο τίτλος της εκδήλωσης ήταν τίτλο «Οι οικονομικές προκλήσεις της Πανδημίας και η προγραμματική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την επόμενη ημέρα». Στην εκδήλωση συμμετείχαν με παρεμβάσεις τους ο Βουλευτής Μεσσηνίας και Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, ο πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και υπεύθυνος σχεδιασμού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργος Σταθάκης και ο Σύμβουλος για θέματα Οικονομίας και Ανάπτυξης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και πρώην Γενικός Γραμματέας Δημόσιων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Παναγιώτης Κορκολής. Παρεμβάσεις έγιναν από εκπροσώπους παραγωγικών φορέων, του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και Εμπορικών Συλλόγων του νομού.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης οι εκπρόσωποι των φορέων ενημέρωσαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις του νομού Μεσσηνίας λόγω του γενικευμένου lockdown. Επισήμαναν μεταξύ άλλων  την αναποτελεσματικότητα του μέτρου click away, το οποίο όπως τόνισαν αφορά κυρίως τις μεγάλες αλυσίδες, δημιουργώντας άνισο ανταγωνισμό προς την συντριπτική πλειοψηφία των καταστημάτων του λιανεμπορίου. Παράλληλα έθεσαν ως νούμερο ένα πρόβλημα την έλλειψη ρευστότητας και ζήτησαν μη επιστρεπτέα αποζημίωση προς τις πληττόμενες επιχειρήσεις  εφ’ όσον με τον τρόπο που δίδεται τώρα, μέσω δανεισμού, δημιουργεί μια νέα γενιά δανειοληπτών. Ειδικά για την εστίαση, τονίστηκε η δραματική κατάσταση που βιώνουν οι επαγγελματίες του κλάδου, καθώς οι επιχειρήσεις παρότι βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας εδώ και μήνες, στην μεγάλη τους πλειοψηφία δεν έχουν δεχθεί καμία ενίσχυση από το κράτος,  ενώ τα πάγια και ανελαστικά τους έξοδα «τρέχουν» και γίνονται απαιτητά.

Στις παρεμβάσεις τους τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέπτυξαν τις προτάσεις που έχει καταθέσει το κόμμα με στόχο την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, την στήριξη της εργασίας και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στις νέες πολύ δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνει η πανδημία. Ανέλυσαν παράλληλα τους άξονες του προγράμματος για την επόμενη ημέρα το οποίο θα παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το αμέσως επόμενο διάστημα για διαβούλευση με όλες τις παραγωγικές τάξεις της χώρας.

Ο βουλευτής Μεσσηνίας και Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αλέξης Χαρίτσης στην παρέμβασή του επισήμανε ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που φέρνουν την Ελλάδα στη χειρότερη θέση από όλες τις χώρες της ΕΕ σχετικά με την ύφεση του 3ου τριμήνου, αποδεικνύουν ότι η άρνηση της Κυβέρνησης να ανταποκριθεί στις προτάσεις για εμπροσθοβαρή στήριξη της οικονομίας και κυρίως των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, στοιχίζει πολύ ακριβά στην ελληνική οικονομία. Τόνισε επίσης το γεγονός ότι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ εφάπτονται με τα αιτήματα των φορέων, κάτι που δείχνει ότι ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς. Ενημέρωσε επίσης για τις κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την αξιοποίηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, την πρόταση για ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης της εστίασης, καθώς και την επιδότηση της επαγγελματικής στέγης από το κράτος.

Στην παρέμβασή του ο Γιώργος Σταθάκης αναφέρθηκε στο Σχέδιο Πισσαρίδη, τονίζοντας πως περιλαμβάνει ευελιξία σε εργασία, μισθούς, ιδιωτικοποίηση επικουρικής ασφάλισης, μείωση εισφορών και φορολογίας των πλουσιότερων στρωμάτων και διεύρυνση της φορολογίας στα ευρύτερα μικρά και μεσαία κοινωνικά στρώματα. Ταυτόχρονα με αυτά προτείνει την πλήρη ιδιωτικοποίηση σε ό,τι έχει απομείνει υπό δημόσιο έλεγχο, στον τομέα των υπηρεσιών, στην υγεία και στην εκπαίδευση. Το μοντέλο αυτό δεν δούλεψε και δεν δουλεύει γιατί είναι εκτός εποχής, υπογράμμισε ο Γιώργος Σταθάκης, γιατί παραβλέπει έναν σημαντικό παράγοντα, τον παράγοντα “ανισότητες”. Δηλαδή αυτό το μοντέλο παράγει ανισότητες σε τέτοια έκταση που αποδυναμώνουν την ίδια την οικονομική ανάπτυξη. Η «νέα νομισματική θεωρία» που είναι κυρίαρχη στα οικονομικά διέλυσε τις δοξασίες του Μονεταρισμού, είπε ο πρώην υπουργός. Σήμερα οι κεντρικές τράπεζες τυπώνουν χρήμα χωρίς όριο. Εγκαταλείπεται η δημοσιονομική πειθαρχία και το δημόσιο χρέος αυξάνει. Το ίδιο ισχύει και για τους μισθούς. Ο Μπάιντεν υπόσχεται, εν μέσω της κρίσης, διπλασιασμό του κατώτατου ωρομίσθιου από 7 σε 15 δολάρια. Άρα ο κόσμος κινείται σε άλλο μήκος κύματος. Για τους λόγους αυτούς η Εκθεση Πισσαρίδη είναι ρετρό, κατέληξε ο Γιώργος Σταθάκης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ακριβώς στον αντίποδα αυτών των δοξασιών. Θέλει ισχυρή νομισματική και δημοσιονομική πολιτική, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, σταθερούς και αυξανόμενους μισθούς, με ρυθμιζόμενη την αγορά εργασίας και με συλλογικές διαπραγματεύσεις, ισχυρότερο κοινωνικό κράτος, μεγάλη ενίσχυση της υγείας και ένα βιώσιμο και αναδιανεμητικό συνταξιοδοτικό σύστημα. Κοινώς, δουλεύει στην ιδέα ότι η μείωση των ανισοτήτων και η κοινωνική συνοχή διευκολύνουν και δεν εμποδίζουν την οικονομική ανάπτυξη.

Η οικονομική ανάπτυξη, και εν προκειμένω η μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία, θα είναι προϊόν επενδύσεων, δημόσιων και ιδιωτικών, που θα έχουν στήριξη, χρηματοδότηση και σαφή προσανατολισμό στην παραγωγική και τεχνολογική στροφή της οικονομίας, που θα εδράζονται στο διαθέσιμο υψηλής κατάρτισης ανθρώπινο δυναμικό και θα αναβαθμίζουν τη διεθνή θέση της χώρας.

Τέλος, ο Παναγιώτης Κορκολής, πρώην ΓΓ Δημόσιων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, στη δική του παρέμβαση έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που η κυβέρνηση θεωρεί «ζόμπι» και αντιμετωπίζουν το φάσμα της χρεοκοπίας. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε, τόσο μέσα από τα προγράμματα ΜΕΝΟΥΜΕ ΟΡΘΙΟΙ Ι και ΙΙ, όσο και από τις 4 προτάσεις που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή για το δώρο Χριστουγέννων, το έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης και την στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων τμημάτων της κοινωνίας, επικεντρώνεται στη διάσωση και άμεση ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ώστε αυτές να υπάρχουν και την επόμενη ημέρα.

Στην εκδήλωση από πλευράς φορέων συμμετείχαν ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας κ. Παύλος Κρανιώτης,η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας κ. Λίλιαν Ψηλάκη, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μεσσήνης κ. Γιώργος Πετρόπουλος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Κορώνης κ. Παναγιώτης Μαργιάννης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Στούπας κ. Νικόλαος Θωμέας, ενώ τον Εμπορικό Σύλλογο Φιλιατρών εκπροσώπησαν ο αντιπρόεδρος κ. Αθανάσιος Γκίνος και το μέλος του ΔΣ κ. Αθανάσιος Καππής”.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Οι 10 πόλεις στον κόσμο όπου απαιτούνται… βαριά πορτοφόλια

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...

Προφυλακιστέοι οι ανήλικοι που λήστεψαν καθηγητή στην Θεσσαλονίκη

Ανακριτής και εισαγγελέας ομόφωνα αποφάσισαν την προφυλάκισή τους και οδηγούνται σε καταστήματα κράτησης νέων μέχρι τη δίκη τους Προσωρινά κρατούμενοι...

ΗΠΑ: Φρικτή δολοφονία 85χρονης με κηροπήγιο – Τσακώθηκαν ποιος θα πληρώσει τον κτηνίατρο και τη σκότωσε

Αντιμέτωπος με κατηγορίες για φόνο πρώτου και τρίτου βαθμού βρίσκεται ένας 84χρονος από την Πενσυλβάνια των ΗΠΑ, αφού χτύπησε μέχρι...

Ευρώ: Έρχονται τα νέα χαρτονομίσματα – Τα δύο πιθανά θέματα

Στο επόμενο βήμα της διαδικασίας για τη δημιουργία των νέων χαρτονομισμάτων ευρώ προχωρά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκρίνοντας δύο...

Τέλος επιτηδεύματος: Εκτός κουρέματος τα μπλοκάκια

Μετά από τις παρεμβάσεις διαμορφώνονται τρεις κατηγορίες: εκείνοι που πληρώνουν τέλος επιτηδεύματος, εκείνοι που πληρώνουν μειωμένο τέλος και εκείνοι που απαλλάσσονται. Hμείωση του τέλους επιτηδεύματος...