Αρχική Κόσμος Η Ρωσία «στρατολογεί» δελφίνια στη Μαύρη Θάλασσα –Γιατί τα εκπαιδεύει

Η Ρωσία «στρατολογεί» δελφίνια στη Μαύρη Θάλασσα –Γιατί τα εκπαιδεύει

Η Ρωσία έχει αναπτύξει εκπαιδευμένα  δελφίνια στη ναυτική της βάση στη Μαύρη Θάλασσα – ενδεχομένως για να προστατεύσει το στόλο της από υποβρύχια επίθεση – σύμφωνα με νέα ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Το Ναυτικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USNI) εξέτασε δορυφορικές εικόνες της ναυτικής βάσης στο λιμάνι της Σεβαστούπολης και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δύο ομάδες δελφινιών μεταφέρθηκαν στη βάση τον Φεβρουάριο, κατά την έναρξη της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία.

Η Ρωσία έχει ιστορικό εκπαίδευσης δελφινιών για στρατιωτικούς σκοπούς, χρησιμοποιώντας τα υδρόβια θηλαστικά για την ανάκτηση αντικειμένων ή την αποτροπή εχθρικών δυτών.

Η ναυτική βάση της Σεβαστούπολης είναι ζωτικής σημασίας για τον ρωσικό στρατό, καθώς βρίσκεται στο νότιο άκρο της Κριμαίας, την οποία κατέλαβε η Μόσχα το 2014. Σύμφωνα με την ανάλυση του USNI, πολλά από τα ρωσικά πλοία που είναι αγκυροβολημένα εκεί είναι δυνητικά ευάλωτα σε υποθαλάσσιες επιθέσεις.

Η Ουκρανία είχε επίσης εκπαιδεύσει δελφίνια σε ένα ενυδρείο κοντά στη Σεβαστούπολη.

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης υπήρχε από την σοβιετική εποχή, ωστόσο είχε σταματήσει την δεκαετία του ’90.

H εκπαίδευση των δελφινιών δεν είναι καινούργια τακτική

Κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Σοβιετική Ένωση εκπαίδευσαν δελφίνια, καθώς αυτά είχαν ικανότητες ηχοεντοπισμού και έτσι μπορούν να εντοπίζουν υποβρύχια αντικείμενα όπως νάρκες.

Οι ΗΠΑ έχουν δαπανήσει τουλάχιστον 28 εκατομμύρια δολάρια για τη συντήρηση των δικών τους δελφινιών και θαλάσσιων λιονταριών – τα οποία είναι επίσης εκπαιδεύσιμα – για να βοηθήσουν ενδεχομένως σε συγκρούσεις.

Το πρόγραμμα της Σεβαστούπολης αναβίωσε το 2012 από το ουκρανικό ναυτικό, αλλά τα θηλαστικά έπεσαν στα ρωσικά χέρια μετά την εισβολή στην Κριμαία το 2014. Η Ουκρανία απαίτησε ανεπιτυχώς την επιστροφή των ζώων και το RIA Novosti ανέφερε ότι η Μόσχα σχεδίαζε να επεκτείνει το πρόγραμμα.

Όταν η Ρωσία έκλειψε από τους Ουκρανούς τα δελφίνια τους

«Οι ειδικοί μας ανέπτυξαν νέες συσκευές που μετατρέπουν την υποβρύχια ανίχνευση στόχων από τα δελφίνια με σόναρ σε σήμα στην οθόνη του χειριστή. Το ουκρανικό ναυτικό δεν διέθετε κονδύλια για τέτοια τεχνογνωσία και ορισμένα έργα έπρεπε να ναυαγήσουν», δήλωσε μια πηγή στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων.

Δορυφορικές εικόνες από το 2018 αποκάλυψαν ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε επίσης δελφίνια στη ναυτική της βάση στην Ταρτούς της Συρίας κατά τη διάρκεια του συριακού πολέμου.

Τα δελφίνια δεν είναι τα μόνα πλάσματα του ωκεανού που μπορεί να έχει εκπαιδεύσει ο ρωσικός στρατός. Μια φάλαινα μπελούγκα που εντοπίστηκε στις ακτές της Νορβηγίας το 2019 πιστεύεται ότι εκπαιδεύτηκε από το ρωσικό ναυτικό. Οι ψαράδες ανέφεραν ότι μια φάλαινα μπελούγκα που φορούσε «περίεργες πλεξούδες», οι οποίες μπορεί να ήταν κάμερες, παρενοχλούσε τις βάρκες τους, τραβώντας ιμάντες και σχοινιά από το πλάι των σκαφών.

Πηγή: Guardian

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Καύσιμα: Η πτώση των διεθνών τιμών δεν φθάνει στην αντλία

Με καθαρά χρηματιστηριακούς ρυθμούς κινούνται οι αγορές των προϊόντων πετρελαίου της Μεσογείου, με αποτέλεσμα να μην ακολουθούν τη μεγάλη πτώση της τιμής του αργού...

«Καμπανάκι» από τη Unicef: 200 εκατ. παιδιά κινδυνεύουν από μολυσμένο νερό

Το μολυσμένο νερό και η έλλειψη υποδομών υγιεινής θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή σχεδόν 200 εκατομμυρίων παιδιών σε όλο τον κόσμο, τονίζει σήμερα το...

Σαρωτικοί έλεγχοι στη συνταγογράφηση φαρμάκων για … παρατυπίες

Νέα επιτροπή με 13 μέλη συνέστησε ο ΕΟΠΥΥ ώστε να ξεκινήσει σαρωτικούς ελέγχους στα φάρμακα και τη συνταγογράφηση των γιατρών.Πρόκειται για...

Χάρλαντ Σάντερς: Γιατί ο ιδρυτής των KFC μισούσε το… φαγητό τους – «Δεν θα το έδινα ούτε στα σκυλιά μου»

Στις 20 Μαρτίου 1930 ιδρύεται η αμερικανική αλυσίδα fast food KFC (Kentucky Fried Chicken) από τον Συνταγματάρχη Χάρλαντ Σάντερς, στο Κεντάκι.Το...

Δανία: Πανεπιστήμιο έχει στο υπόγειό του συλλογή 9.479 εγκεφάλων από ψυχικά ασθενείς

Στο υπόγειο του Πανεπιστημίου της Δανίας στο Οντένσε, μια σειρά διαδρόμων φιλοξενεί τη «Συλλογή Εγκεφάλων». Περιλαμβάνει 9.479 δείγματα εγκεφάλων που διατηρούνται...