Αρχική Πολιτική Η «βεντέτα» της οικογένειας Μητσοτάκη με τον Αντώνη Σαμαρά κρατά ακόμα…

Η «βεντέτα» της οικογένειας Μητσοτάκη με τον Αντώνη Σαμαρά κρατά ακόμα…

«Βράζει» ακόμα η Νέα Δημοκρατία από την τοποθέτηση που έκανε ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, για τα ελληνοτουρκικά. Ακόμα δεν έχει σταματήσει ο εσωκομματικός θόρυβος παρόλο που τα κυβερνητικά στελέχη κάνουν πως σφυρίζουν αδιάφορα.

Υπενθυμίζουμε ότι πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, με παρέμβαση του στην «Καθημερινή», μόλις λίγο πριν ξεκινήσουν οι διερευνητικές με την Τουρκία, στην ουσία, έβαλε τη δική του γραμμή στο πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης, «αδειάζοντας» τις κυβερνητικές κινήσεις.

Διαφοροποιήθηκε ηχηρά και δήλωσε πως «τον επεκτατιστή δεν τον κατευνάζεις». Παράλληλα, δήλωσε την αντίθεση του στην προσφυγή στη Χάγη, θεωρώντας πως με αυτόν τον τρόπο «θα παραιτηθούμε εξ αρχής, μόνοι μας, από όλα όσα προβλέπει υπέρ μας το Διεθνές Δίκαιο».

Για τους γνωρίζοντας τα της Νέας Δημοκρατίας η διαφοροποίηση Σαμαρά δεν έγινε ξαφνικά και, σίγουρα, δεν είναι μια καινούργια κατάσταση.

Από την εποχή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη

Κρατάει χρόνια και χρόνια, άλλωστε, η «βεντέτα» της οικογένειας Μητσοτάκη με τον Αντώνη Σαμαρά, από την εποχή που ήταν πρωθυπουργός ο πατέρας του Κυριάκου Μητσοτάκη, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Μπορεί να έχουν περάσει τρεις δεκαετίες αλλά αυτά δεν ξεχνιούνται στη ΝΔ, ειδικά, δε, όταν δεν είναι τα μοναδικά επεισόδια της «βεντέτας».

Ο Σαμαράς, από αγαπημένο παιδί του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, έγινε αυτός που του χρέωσε πως τον έριξε από την κυβέρνηση.

Για τα γεγονότα ο καθένας έχει την εκδοχή του. Ο Σαμαράς πιστεύει ότι έκανε το «χρέος» του στο «Μακεδονικό», τότε. Ο Κ. Μητσοτάκης, υποστήριζε για χρόνια πως κακώς τον επέλεξε ως υπουργό Εξωτερικών του.

Η Πολιτική Άνοιξη

Στη συνέχεια, το 1993, η ίδρυση της Πολιτικής Άνοιξης από τον Αντώνη Σαμαρά «έσπασε» βασικούς δεσμούς του με τη Νέα Δημοκρατία, αλλά παράλληλα διατηρούσε επιρροή σε αυτό που στο κυβερνητικό κόμμα λένε «παράταξη».

Έτσι, μια δεκαετία μετά και με τη διάλυση της Πολιτικής Άνοιξης, ο Σαμαράς δεν επέστρεψε απλά στη ΝΔ, αλλά λίγα χρόνια αργότερα έγινε και πρόεδρος της. Από την επιστροφή μέχρι την προεδρία του κόμματος ο πολιτικός από τη Μεσσηνία έγινε ευρωβουλευτής, βουλευτής και υπουργός.

Η κόντρα με τη Ντόρα για το κόμμα

Ένα ακόμα ραντεβού με την οικογένεια Μητσοτάκη ήταν το επόμενο επεισόδια της «βεντέτας». Ο Σαμαράς, στο τέλος του 2009, διεκδίκησε και κέρδισε την προεδρία της ΝΔ από την Ντόρα Μπακογιάννη, κόρη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και αδερφή του σημερινού πρωθυπουργού. Η κόντρα συνεχίστηκε και η Ντόρα Μπακογιάννη βρέθηκε εκτός ΝΔ (ιδρύοντας το κόμμα Δημοκρατική Συμμαχία) , για να επιστρέψει κι αυτή αργότερα, το 2012.

Ο Σαμαράς πρωθυπουργός

Ο Αντώνης Σαμαράς εξελέγη πρωθυπουργός και η Νέα Δημοκρατία (μαζί με ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ) σχημάτισαν κυβέρνηση. Νέα επεισόδια στις σχέσεις Σαμαρά με την οικογένεια Μητσοτάκη. Η Ντόρα Μπακογιάννη παρόλο που είχε επιστρέψει στη ΝΔ δεν ήταν πλέον ο κύριος αντίπαλος. Είχε αρχίσει να φαίνεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα διεκδικούσε κάτι παραπάνω από υπουργικές θέσεις.

Η εκλογή Κυριάκου Μητσοτάκη και οι «σαμαρικοί»

Μετά την παρένθεση Μεϊμαράκη στην προεδρία της ΝΔ ήρθε η προεδρία στη ΝΔ για τον σημερινό πρωθυπουργό. Παρόλο που ο Αντώνης Σαμαράς φάνηκε να «αποστρατεύεται» μόνο έτσι δεν ήταν, λένε οι καλά πληροφορημένοι και όχι μόνο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, άλλωστε, εξελέγη πρόεδρος της ΝΔ με τη στήριξη του Αδ. Γεωργιάδη και γενικά εκείνων που εντάσσονται στη λεγόμενη «σαμαρική» πτέρυγα.

Σε «γραμμή» Σαμαρά για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Η ιστορία έχει και συνέχεια. Στο «Μακεδονικό» και τη Συμφωνία των Πρεσπών η ΝΔ εφάρμοσε επί της ουσίας τη «σκληρή» «γραμμή» Σαμαρά, συμμετέχοντας μέχρι και στα λεγόμενα συλλαλητήρια των «Μακεδονομάχων». Η Ντόρα Μπακογιάννη, πάντως, τότε διαφοροποιήθηκε σαφώς μεν, χωρίς να συγκρουστεί, δε.

Ήταν άλλωστε και υπουργός Εξωτερικών του Κώστα Καραμανλή στο Βουκουρέστι, όταν η ΝΔ δεν είχε την ίδια «γραμμή» σε σχέση με το «Μακεδονικό».

Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης, ο Σαμαράς και… η Σακελλαροπούλου

Ο νέος γύρος της «βεντέτας» ήρθε μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρωθυπουργία, όταν δέχτηκε τη συμφωνία των Πρεσπών, ως δεδομένο που δεν μπορεί να αμφισβητήσει.

Ένα από τα τελευταία επεισόδια ήρθε με την προεδρία της Δημοκρατίας, όταν – όπως λένε οι γνωρίζοντες – ο Αντώνης Σαμαράς ήθελε να προταθεί από την κυβέρνηση της ΝΔ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως, πρότεινε την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Και η «βεντέτα» συνεχίζεται

Επιπλέον, σε πολλά θέματα,  η «σαμαρική» πτέρυγα προσπάθησε και προσπαθεί να έχει τη δική της ατζέντα (ελληνοτουρκικά, μεταναστευτικό κ.α).

Και κάπως έτσι, με πολλά άλλα γνωστά και «άγνωστα» επεισόδια φτάσαμε στην πρόσφατη τοποθέτηση Σαμαρά για τα ελληνοτουρκικά.

Ορισμένοι λένε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι «υποχρεωμένος» να δέχεται τις παρεμβάσεις Σαμαρά, αφού ο τελευταίος ελέγχει μεγάλο μέρος του κόμματος. Άλλοι, που υποστηρίζουν περισσότερο τον πρωθυπουργό, θεωρούν ότι το πράγμα πια έχει ξεφύγει και ο Μητσοτάκης κάτι πρέπει να κάνει.

Ένα είναι σίγουρο πάντως: Η «βεντέτα» της οικογένειας Μητσοτάκη με τον Αντώνη Σαμαρά κρατά ακόμα…

πηγή: aftodioikisi.gr

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Τρίχρονο παιδί «θαύμα» έγινε το νεότερο μέλος της Mensa

Ένα νήπιο έγινε το νεότερο μέλος της Mensa στη Βρετανία σε ηλικία μόλις τριών. Πριν κλείσει τα τρία του χρόνια, έμαθε να μετρά μέχρι...

Οι 14 νέες megacities που θα αναδυθούν έως το 2050 με πληθυσμό 213 εκατ. κατοίκων

Μέχρι το 2050 το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού θα ζει σε πόλεις καταγράφοντας μια μεγάλη αύξηση συγκριτικά με το 54% το 2020.Αυτή η αύξηση,...

Ρέθυμνο: Τι οδήγησε στην αιματηρή συμπλοκή με τον αστυνομικό

Τις ακριβείς συνθήκες του αιματηρού επεισοδίου που σημειώθηκε τα ξημερώματα σε μπαρ στην πόλη του Ρεθύμνου εξετάζουν οι αρχές. Σύμφωνα με την αρχική πληροφόρηση...

Στο φως οι διάλογοι με μαφιόζους που «καίνε» αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ – Άνω κάτω η Κατεχάκη

Δημοσίευμα με φερόμενους ως επίορκους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ, πυροδότησε την παρέμβαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου.Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση,...

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Οι 8 μηνιαίες δόσεις, η έκπτωση φόρου και οι ημερομηνίες «κλειδιά»

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων του 2023, που θα αφορά τα εισοδήματα που έχουν αποκτήσει...