Αρχική Οικονομία Η «βόμβα» των νέων κόκκινων στεγαστικών προκαλεί τρόμο – Τι είναι το...

Η «βόμβα» των νέων κόκκινων στεγαστικών προκαλεί τρόμο – Τι είναι το «ισπανικό μοντέλο»

Το σχέδιο της κυβέρνησης όσον αφορά τα δάνεια και τους δανειολήπτες, εξήγησε μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

«Έχει ξεκινήσει η συζήτηση με την κυβέρνηση και τις τράπεζες για τα κόκκινα δάνεια», τόνισε αρχικά ο κ. Πέτσας και εκτίμησε ότι στη φάση που βρίσκεται η οικονομία, τόσο οι τράπεζες όσο και το οικονομικό επιτελείο, μπορούν να στρίξουν τους δανειολήπτες όταν υπάρχει απότομη αύξηση των επιτοκίων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών παρουσίασε το κυβερνητικό σχέδιο για τους δανειολήπτες βάση του ισπανικού μοντέλου.

Το μοντέλο αφορά:

  • Επιμήκυνση δανείου
  • Μείωση δόσης κατά 40%-50%
  • Πάγωμα επιτοκίου
  • Ρύθμιση 5ετιας
  • Ετήσιο εισόδημα 25.000 (2.000 ευρώ το μήνα).

Τι είναι το «ισπανικό μοντέλο»

Το μοντέλο που συμφωνήθηκε στις αρχές της εβδομάδας μεταξύ της ισπανικής κυβέρνησης και των τραπεζών της χώρας, προβλέπει αφενός την επιμήκυνση της διάρκειας των στεγαστικών δανείων προκειμένου να μειωθεί η μηνιαία δόση στο επίπεδο του 40% του μηνιαίου εισοδήματος και αφετέρου το «πάγωμα» του επιτοκίου στο επίπεδο του euribor για όσα νοικοκυριά θεωρούνται ευάλωτα.

Οι διατάξεις αυτές συζητήθηκαν σε συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με τους επικεφαλής των συστημικών τραπεζών και το προεδρείο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, ενώ ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ κάλεσε τις τράπεζες να επιδείξουν ευαισθησία στις ανάγκες της κοινωνίας.

Με το μοντέλο αυτό, η ισπανική κυβέρνηση κατάφερε να εξασφαλίσει ευνοϊκές ρυθμίσεις για πάνω από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά για την εξυπηρέτηση των στεγαστικών τους δανείων. Αυτές οι οικογένειες θα μπορούν να αναδιαρθρώσουν τα στεγαστικά τους δάνεια με χαμηλότερα επιτόκια για μια περίοδο χάριτος πέντε ετών.

Οι… μελανές σελίδες

Οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, ωστόσο, έχουν άλλη γνώμη και υποστηρίζουν ότι το μοντέλο αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει στην Ελλάδα, γιαί η πλειοψηφία των στεγαστικών δανείων στη χώρα μας έχει ήδη ρυθμιστεί. Ισχυρίζονται, δε, ότι μια εκ νέου ρύθμιση θα οδηγούσε τα δάνεια αυτά στην κόκκινη περιοχή και θα τα καθιστούσε ουσιαστικά ως μη εξυπηρετούμενα.

Σύμφωνα με στοιχεία των τραπεζών, η πλειοψηφία των στεγαστικών δανείων που είναι σήμερα με κυμαινόμενο επιτόκιο θα έχει μικρή επιβάρυνση από την άνοδο του euribor, εξαιτίας του ότι πρόκειται κυρίως για παλιά δάνεια για τα οποία έχει λήξει η τοκοφόρος περίοδος και άρα δεν επιβαρύνονται ιδιαίτερα από την άνοδο των επιτοκίων.

Στα σενάρια διευκόλυνσης των δανειοληπτών ήταν, μάλιστα, και η στήριξη από την κυβέρνηση, κάτι που ωστόσο απορρίπτεται, εξαιτίας των στενών δημοσιονομικών περιθωρίων, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα.

«Ισπανικό μοντέλο» και… στήριξη της πρώτης κατοικίας

Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι είναι αναγκαία η στήριξη της πρώτης κατοικίας ευάλωτων οφειλετών και πρότεινε, όπως υπάρχει πίεση για αποπληρωμή στους δανειολήπτες, να υπάρχει «πίεση» και στα funds που έχουν στην κατοχή τους τα κόκκινα δάνεια, να εξυπηρετήσουν τον κόσμο με γενναίες ρυθμίσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα αυξηθούν τα επιτόκια καταθέσεων και αν θα υπάρξει κάποια ρύθμιση για τα δάνεια που έχουν δοθεί σε ελβετικό φράγκο, τόνισε ότι πρέπει να περιμένουμε λίγο ακόμα, σημειώνοντας ότι είναι κι αυτά ζητήματα στο πλαίσιο της συζήτησης της κυβέρνησης με τις τράπεζες.

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό που κατατέθηκε, τόνισε ότι είναι προϋπολογισμός ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης, ενώ εκτίμησε ότι θα υπάρξει περιθώριο στήριξης των πολιτών και σημείωσε ότι όπως έχει πει και ο πρωθυπουργός, κάθε ευρώ που περισσεύει θα επιστρέφεται στην κοινωνία.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Εκλογές 2023: Ο Βορίδης έδωσε τις 3 επικρατέστερες ημερομηνίες

Τις τρεις επικρατέστερες ημερομηνίες για τη διεξαγωγή των εκλογών 2023 έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.Μιλώντας στην εφημερίδα «Πατρίς» κατά τη...

Νότια Αφρική: Οκτώ άνθρωποι δολοφονήθηκαν σε πάρτι γενεθλίων

Ένοπλοι «γάζωσαν» καλεσμένους σε πάρτι γενεθλίων στη Νότια Αφρική.Ένοπλοι σκόρπισαν τον θάνατο χθες Κυριακή ανοίγοντας πυρ εναντίον ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί...

Παγώνη: Πολύ πιο μεταδοτική η μετάλλαξη «Όρθρος» -Κρατάει αρκετά αλλά δεν κάνει πνευμονίες

Για την νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού «Όρθρος» μίλησε σήμερα η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.«Είναι μια καινούργια μετάλλαξη ο «Όρθρος» που...

Παράθυρο για έκτακτο επίδομα Πάσχα: Τα σενάρια -«Ανοικτό το ενδεχόμενο», λένε Σταϊκούρας, Χατζηδάκης

Ανοικτό το ενδεχόμενο να δοθεί έκτακτο δώρο Πάσχα σε συνταξιούχους και ευάλωτους πολίτες αφήνουν υπουργοί της κυβέρνησης, εάν ο δημοσιονομικός χώρος...

Πελοπόννησος: 1.012 τροχονομικές παραβάσεις σε μία βδομάδα βεβαίωσε η αστυνομία

95.059 τροχονομικούς ελέγχους διενήργησε η αστυνομία και βεβαίωσε 20.321 παραβάσεις το διάστημα από 22 έως 28 Ιανουαρίου 2023.Το 68% των παραβάσεων...