Αρχική Κόσμος Ιαπωνία: Μπήκε σε λειτουργία ο μεγαλύτερος αντιδραστήρας πυρηνικής σύντηξης

Ιαπωνία: Μπήκε σε λειτουργία ο μεγαλύτερος αντιδραστήρας πυρηνικής σύντηξης

Ο μεγαλύτερος πειραματικός αντιδραστήρας πυρηνικής σύντηξης στον κόσμο, ο JT-60SA, τέθηκε την Παρασκευή (1/12) σε λειτουργία στην Ιαπωνία.

Σκοπός των ερευνητών που κατασκεύασαν τον αντιδραστήρα είναι να ερευνήσουν κατά πόσο εφικτή είναι η πυρηνική σύντηξη ως μία καθαρή πηγή ενέργειας σε μεγάλη κλίμακα, παράγοντας περισσότερη ενέργεια από αυτήν που καταναλώνει.

Η σύντηξη διαφέρει από τη σχάση, την τεχνική που χρησιμοποιείται σήμερα σε πυρηνικούς σταθμούς.

Ο εξαόροφος αντιδραστήρας βρίσκεται στη Naka, βόρεια του Τόκιο και έχει αρχιτεκτονική Tokamak σε μορφή ντόνατ, ο οποίος περιέχει πλάσμα το οποίο θερμαίνεται σε θερμοκρασία 200 εκατομμυρίων βαθμών Κελσίου.

Πρόκειται για ένα κοινό project της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ιαπωνίας και αποτελεί τον πρόδρομο ενός ακόμα μεγαλύτερου αντιδραστήρα που βρίσκεται υπό κατασκευή στην Γαλλία, τον International Thermonuclear Experimental Reactor (ITER).

Αποτελεί το αποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ 500 επιστημόνων και μηχανικών και πάνω από 70 εταιριών από Ευρώπη και Ιαπωνία. Είναι ο πιο ανεπτυγμένος Tokamak στον κόσμο και η έναρξη της λειτουργίας αποτελεί ένα ορόσημο για την ιστορία της σύντηξης.

Σε αντίθεση με την πυρηνική σχάση, η πυρηνική σύντηξη δεν έχει ρίσκο καταστροφικών πυρηνικών ατυχημάτων και παράγει μακράν λιγότερα ραδιενεργά απόβλητα από τα σύγχρονα πυρηνικά εργοστάσια.

Ο Sam Davis, αναπληρωτής επικεφαλής του έργου για τον JT-60SA, δήλωσε κατά τη διάρκεια των εγκαινίων για τον αντιδραστήρα: «Είναι το αποτέλεσμα μιας συνεργασίας μεταξύ περισσότερων από 500 επιστημόνων και μηχανικών και περισσότερων από 70 εταιρειών σε όλη την Ευρώπη και την Ιαπωνία».

Σε αντίθεση με τη σχάση, η σύντηξη δεν ενέχει κίνδυνο καταστροφικών πυρηνικών ατυχημάτων – όπως αυτό που παρατηρήθηκε στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας το 2011 – και παράγει πολύ λιγότερα ραδιενεργά απόβλητα από τους σημερινούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, λένε οι υποστηρικτές της.

huffingtonpost.gr

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Μήπως ο επόμενος πόλεμος γίνει στο διάστημα;

Τη δεκαετία του 1960 οι ΗΠΑ είχαν πραγματοποιήσει δοκιμές οπλικών συστημάτων αλλά και πυρηνικών δοκιμών στο διάστημα για να...

Φρίκη: Δραπέτες έκλεψαν γιοτ, σκότωσαν τους ιδιοκτήτες του και πέταξαν τα πτώματά τους στην θάλασσα

Τρεις δραπέτες κατέλαβαν το γιοτ, και σκότωσαν τους ιδιοκτήτες του, προτού πετάξουν τα πτώματα στη θάλασσα στην Καραϊβική, όπως...

Διαγράφονται φοιτητές στην Ελλάδα;

Με διαγραφή κινδυνεύουν, για πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες, φοιτητές σε ελληνικό πανεπιστήμιο. Πρόκειται για φοιτητές που έκαναν βανδαλισμούς στο ΕΜΠ ως «αντίποινα» της...

Οι γερασμένοι πληθυσμοί του κόσμου – Η πρόβλεψη για την Ελλάδα το 2050 και ο ασιατικός εφιάλτης

Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος τις επόμενες δεκαετίες είναι η σταδιακή και σε μεγάλο βαθμό μη αναστρέψιμη στροφή σε έναν...

ΕΣΕΕ: Τα ακριβότερα τρόφιμα «κατάπιαν» ρούχα, παπούτσια και συσκευές

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...