Αρχική Κόσμος Ιαπωνία: Συνετρίβη το πρώτο διαστημικό της σκάφος λίγο πριν την προσελήνωση

Ιαπωνία: Συνετρίβη το πρώτο διαστημικό της σκάφος λίγο πριν την προσελήνωση

Η ιαπωνική εταιρεία ispace δήλωσε ότι η προσπάθειά της να πραγματοποιήσει την πρώτη ιδιωτική προσελήνωση απέτυχε.

Η εταιρία έχασε την επαφή με το σκάφος προσεδάφισης Hakuto-R Mission 1 (M1), το οποίο πιθανότατα συνετρίβη στη σεληνιακή επιφάνεια.

«Χάσαμε την επικοινωνία, οπότε πρέπει να υποθέσουμε ότι δεν μπορέσαμε να ολοκληρώσουμε την προσεδάφιση στη σεληνιακή επιφάνεια», δήλωσε ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος Takeshi Hakamada σε ζωντανή μετάδοση της εταιρείας.

Ήταν το δεύτερο πλήγμα για τις ιδιωτικές διαστημικές εταιρείες μέσα σε μια εβδομάδα. Είχε προηγηθεί η καταστροφή του πυραύλου Starship της SpaceX, ο οποίος εξερράγη θεαματικά λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του από την εξέδρα εκτόξευσης.

Αποτυχία για τους ιδιώτες

Καμία ιδιωτική εταιρεία δεν έχει ακόμη πετύχει την προσεδάφιση στη Σελήνη. Μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες, η πρώην Σοβιετική Ένωση και η Κίνα έχουν πραγματοποιήσει ομαλή προσεδάφιση διαστημικού σκάφους στο φεγγάρι, ενώ οι προσπάθειες που έγιναν τα τελευταία χρόνια από την Ινδία και μια ιδιωτική ισραηλινή εταιρεία κατέληξαν σε αποτυχία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ιαπωνίας Χιροκάζου Ματσούνο δήλωσε ότι αν και η αποστολή δεν ολοκληρώθηκε, η χώρα θέλει η ispace να «συνεχίσει να προσπαθεί», καθώς οι προσπάθειές της είναι σημαντικές για την ανάπτυξη μιας εγχώριας διαστημικής βιομηχανίας.

Η Ιαπωνία, η οποία έχει θέσει ως στόχο να στείλει Ιάπωνες αστροναύτες στο φεγγάρι μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 2020, είχε κάποιες πρόσφατες αναποδιές.

Η εθνική διαστημική υπηρεσία αναγκάστηκε τον περασμένο μήνα να καταστρέψει τον νέο της πύραυλο μέσης ανύψωσης H3 κατά την άφιξή του στο διάστημα, αφού ο κινητήρας του δεύτερου σταδίου δεν μπόρεσε να αναφλεγεί.

Ο πύραυλος στερεών καυσίμων Epsilon καταστράφηκε επίσης μετά την εκτόξευση τον Οκτώβριο.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Επικουρικές συντάξεις: Ποιες θα δοθούν μέχρι το τέλος του 2023

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, οι μισές από τις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις θα έχουν δοθεί μέχρι το τέλος του...

Περιοδεία Κουτσούλη στη Μεσσηνία

Επίσκεψη στους Γαργαλιάνους, πραγματοποίησε την Τρίτη 3 Οκτωβρίου, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Κουτσούλης, στο πλαίσιο του εορτασμού του...

Η Apple κατηγορεί το Instagram για την υπερθέρμανση των iPhone 15

Η Apple κατηγορεί το Instagram και άλλες δημοφιλείς εφαρμογές για ένα πρόβλημα υπερθέρμανσης με το iPhone 15. Ο αμερικανικός τεχνολογικός γίγαντας είπε ότι ένα σφάλμα...

Ο ΕΚΦΑ ζητά 28.726 ευρώ από 24χρονο ανάπηρο φοιτητή – Στα κάγκελα στο ΑΠΘ

Στους δρόμους βγαίνουν σήμερα φοιτητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προκειμένου να στηρίξουν 24χρονο, συμφοιτητή τους ο οποίος βρίσκεται σε...

Έρχεται ισχυρή κακοκαιρία τον Οκτώβρη; Τα δεδομένα από τον Κλέαρχο Μαρουσάκη

Με ψύχρα ξεκίνησε η ημέρα σήμερα στα βόρεια και στα δυτικά, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Open,...