
Το αρχαιότερο θύμα επίθεσης καρχαρία εντοπίστηκε στην Ιαπωνία, αποδεικνύοντας ότι έκπαλαι τα τεράστια ψάρια κατά καιρούς έτρωγαν και ανθρώπους.
Η ανακάλυψη έγινε στην ανασκαφή Τσουκούμο στην επαρχία Οκαγιάμα της Ιαπωνίας, όπου η αρχαιολογική σκαπάνη αποκάλυψε ανθρώπινο σκελετό ο οποίος είχε περίπου 800 τραύματα που συνάδουν με αυτά από επίθεση καρχαρία, όπως θλαστικά τραύματα στα οστά και τριγωνικά σημάδια σχήματος V όπως τα δόντια των καρχαριών.
Το θύμα της επίθεσης, με την κωδική ονομασία «Τσουκούμο 24» εκτιμάται ότι ήταν νεαρός ή μεσήλικας άνδρας, ο οποίος έζησε στο διάστημα μεταξύ 1370 ως 1010 π.Χ. και από το σκελετό έλειπε το ένα πόδι -μάλλον χάθηκε στα σαγόνια του καρχαρία– ενώ το άλλο ήταν τοποθετημένο μέσα στο ταφικό σημείο πάνω στη σορό και αντεστραμμένο.
Οι επιστήμονες που έκαναν την ανακάλυψη εκτιμούν ότι η επίθεση ήταν σύντομη και βίαιη και ότι το θύμα πέθανε πολύ γρήγορα, είτε από αιμορραγία είτε από σοκ, ενώ από το σχήμα των δοντιών εικάζεται ότι ο δράστης της επίθεσης ήταν ή λευκός καρχαρίας ή καρχαρίας-τίγρης, δύο εξαιρετικά επικίνδυνα είδη.
Η ανακάλυψη έχει μεγάλη αρχαιολογική σημασία, καθώς είναι το πρώτο θύμα επίθεσης καρχαρία που εντοπίζεται σε αρχαιολογική ανασκαφή και μάλιστα σε μια περίοδο που βρίσκεται στα όρια της προϊστορίας.
Πηγή: gargalianoionline.gr