Αρχική Ελλάδα Ικαριώτικα πανηγύρια: Μία μοναδική και αξέχαστη εμπειρία – Όσα πρέπει να ξέρετε

Ικαριώτικα πανηγύρια: Μία μοναδική και αξέχαστη εμπειρία – Όσα πρέπει να ξέρετε

Τα πανηγύρια είναι από τα πιο χαρακτηριστικά έθιμα σε πολλά νησιά και αποτελούν πολλές φορές από μόνα τους λόγο που κάποιος τα επισκέπτεται για τις καλοκαιρινές του διακοπές.

Υπάρχει όμως ένα νησί που τα πανηγύρια του μένουν τόσο ανεξίτηλα στο μνήμη των επισκεπτών όσο σε κανένα άλλο μέρος της Ελλάδας και όχι άδικα.

Πρόκειται για τα ικαριώτικα πανηγύρια που όσοι τα έχουν επισκεφθεί συμφωνούν ότι πρόκειται για την πιο «διονυσιακή» εμπειρία που είχαν ποτέ στη ζωή τους.

Σύμφωνα με το travel.gr όσα ακούγονται για τα ικαριώτικα πανηγύρια δεν είναι υπερβολές, ούτε μύθος. Αποτελούν μια μοναδική εμπειρία γεμάτη έκσταση, συγκίνηση και διονυσιασμό. Η συλλογική γιορτή, ο συντονισμός στα βήματα και τον ρυθμό που υπαγορεύουν τα μουσικά όργανα, δημιουργούν μια κατανυκτική ατμόσφαιρα και ένα συναίσθημα χαράς που θα σας μείνουν αξέχαστα.

Από τη δεκαετία του ‘50 και του ΄60, οι κοινότητες της Ικαρίας, όντας αποκλεισμένες από την κρατική χρηματοδότηση λόγω των αριστερών φρονημάτων τους, άρχισαν να οργανώνουν πανηγύρια για να συγκεντρώσουν χρήματα και να βελτιώσουν τις υποδομές του τόπου τους.

Με τα βασικά προϊόντα του νησιού, ρασκό (ελευθέρας βοσκής) κατσίκι, δυνατό κόκκινο κρασί και δοξάρια που χορεύουν πάνω στις χορδές του βιολιού σε ρυθμούς ικαριώτικου, μαζεύουν χρήματα και φτιάχνουν δρόμους, πλατείες, συμμετέχουν ακόμα σε πιο μεγάλα έργα, όπως τα φράγματα ή υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις του νησιού.

Στην ετοιμασία του πανηγυριού συμμετέχουν όλοι οι κάτοικοι αφιλοκερδώς, αλλά το φαγητό και το κρασί πωλούνται, ώστε να συγκεντρωθούν χρήματα για τα έργα. Τα πανηγύρια της Ικαρίας διοργανώνονται όλον τον χρόνο και σε μεγάλες γιορτές, μπορεί να υπάρχουν και 7-8 πανηγύρια ταυτόχρονα σε διαφορετικά χωριά.

Στην ετοιμασία του πανηγυριού συμμετέχουν όλοι οι κάτοικοι αφιλοκερδώς, αλλά το φαγητό και το κρασί πωλούνται, ώστε να συγκεντρωθούν χρήματα για τα έργα

Από τη δεκαετία του ΄90, και ακόμα περισσότερο από το 2000 και μετά, όταν άρχισε να αναπτύσσεται ο τουρισμός στο νησί, τα ικαριώτικα πανηγύρια αναδεικνύονται σε πόλο έλξης, κυρίως για τους νέους που επιλέγουν την Ικαρία για τις εναλλακτικές διακοπές που προσφέρει.

Στα πανηγύρια πλέον συνυπάρχουν οι ηλικιωμένοι μόνιμοι κάτοικοι με τους νέους από την Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα, γεγονός που αρκετές φορές προκαλεί εντάσεις και παρεξηγήσεις. Όπως και να έχει, τα πανηγύρια έχουν πλέον γίνει θεσμός στην Ικαρία και πολλοί κανονίζουν τις διακοπές τους στο νησί σύμφωνα με το πρόγραμμα των πανηγυριών.

Για όσους δεν μπορούν να περιμένουν έως το καλοκαίρι στις 14 Μάϊου, υπάρχει το πανηγύρι του Αγ. Ισιδώρου στον Άγιο Ισίδωρο (Πέζι), σε ένα συγκλονιστικό φυσικό τοπίο. Στις 24 Ιουνίου υπάρχει το πανηγύρι του Αγ. Ιωάννη του Προδρόμου στον Άη Γιάννη (Χριστού Ραχών), μια πραγματική μυσταγωγία. Στις 29 Ιουνίου, υπάρχει το σημαντικό πανηγύρι των Αγίων Αποστόλων, στο Πεζί. Φυσικά και στην Ικαρία υπάρχει πανηγύρι για τη γιορτή του Προφήτη Ηλία στις 20 Ιουλίου. Αυτό γίνεται στις Καρές.

Από τα πιο φημισμένα είναι αυτό που λαμβάνει χώρα στις 6 Αυγούστου στο χωριό Ράχες αλλά και το πανηγύρι στη Λαγκάδα στις 15 Αυγούστου που ξεκινάει από νωρίς το μεσημέρι. Σημείο αναφοράς στα καλοκαιρινά πανηγύρια είναι και αυτό του Αγίου Δημητρίου στις 2 Αυγούστου.

Σε ωραίο περιβάλλον και με λιγότερο κόσμο γίνεται το πανηγύρι στο χωριό Μαγγανίτης (περίπου στις 10 Αυγούστου) και αυτό στο χωριό Καραβόσταμο στις 17 Αυγούστου. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το πανηγύρι στις 26 Ιουλίου στο Καρκινάγρι, ένα από τα πιο απομονωμένα χωριά της Ικαρίας.

Τα πανηγύρια έχουν πλέον γίνει θεσμός στο νησί και πολλοί κανονίζουν τις διακοπές τους στο νησί σύμφωνα με το πρόγραμμα των πανηγυριών

Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν πάτε σε πανηγύρι:

-Υπάρχουν πανηγύρια που έχουν σταθερή ημερομηνία και άλλα που γίνονται σε διαφορετικές ημερομηνίες κάθε χρονιά, επειδή οι γιορτές είναι κινητές.

-Τα μεγάλα και γνωστά πανηγύρια μαζεύουν τον περισσότερο κόσμο και αξίζει να ζήσετε αυτή την εμπειρία. Παρ’ όλα αυτά, αν θέλετε να αποφύγετε την ταλαιπωρία και την πολυκοσμία, μπορείτε να προτιμήσετε ένα πιο μικρό και «μαζεμένο». Στις 6 Αυγούστου, αντί για τις Ράχες, επιλέξτε το Φραντάτο, στις 15 Αυγούστου αντί για τη Λαγκάδα, κατευθυνθείτε στο χωριό Ακαμάτρα.

Αν θέλετε να αποφύγετε την ταλαιπωρία και την πολυκοσμία, μπορείτε να προτιμήσετε ένα πιο μικρό και «μαζεμένο» πανηγύρι

Φροντίστε να έχετε κοιμηθεί καλά και να είστε ξεκούραστοι για να απολαύσετε το γλέντι μέχρι

Ο ικαριώτικος που ακούγεται στα πανηγύρια είναι ο παραδοσιακός σκοπός, πιο αργός από τα εμπορικά ικαριώτικα που έχουν κυκλοφορήσει γνωστοί τραγουδιστές. Φροντίστε να μάθετε τα βήματα πριν ταξιδέψετε στο νησί. Στα πανηγύρια ακούγονται επίσης βαλς, μπάλοι, συρτά.

Συνήθως το πανηγύρι δεν τελειώνει αν δεν ξημερώσει. Φροντίστε να έχετε κοιμηθεί καλά και να είστε ξεκούραστοι για να απολαύσετε το γλέντι μέχρι τέλους.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

POS: Υποχρεωτικά από το νέο έτος σε ταξί, περίπτερα και άλλους 7 κλάδους

Την επέκταση της υποχρεωτικής χρήσης POS από το νέο έτος σε μια σειρά επαγγελματικών κλάδων αποφάσισαν να ενεργοποιήσουν το...

Βασίλης Παλαιοκώστας: «Σφάζονται» στην ποδιά του μεγάλα στούντιο του Χόλιγουντ για να κάνουν τη ζωή του ταινία

Η ιστορία πίσω από τον Νο 1 έλληνα καταζητούμενο, τον Βασίλη Παλαιοκώστα, δεν προκαλεί μόνο εγχώριο ενδιαφέρον...

Άγιος Παντελεήμονας: Γιορτή βάφτηκε με αίμα – Πυροβόλησε και δολοφόνησε 50χρονο μπροστά σε μικρά παιδιά

Περίπου στις 02:30 τα ξημερώματα της Κυριακής (01/10), στον Άγιο Παντελεήμονα, ένας 74χρονος Έλληνας έβγαλε όπλο και...

Καίει το… πετρέλαιο θέρμανσης: Ποια θα είναι η τιμή του φέτος – Νέα εκτίμηση

Η ακρίβεια σαρώνει τα νοικοκυριά και, δυστυχώς, εξαίρεση δεν αναμένεται να αποτελέσει και το πετρέλαιο θέρμανσης, η διάθεση του...

Προσεχώς 3 νέα προγράμματα για εξοικονόμηση ενέργειας στις επιχειρήσεις

Τρία προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης για επιχειρήσεις θα «τρέξουν» ως το τέλος του χρόνου. Τρία προγράμματα για την εξοικονόμηση ενέργειας στις επιχειρήσεις πρόκειται να προκηρυχθούν ως...