Αρχική Οικονομία Ηλεκτρικό ρεύμα: Επέστρεψε κάτω από τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα

Ηλεκτρικό ρεύμα: Επέστρεψε κάτω από τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα

Στα επίπεδα που βρισκόταν πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία επέστρεψαν οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα, καθώς για πρώτη φορά μετά από 18 μήνες διαμορφώθηκαν κάτω από τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, το ρεύμα αύριο Τετάρτη θα πωλείται έναντι 86,77 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Σημειώνεται πως η προηγούμενη φορά που η τιμή είχε πέσει στα 100 ευρώ ήταν τον Αύγουστο του 2021, πριν δηλαδή την έναρξη της ενεργειακής κρίσης.

Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη ημέρα κατά την οποία καταγράφεται κατακόρυφη πτώση της τιμής καθώς από τα 204,4 ευρώ τη μεγαβατώρα τη Δευτέρα η τιμή έπεσε στα 132,48 την Τρίτη για να «κλειδώσει» στα 86,77 ευρώ την Τετάρτη.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, ο βασικός λόγος για την πτώση της τιμής είναι η μεγάλη συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών στην κάλυψη του φορτίου καθώς, συμπεριλαμβανομένων και των υδροηλεκτρικών, αποτελούν παραπάνω από τα 6/10 της προσφερόμενης ενέργειας στο σύστημα.

Παράλληλα, στην αποκλιμάκωση των τιμών διεθνώς αλλά και στη χώρα μας συντελούν και οι καλές καιρικές συνθήκες, που έχουν ως αποτέλεσμα να έχουν περιοριστεί σημαντικά οι ενεργειακές ανάγκες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Γεγονός που με τη σειρά του έχει άμεσο αντίκτυπο και στις τιμές του φυσικού αερίου, οι οποίες διαμορφώνονται πέριξ των 55 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έχοντας καταγράψει πτώση της τάξης του 50% σε μηνιαία βάση.

Όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ειδικά ως προς το τελευταίο, ο αντίκτυπος της πτώσης των τιμών του φυσικού αερίου θα γίνει αισθητός τον επόμενο μήνα και συγκεκριμένα στα τιμολόγια Φεβρουαρίου του ηλεκτρικού ρεύματος.

Και αυτό γιατί το κόστος το ρεύματος στην Ελλάδα υπολογίζεται με βάση τα προθεσμιακά συμβόλαια του προηγούμενου μήνα και όχι τις τιμές της spot αγοράς.

Αυτό σημαίνει ότι η χώρα μας μέχρι στιγμής έχει απωλέσει τα οφέλη από τη ραγδαία πτώση των τιμών του φυσικού αερίου των τελευταίων ημερών, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να συγκαταλέγεται ανάμεσα στις ακριβότερες ως προς τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η εικόνα αυτή όμως αναμένεται να αντιστραφεί από το Φεβρουάριο, καθώς η Ελλάδα θα καρπωθεί τα οφέλη από την πτώση, ανεξάρτητα από το τι θα κάνουν οι διεθνείς αγορές ενέργειας. Σε κάθε περίπτωση πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι με τιμή ρεύματος στα 86,77 ευρώ η Ελλάδα αύριο θα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις φθηνότερες χώρες πανευρωπαϊκά. Γεγονός που με τη σειρά του επιβεβαιώνει τη σημασία της ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αλλά και της πραγματοποίησης επενδύσεων που θα μειώσουν την εξάρτηση της ηλεκτροπαραγωγής της χώρας από το φυσικό αέριο και ευρύτερα από τα ορυκτά καύσιμα.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Nέα πεντάδα υποψηφίων ανακοίνωσε ο δήμαρχος Καλαμάτας

Ο Τάκης Νινιός, που στις προηγούμενες εκλογές ήταν υποψήφιος με το συνδυασμό του Βασίλη Κοσμόπουλου και η Χριστίνα Γεωργακίλα-Φέστα, που στις προηγούμενες εκλογές ήταν...

Ανακαλύφθηκε μία από τις μεγαλύτερες μαύρες τρύπες που έχουν βρεθεί ποτέ

Την ανακάλυψη μιας από τις μεγαλύτερες μαύρες τρύπες -με μάζα πάνω από 30 δισεκατομμύρια φορές τη μάζα του Ήλιου- αξιοποιώντας το...

Βιασμός 11χρονου στην Κρήτη: 29 άτομα στο μικροσκόπιο – Ανοίγουν στόματα για τον λυράρη

Σύμφωνα με πληροφορίες του από την τοπική ιστοσελίδα cretapost, στις έρευνες θα συμμετάσχει και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος η οποία αναμένεται να «χτενίσει» όλα...

Τ.Ο. Μεσσηνίας ΚΚΕ: Δύο εκδηλώσεις – συζητήσεις με Βασίλη Μπίζα και Διονύση Τσακνή

Δύο εκδηλώσεις – συζητήσεις διοργανώνει για το επόμενο διάστημα η Τ.Ο. Μεσσηνίας του ΚΚΕ.Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα, 3 Απριλίου, στις 8.00 το βράδυ, στο...

Δραπετσώνα: Βίασε και μαχαίρωσε τη σύζυγό του στον λαιμό

Ένας 43χρονος άνδρας συνελήφθη καθώς κατηγορείται ότι βίασε και στη συνέχεια μαχαίρωσε τη 45χρονη σύζυγό του μέσα στο σπίτι τους στη...