Αρχική Οικονομία Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Τι ισχύει φέτος – Αναλυτικά παραδείγματα για τους φορολογούμενους

Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Τι ισχύει φέτος – Αναλυτικά παραδείγματα για τους φορολογούμενους

Οι αποδείξεις που φέρνουν έξτρα έκπτωση φόρου έως 2.200 ευρώ – Τι αλλάζει από το 2022

Την υποχρέωση να καλύψουν το 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές αποδείξεις έχουν ξανά φέτος εκατομμύρια φορολογούμενοι, μετά το προσωρινό πάγωμα» του μέτρου το 2020.

Ειδικότερα, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 θα πρέπει να καλύψουν το 30% του εισοδήματος τους οι φορολογούμενοι με ηλεκτρονικές αποδείξεις, διαφορετικά για κάθε ευρώ που λείπει, θα πρέπει να καταβάλλουν πρόστιμο 22%.

Επί παραδείγματι, εάν ένας φορολογούμενος δηλώνει ετήσιο εισόδημα για το 2021 ύψους 10.000 ευρώ, τότε θα πρέπει να συγκεντρώσει ηλεκτρονικές πληρωμές 3.000 ευρώ. Αν οι ηλεκτρονικές αποδείξεις που καταφέρει να συγκεντρώσει φτάνουν τα 2.000 ευρώ, τότε θα καταβάλει πρόστιμο 220 ευρώ.

Από τις ηλεκτρονικές αποδείξεις εξαιρούνται τα ενοίκια, τα δάνεια, φόροι και τέλη προς το Δημόσιο, αγορές Ι.Χ και ακινήτων.

Οι εξαιρέσεις από τον κανόνα του 30% του εισοδήματος με πλαστικό χρήμα

Εξαίρεση από τον κανόνα του 30% ισχύει για ορισμένες ειδικές περιπτώσεις φορολογουμένων που είναι υπερχρεωμένοι. Οι φορολογούμενοι αυτοί θα πρέπει να καλύψουν μικρότερα ποσοστά, της τάξεως του 20% ή και χαμηλότερα.

Για φορολογούμενους που ανήκουν σε ορισμένες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι, οι ανάπηροι και μακροχρονίως νοσηλευόμενοι, καθώς και για ορισμένες άλλες ομάδες πολιτών ισχύει πλήρης εξαίρεση από την υποχρέωση εξόφλησης δαπανών συνολικού ύψους 30% του ετησίου εισοδήματος με κάρτες ή άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Για τις περιπτώσεις των φορολογουμένων αυτών δεν ισχύει καν η υποχρέωση συλλογής και διακράτησης αποδείξεων λιανικών συναλλαγών αξίας έως 30% του ετησίου εισοδήματος.

Οι αποδείξεις που φέρνουν έξτρα έκπτωση φόρου έως 2.200 ευρώ

Έξτρα έκπτωση φόρου εισοδήματος που φθάνει έως και τα 2.200 ευρώ το χρόνο φέρνουν οι ανατροπές στις ηλεκτρονικές αποδείξεις που ετοιμάζει  το υπουργείο Οικονομικών με στόχο την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, οι οποίες καταγράφουν αύξηση 35%, και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Οι νέες ρυθμίσεις που θα ενεργοποιηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2022 περιλαμβάνονται σε φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του Νοεμβρίου και δίνουν κίνητρα στους φορολογούμενους να ζητούν και να παίρνουν e-αποδείξεις στις συναλλαγές τους και ειδικά από δικηγόρους, αρχιτέκτονες, υδραυλικούς, φωτογράφους και άλλες κατηγορίες επαγγελματιών. Επίσης, τα ιατρικά έξοδα τα οποία  θα εξοφλούνται με κάρτες ή άλλα ηλεκτρονικά μέσα θα μετρούν  διπλά στον υπολογισμό του ορίου 30% του εισοδήματος που θα πρέπει να καλύπτει ο φορολογούμενος με e-αποδείξεις.

Οι νέες διατάξεις

Ειδικότερα το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή το Νοέμβριο θα προβλέπει:

  1. Το 30% των δαπανών που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής προς συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους και μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως θα εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα. Το μέτρο αυτό ενεργοποιείται από τον Ιανουάριο του 2022 και θα ισχύει μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2025.
  2. Στη λίστα των επαγγελματικών κλάδων που οι ηλεκτρονικές αποδείξεις θα δίνουν έξτρα έκπτωση φόρου στους φορολογούμενους περιλαμβάνονται: υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ελαιοχρωματιστές, δικηγόροι, αρχιτέκτονες, ψυκτικοί, γραφεία τελετών, υπηρεσίες προσωπικής φροντίδας και νοσηλείας, υπηρεσίες καθαρισμού και συντήρησης, παιδικής φροντίδας, λιμουζίνες και ταξί, καθαριστήρια, υπηρεσίες ενοικίασης σκαφών αναψυχής, υπηρεσίες συμβουλευτικής, φωτογράφοι, οικοδομικές εργασίες καθώς και γυμναστήρια και σχολές χορού. Με την ενεργοποίηση του μέτρου οι φορολογούμενοι  που θα ζητούν και θα παίρνουν αποδείξεις από τους συγκεκριμένους επαγγελματίες θα μπορούν να γλιτώνουν φόρο έως 450 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ, έως 1.100 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ, έως 1.400 ευρώ για εισόδημα από 20.000 έως 30.000 ευρώ, έως 1.800 ευρώ για εισόδημα από  30.000 έως 40.000 ευρώ και έως 2.200 ευρώ αν το ετήσιο εισόδημά τους υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ.

3.Τα ετήσια έξοδα που πραγματοποιεί κάθε φυσικό πρόσωπο για επισκέψεις σε ιατρούς, οδοντιάτρους, ορθοδοντικούς και κτηνιάτρους καθώς και για εξετάσεις σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και για άλλες υπηρεσίες ιατρικού χαρακτήρα, πλην της αγοράς φαρμάκων και της νοσηλείας σε νοσοκομεία, θα «μετρούν» εις διπλούν για την κάλυψη του30% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος με ηλεκτρονικές δαπάνες. Για παράδειγμα μια αμοιβή 100 ευρώ για ιατρική επίσκεψη εφόσον εξοφλείται μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας θα μετρά ως δαπάνη 200 ευρώ για την κάλυψη του 30% του εισοδήματος. Με το μέτρο αυτό οι φορολογούμενοι διευκολύνονται στην κάλυψη του 30% του εισοδήματος τους με δαπάνες που γίνονται με ηλεκτρονικό χρήμα και θα μπορούν να αποφύγουν το πέναλτι φόρου 22% στην περίπτωση που δεν θα μπορούν να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσό ηλεκτρονικών αποδείξεων.

  1. Ριζικό «λίφτινγκ» στη φορολοταρία. Η πρεμιέρα της νέας φορολοταρίας αναμένεται τα Χριστούγεννα. Συνολικά θα μοιράσει 2 εκατομμύρια ευρώ και οι τυχεροί της κλήρωσης θα κερδίσουν 100.000 ευρώ. Από τον Ιανουάριο του 2022  και κάθε μήνα θα κληρώνονται σημαντικά ποσά, τα οποία θα ξεκινούν από τα 1.000 ευρώ και θα φθάνουν ακόμη και τα 50.000 ευρώ. Στη νέα φορολοταρία τα ευάλωτα νοικοκυριά θα έχουν περισσότερες ευκαιρίες συγκριτικά με το ισχύον καθεστώς ενώ θα δίνεται διαφορετική στάθμιση ανάλογα με το ποσοστό του εισοδήματος που καταναλώνεται. Σε αυτό το πλαίσιο εξετάζεται να λαμβάνουν περισσότερους λαχνούς  όσοι δαπανούν με κάρτες ή μέσω e-banking το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων  τους.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Πανάκριβο συμβόλαιο θανάτου: «Γάζωσαν» με 50 σφαίρες τον «Ράμπο» και τον κουνιάδο του

Με περισσότερες από 50 σφαίρες «γάζωσαν» τον Β.Ρ. και τον κουνιάδο του Δ.Μ. οι εκτελεστές με τα δύο Καλάσνικοφ τα μεσάνυχτα...

Ιερέας στην Πλάκα τέθηκε σε αργία γιατί… έντυσε «παπαδάκια» δύο κορίτσια

Ένα δείγμα για τα επίπεδα που λαμβάνει ο υπερσυντηρητισμός στους εκκλησιαστικούς κόλπους φαίνεται πως αποτελεί η απόφαση να τεθεί σε αργία...

ΔΥΠΑ: Δόθηκε παράταση αιτήσεων για τον κοινωνικό τουρισμό

Ανοικτή θα παραμείνει η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για το Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού Εργαζομένων-Ανέργων από την Παρασκευή στις 5 το απόγευμα έως...

Χαμός σε σταθμό μετρό στη Νότια Κορέα: Κυλιόμενη σκάλα άλλαξε φορά και τραυματίστηκαν 14 άτομα

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει ένα βίντεο από σταθμό του μετρό στη Νότια Κορέα, όπου 14 άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν μία από...

Μαρουσάκης: Έρχονται επικίνδυνα φαινόμενα το Σαββατοκύριακο

Με έναν άστατο καιρό αναμένεται να κυλήσει και η σημερινή ημέρα στη χώρα μας σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη.Μάλιστα, το προσεχές...