Αρχική Οικονομία Ηλεκτρονικό Τιμολόγιο: Τα φορολογικά κίνητρα για τις επιχειρήσεις που το εφαρμόζουν

Ηλεκτρονικό Τιμολόγιο: Τα φορολογικά κίνητρα για τις επιχειρήσεις που το εφαρμόζουν

Τι τονίστηκε σε διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση για τα σημαντικά θέματα που αφορούν στο Ηλεκτρονικό Τιμολόγιο στο πλαίσιο των δημοσίων συμβάσεων, που διοργάνωσαν ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος και οι Γενικές Γραμματείες Δημοσιονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών και Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021.

Στον χαιρετισμό του ο Αντιπρόεδρος του ΣΒΕ κ. Γιάννης Σταύρου τόνισε ότι από την παρούσα Κυβέρνηση έχουν γίνει πραγματικά άλματα στα θέματα ψηφιοποίησης του δημοσίου τομέα. Το ηλεκτρονικό τιμολόγιο στο πλαίσιο των δημοσίων συμβάσεων εντάσσεται στην προσπάθεια αυτή και στην ευρωπαϊκή πολιτική δημιουργίας μιας ενιαίας αγοράς προμηθειών, στην οποία οι δημόσιες συμβάσεις έργων ή υπηρεσιών θα γίνονται πλέον με ηλεκτρονικό τρόπο.

Ο Πρόεδρος της Διυπουργικής Ομάδας Εργασίας για το Ηλεκτρονικό Εμπόριο Β2G καθηγητής κ. Γεώργιος Δουκίδης επισήμανε ότι η ηλεκτρονική τιμολόγηση των προμηθευτών του ελληνικού δημοσίου σε αγαθά και υπηρεσίες αφορά περίπου 190.000 επιχειρήσεις, ίσως περισσότερες από το 25% των ελληνικών επιχειρήσεων. Επίσης, ο κ. Δουκίδης υπογράμμισε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα στις διεπιχειρησιακές συναλλαγές. Στο πλαίσιο αυτό, τον τελευταίο χρόνο η Κυβέρνηση έχει ανακοινώσει δύο πρωτοβουλίες, το MyData και την ηλεκτρονική τιμολόγηση των προμηθευτών του δημοσίου.

Στην εκδήλωση ο Συνεργάτης του Γενικού Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών κ. Ιωάννης Ιωαννίδης ανέλυσε το νομοθετικό πλαίσιο και την αρχιτεκτονική του ηλεκτρονικού τιμολογίου στο πλαίσιο των δημοσίων συμβάσεων και ο Προϊστάμενος του Τμήματος Λειτουργίας Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Αντώνιος Στασής παρουσίασε την προετοιμασία των προμηθευτών του δημοσίου για την ηλεκτρονική τιμολόγηση.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήσεις και να ενημερωθούν από τα αρμόδια στελέχη για τα οφέλη που αποκομίζουν από την ηλεκτρονική τιμολόγηση ενώ έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην υλοποίηση πιλοτικών προγραμμάτων και στα κίνητρα που παρέχονται στους συμμετέχοντες σε δημόσιες συμβάσεις έργων ή υπηρεσιών για να προχωρήσουν στην ηλεκτρονική τιμολόγηση.

Τα ειδικά φορολογικά κίνητρα για την ηλεκτρονική τιμολόγηση συνοψίζονται στα εξής:

  • Μείωση του χρόνου παραγραφής από 5 σε 3 έτη.
  • Προσαύξηση κατά 100% των αρχικών δαπανών αγοράς εξοπλισμού και λογισμικού.
  • Προσαύξηση κατά 100% της δαπάνης για την αμοιβή του παρόχου κατά το πρώτο φορολογικό έτος επιλογής της ηλεκτρονικής τιμολόγησης.
  • Μείωση του χρόνου επιστροφής φόρου από 90 σε 45 ημέρες. 

Portal για το Ηλεκτρονικό Τιμολόγιο στις Δημόσιες Συμβάσεις:

www.gsis.gr/e-invoice

Εδώ μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση:

https://sbe.org.gr/ilektroniko-timologio-sto-plaisio-ton-dimosion-symvaseon/

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Οι αλλαγές στην αγοραστική συμπεριφορά και οι νέες συνήθειες πληρωμών των καταναλωτών

Η περαιτέρω ενίσχυση των ανοδικών τάσεων στις πληρωμές μέσω χρεωστικών καρτών, αποτελεί το βασικό χαρακτηριστικό στις αγοραστικές συνήθειες των καταναλωτών στη...

Youtuber: Ο πιο ακριβοπληρωμένος είναι 23 ετών και έβγαλε 54 εκατομμύρια δολάρια το 2021

Youtuber: Τα πιο ακριβοπληρωμένα άτομα αποκαλύφθηκαν από το Forbes, με έναν 23χρονο δημιουργό περιεχομένου να βρίσκεται στο νούμερο της λίστας, έχοντας...

Έφτασε στη χώρα μας το κρουστικό κύμα από την έκρηξη του ηφαιστείου στην Τόγκα

Σύμφωνα με τις μετρήσεις του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου ΑθηνώνΠολλοί μετεωρολογικοί σταθμοί του δικτύου του Αστεροσκοπείου Αθηνών σε όλη τη χώρα...

Απελαύνεται από την Αυστραλία ο Τζόκοβιτς

Απορρίφθηκε η αίτηση του Νόβακ Τζόκοβιτς για να λάβει βίζα παραμονής στην Αυστραλία.Η απόφαση ήταν ομόφωνη μεταξύ των τριών δικαστών, που επικύρωσαν ουσιαστικά την...

«Βόμβες» Κούγια για το τροχαίο του Μονογυιού – «Έχω στοιχεία που πρέπει να ξέρουν οι αρχές»

Για τη σχέση του με τον αδικοχαμένο, Τζώρτζη Μονογυιό, αλλά και για τα στοιχεία που έχει στα χέρια του και όπως...