Αρχική Οικονομία Ηλεκτρονικό Τιμολόγιο: Τα φορολογικά κίνητρα για τις επιχειρήσεις που το εφαρμόζουν

Ηλεκτρονικό Τιμολόγιο: Τα φορολογικά κίνητρα για τις επιχειρήσεις που το εφαρμόζουν

Τι τονίστηκε σε διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση για τα σημαντικά θέματα που αφορούν στο Ηλεκτρονικό Τιμολόγιο στο πλαίσιο των δημοσίων συμβάσεων, που διοργάνωσαν ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος και οι Γενικές Γραμματείες Δημοσιονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών και Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021.

Στον χαιρετισμό του ο Αντιπρόεδρος του ΣΒΕ κ. Γιάννης Σταύρου τόνισε ότι από την παρούσα Κυβέρνηση έχουν γίνει πραγματικά άλματα στα θέματα ψηφιοποίησης του δημοσίου τομέα. Το ηλεκτρονικό τιμολόγιο στο πλαίσιο των δημοσίων συμβάσεων εντάσσεται στην προσπάθεια αυτή και στην ευρωπαϊκή πολιτική δημιουργίας μιας ενιαίας αγοράς προμηθειών, στην οποία οι δημόσιες συμβάσεις έργων ή υπηρεσιών θα γίνονται πλέον με ηλεκτρονικό τρόπο.

Ο Πρόεδρος της Διυπουργικής Ομάδας Εργασίας για το Ηλεκτρονικό Εμπόριο Β2G καθηγητής κ. Γεώργιος Δουκίδης επισήμανε ότι η ηλεκτρονική τιμολόγηση των προμηθευτών του ελληνικού δημοσίου σε αγαθά και υπηρεσίες αφορά περίπου 190.000 επιχειρήσεις, ίσως περισσότερες από το 25% των ελληνικών επιχειρήσεων. Επίσης, ο κ. Δουκίδης υπογράμμισε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα στις διεπιχειρησιακές συναλλαγές. Στο πλαίσιο αυτό, τον τελευταίο χρόνο η Κυβέρνηση έχει ανακοινώσει δύο πρωτοβουλίες, το MyData και την ηλεκτρονική τιμολόγηση των προμηθευτών του δημοσίου.

Στην εκδήλωση ο Συνεργάτης του Γενικού Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών κ. Ιωάννης Ιωαννίδης ανέλυσε το νομοθετικό πλαίσιο και την αρχιτεκτονική του ηλεκτρονικού τιμολογίου στο πλαίσιο των δημοσίων συμβάσεων και ο Προϊστάμενος του Τμήματος Λειτουργίας Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Αντώνιος Στασής παρουσίασε την προετοιμασία των προμηθευτών του δημοσίου για την ηλεκτρονική τιμολόγηση.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήσεις και να ενημερωθούν από τα αρμόδια στελέχη για τα οφέλη που αποκομίζουν από την ηλεκτρονική τιμολόγηση ενώ έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην υλοποίηση πιλοτικών προγραμμάτων και στα κίνητρα που παρέχονται στους συμμετέχοντες σε δημόσιες συμβάσεις έργων ή υπηρεσιών για να προχωρήσουν στην ηλεκτρονική τιμολόγηση.

Τα ειδικά φορολογικά κίνητρα για την ηλεκτρονική τιμολόγηση συνοψίζονται στα εξής:

  • Μείωση του χρόνου παραγραφής από 5 σε 3 έτη.
  • Προσαύξηση κατά 100% των αρχικών δαπανών αγοράς εξοπλισμού και λογισμικού.
  • Προσαύξηση κατά 100% της δαπάνης για την αμοιβή του παρόχου κατά το πρώτο φορολογικό έτος επιλογής της ηλεκτρονικής τιμολόγησης.
  • Μείωση του χρόνου επιστροφής φόρου από 90 σε 45 ημέρες. 

Portal για το Ηλεκτρονικό Τιμολόγιο στις Δημόσιες Συμβάσεις:

www.gsis.gr/e-invoice

Εδώ μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση:

https://sbe.org.gr/ilektroniko-timologio-sto-plaisio-ton-dimosion-symvaseon/

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Προσοχή με ηλεκτρονική απάτη που υπόσχεται επιστροφή φόρου ενώ κλέβει προσωπικά στοιχεία – Μην ανοίξετε το μήνυμα

Η ΑΑΔΕ προειδοποιείΜε νέο μπαράζ ηλεκτρονικών μηνυμάτων για δήθεν επιστροφή φόρου, επιτήδειοι επιχειρούν να εξαπατήσουν ανυποψίαστους φορολογούμενους και να τους πάρουν χρήματα.«Σας...

Επίδομα αδείας 2023 – Πόσο δικαιούμαι, πότε μπαίνει

Όλοι οι εργαζόμενοι, μισθωτοί και μη, αναμένουν να μπουν τα λεφτά της πληρωμής για το επίδομα αδείας μαζί με τον τρέχοντα...

Ανησύχησαν στην Τουρκία με την επίσκεψη του διοικητή της CIA στην Αλεξανδρούπολη -«50 χλμ. από τα τουρκικά σύνορα»

Mε ανησυχία παρακολουθούν τα τουρκικά ΜΜΕ, την αμερικανική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη, με αφορμή την επίσκεψη του διοικητή της CIA.Ο τουρκικός τύπος...

Απίστευτο: Είχαν κρύψει 9 κιλά ηρωίνης σε μαξιλαροθήκες – Κατασχέθηκαν στο Τελωνείο Κήπων μέσα σε ταξί

Ειδήσεις Μεσσηνία. Ειδήσεις και επικαιρότητα ζωντανά από Μεσσηνία, Πελοπόννησο, Ελλάδα και Κόσμο. Άρθρα, συνεντεύξεις, απόψεις για πολιτική, αθλητισμό, υγεία, πολιτισμό, τεχνολογία, οικονομία, lifestyle κ.α.Πηγή:...

Καρχαρίας “έφαγε” παραθεριστή σε θέρετρο της Αιγύπτου

Σοκάρουν οι εικόνες που δείχνουν τον άτυχο άνδρα να παλεύει για την ζωή του Τις δραματικές στιγμές κατά τις οποίες...