Αρχική Οικονομία Ίλιγγος στους δανειολήπτες: Έως 294 ευρώ η αύξηση της μηνιαίας δόσης στα...

Ίλιγγος στους δανειολήπτες: Έως 294 ευρώ η αύξηση της μηνιαίας δόσης στα στεγαστικά

Αύξηση 117,8% (!) ήτοι 294 ευρώ βλέπουν στην μηναία δόση τους δανειολήπτες με στεγαστικό δάνειο 100.000 ευρώ και διάρκεια 30 χρόνια.

Η αύξηση θα φθάσει το 169,2% εάν το Euribor ανέλθει στο 4,5%. Ανάγκη στήριξης μεγαλύτερης μάζας δανειοληπτών καθώς οι τράπεζες περνούν ατόφιες τις απανωτές αυξήσεις της ΕΚΤ.

Ίλιγγο προκαλούν στους δανειολήπτες ενός μέσου στεγαστικού δανείου οι απανωτές αυξήσεις των επιτοκίων και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος της ανόδου με δεδομένο ότι η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει δεσμευθεί πως θα προχωρά σε αυξήσεις μέχρι και τον Ιούλιο. Η αύξηση στη μηνιαία δόση, ενός μέσου στεγαστικού 100.000 ευρώ, από τον Ιούλιο έως και σήμερα κυμαίνεται από 34,8% έως 117,6% (!) ανάλογα με τη χρονική διάρκεια του δανείου.

Και σαφώς οι τράπεζες περνούν πλέον ατόφιες τις αυξήσεις στα επιτόκια των στεγαστικών, σε αντίθεση με τις καταθέσεις όπου επιδεικνύουν μια συγκράτηση κρατώντας τους τόκους σε χαμηλά επίπεδα.

Ας δούμε, όμως, πόσο έχει επιβαρυνθεί το μήνα ένα μέσο νοικοκυριό με στεγαστικό δάνειο, κυμαινόμενου επιτοκίου, ύψους 100.000 ευρώ με διάρκεια 15, 20 και 30 έτη:

Αύξηση 117,6% -Ποιοι δανειολήπτες είναι οι μεγάλοι χαμένοι

Οι μεγάλοι χαμένοι που συνήθως αποτελούν την πλειοψηφία είναι όσοι δανειολήπτες έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο με χρονική διάρκεια 30 χρόνια. Το καλοκαίρι του 2023 πριν την πρώτη αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ πλήρωναν μηνιαία δόση μόλις 250 ευρώ. Το επιτόκιο τότε ήταν στο 2,50% με το Euribor, πάνω στο οποίο βασίζονται τα στεγαστικά, να ήταν μηδενικό. Σήμερα, το επιτόκιο έχει φθάσει στο 5% και η μηνιαία δόση στα 544 ευρώ. Αυξημένη κατά 294 ευρώ (!) και σε ποσοστό κατά 117,6%! Με δεδομένο ότι θα ακολουθήσουν άλλες τρεις αυξήσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με τους αναλυτές να ανεβάζουν το Euribor στο 4,50% και το συνολικό επιτόκιο στο 7% η μηνιαία δόση από τα 544 ευρώ που είναι σήμερα θα σκαρφαλώσει στα 673 ευρώ (+423 ευρώ από την αρχή της αύξησης των επιτοκίων). Θα αυξηθεί δηλαδή ένα επιπλέον 23,71%. Στην περίπτωση αυτή ο δανειολήπτης μέσα σε 1 έτος θα δει τη μηνιαία δόση να αυξάνεται κατά 169,2%!!!

Αύξηση 24,4% για στεγαστικό με χρονική διάρκεια 20 χρόνια

Οι επόμενοι ριγμένοι της σκληρής πραγματικότητας είναι όσοι έχουν πάρει στεγαστικό (100.000 ευρώ) με χρονική διάρκεια 20 χρόνια. Εδώ πριν ξημερώσει ο Αρμαγεδδών των επιτοκίων ο δανειολήπτης πλήρωνε κάθε μήνα δόση 536 ευρώ, με επιτόκιο 2,50%. Σήμερα η δόση έχει αυξηθεί κατά 24,4% στα 667 ευρώ το μήνα (+131 ευρώ), το Euribor από 0% στο 2,50% και το συνολικό επιτόκιο στο 5%. Στο σενάριο το Euribor, με δεδομένες και τις επόμενες αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ, να φθάσει στο 4,50% μέχρι το καλοκαίρι του 2023, η δόση θα ανέλθει στα 783 ευρώ (+247 ευρώ σε σχέση με πριν τις αυξήσεις) σημειώνοντας συνολική αύξηση 46,08%.

Αύξηση 18,6% για όσους πλήρωναν υψηλότερη μηνιαία δόση

Σε κάπως καλύτερη κατάσταση, με δεδομένο ότι πλήρωναν ήδη υψηλότερη μηνιαία δόση, είναι όσοι δανειολήπτες έχουν πάρει στεγαστικό με διάρκεια 15 χρόνια. Πριν την πρώτη αύξηση πλήρωναν για στεγαστικό δάνειο 100.000 ευρώ, 672 ευρώ δόση το μήνα, αύξηση δηλαδή 18,6%. Σήμερα πληρώνουν 797 ευρώ το μήνα (+125 ευρώ) με euribor 2,50% και συνολικό επιτόκιο 5%. Εάν το Euribor ανέλθει σε 4,50% και το συνολικό επιτόκιο στο 7% η μηνιαία δόση θα φθάσει στα 906 ευρώ (+233 ευρώ συνολικά), αυξημένη κατά 34,8% σε σχέση με την περίοδο προ αύξησης των επιτοκίων.

Πότε θα ξεκινήσουν θα αρχίσουν να μειώνονται

Το ερώτημα βέβαια που γεννάται είναι αν τα επιτόκια, εφόσον η ΕΚΤ βάλει τέλος στις αυξήσεις τον Ιούλιο του 2023 όπως εκτιμάται και πληθωρισμού επιτρέποντος, αρχίσουν να μειώνονται;

Οι ανοδικοί κύκλοι της νομισματικής πολιτικής έχουν διδάξει ότι γρήγορα ανεβαίνουν και πιο αργά μειώνονται. Επομένως, το ζητούμενο είναι να στηριχθούν μεγαλύτερες μάζες δανειοληπτών και όχι μόνο οι ευάλωτοι. Διότι ένα μεσαίο εισοδηματικά νοικοκυριό δύσκολα μπορεί να αντεπεξέλθει στην λαίλαπα της αύξησης των επιτοκίων και ότι γλυτώνει από τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος λόγω των επιδοτήσεων θα το δώσει στην τράπεζα.

Γι αυτό οι τράπεζες θα πρέπει, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός στην πρόσφατη θεματική συνέντευξη για την Οικονομία, να φροντίσουν και τους συνεπείς μεσαίους δανειολήπτες.

Προφανώς και θα υπάρξει νέος γύρος ανάγκης στήριξης καθώς το πρόγραμμα που τρέχουν ήδη οι τράπεζες με επιδότηση του 50% της επιβάρυνσης καλύπτει μόλις 30.000 δανειολήπτες, ποσοστό ιδιαίτερα φτωχό με σχέση με όσους ζορίζονται.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Διέρρευσε έκθεση της CIA: Η Βόρεια Κορέα ετοιμάζεται να εξαπολύσει θανατηφόρο ιό στον πλανήτη

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί έκθεση της CIA αναφορικά με την Βόρεια Κορέα, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι δημιουργεί θανατηφόρους ιούς και...

Βενζίνη: Συνεχίζεται το ράλι ανόδου στην τιμή της – Δεύτερη ακριβότερη χώρα στην ευρωζώνη η Ελλάδα

Συνεχίζεται το ράλι στην τιμή της βενζίνης. Παράγοντες της αγοράς, μιλούν στον ANT1 για αδικαιολόγητες αυξήσεις. Όπως λένε, παρά την ένταση της κρίσης στη Μέση...

Με κρουαζιερόπλοιο ήρθαν πέρυσι στην Ελλάδα πάνω από 3,3 εκατ. ταξιδιώτες

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...

Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν 20 Έλληνες influencers – Ποιοι θα λάβουν επιστολή από το υπουργείο Ανάπτυξης

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...

Politico: Το Κίεβο οδεύει προς την ήττα ‑ Ο Πούτιν πιο κοντά από ποτέ στον στόχο του

Όπως φαίνεται από την συχνότητα του φαινομένου, δεν ήταν κάτι το μεμονωμένο, αλλά αντιθέτως, η κορυφή του παγόβουνου σε έναν κουρασμένο από τον πόλεμο...