Αρχική Κόσμος Ινδία: Πωλούνται νεαρά κορίτσια για «αποπληρωμή δανείων». Αλλιώς βιάζονται οι μανάδες

Ινδία: Πωλούνται νεαρά κορίτσια για «αποπληρωμή δανείων». Αλλιώς βιάζονται οι μανάδες

Νεαρά κορίτσια στo βόρειo ινδικό κρατίδιο Ρατζαστάν πωλούνται εν είδει «αποπληρωμής» για δάνεια που οι γονείς τους δεν έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν, σύμφωνα με την εθνική υπηρεσία προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων την Ινδία.

Η Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (National Human Rights Commission) έχει εκδόσει ανακοίνωση προς την κυβέρνηση του κρατιδίου του Ρατζαστάν ζητώντας αστυνομική έρευνα και απαντήσεις σε διάστημα ενός μήνα για αυτό που χαρακτηρίζεται «απεχθής πρακτική», αναφέρει ο Guardian.

Οι άνθρωποι που ζουν στην ινδική ύπαιθρο, συχνά δανείζονται χρήματα από συντοπίτες τους όταν ένα μέλος της οικογένειάς τους αρρωσταίνει βαριά και χρειάζεται ιατροφαρμακευτική φροντίδα. Σε κάποιες περιπτώσεις, ωστόσο, όπως σε τουλάχιστον έξι περιοχές γύρω από την Μπιλγουάρα, αν η εκάστοτε οικογένεια δε δύναται να αποπληρώσει το δάνειο αυτό, ο θιγόμενος «πιστωτής» υποβάλλει διαμαρτυρία σε ένα τοπικό συμβούλιο καστών (panchayat).

Ως ένδειξη «διακανονισμού», τα συμβούλια αυτά διατάσσουν την παράδοση της κόρης -κάποιες φορές κορών- ώστε ο δανειστής να μπορέσει να πουλήσει το παιδί σε τράφικερ, κάνοντας απόσβεση του δανείου.

Στην ειδοποίησή της η Επιτροπή αναφέρει πως, αν μια οικογένεια αρνηθεί να παραδώσει την κόρη προς τράφικινγκ, «οι μανάδες υποβάλλονται σε βιασμό κατ′ εντολή του συμβουλίου καστών για τον διακανονισμό της διαφοράς».

Μεταξύ των περιπτώσεων που επισημαίνονται από την επιτροπή είναι αυτή ενός άνδρα ο οποίος δανείστηκε 1,5 εκατομμύριο ρουπίες (περί τις 18.000 ευρώ) από γείτονα, εξαναγκαζόμενος από το περιβόητο αυτό συμβούλιο καστών να πουλήσει την αδερφή και τη 12χρονη κόρη του για να διευθετήσει το χρέος.

Σε άλλη περίπτωση, άνδρας που δανείστηκε 600.000 ρουπίες (7.300 ευρώ) όταν αρρώστησε η γυναίκα του και χρειάστηκε να νοσηλευτεί, δήλωσε αδυναμία αποπληρωμής.

Το panchayat τον ανάγκασε να παραδώσει την κόρη του στον δανειστή, ο οποίος αργότερα την πούλησε σε διακινητή στην Άγκρα. Από εκεί «πουλήθηκε ξανά άλλες τρεις φορές και έμεινε έγκυος τέσσερις φορές» καταγγέλλει στην αναφορά της η Επιτροπή.

Τα panchayats είναι γνωστά συχνά για τη διαβόητα αναχρονιστική δύναμή τους στην ινδική ύπαιθρο που με «δίκες» – παρωδία διατάσσουν εγκλήματα τιμής για περιπτώσεις ζευγαριών που αψήφησαν την παράδοση και παντρεύτηκαν κόντρα σε κάστες ή θρησκεία ή παραδειγματικές τιμωρίες για «άπιστα» ζευγάρια.

Όπως αναφέρει η Καβίτα Σριβαστάβα, ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Τζαϊπούρ του Ρατζαστάν, είναι γνωστό πως τα «δικαστήρια» αυτά ρυθμίζουν ανεπισήμως ιδιωτικές υποθέσεις των πολιτών, παρεμβαίνοντας σε γάμους, κληρονομικά ή ζητήματα επιμέλειας. Κι αν οι πολίτες αψηφήσουν τις προσταγές τους, εξοστρακίζονται και αποκλείονται από την υπόλοιπη κοινωνία.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Μόλις 1 με 1,4 εκατ. παιδιά το 2050 στην Ελλάδα

Έναν «δημογραφικό χειμώνα» βιώνει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια με τις προβλέψεις να είναι δυσοίωνες για την αύξηση της γήρανσης του πληθυσμού και τη...

Eurostat: Τρίτη από το τέλος η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων στην Ευρώπη

Ράπισμα από τη Eurostat αποτελούν τα αποτελέσματα έρευνας σε σχέση με την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων, καθώς η χώρα μας κατατάσσεται...

Αλβανία: Πρόθυμοι νεαροί ρισκάρουν τα πάντα για ένα νέο μέλλον στη Βρετανία

Ο γιος της Μόνικα Μουλάι ήταν στο δεύτερο έτος του κολεγίου του στην Αλβανία, σπούδαζε για να γίνει μηχανολόγος μηχανικός, όταν αποφάσισε να κάνει...

Ηλιούπολη: Έρευνες για περισσότερα θύματα του προπονητή βιαστή – Νέες αποκαλύψεις

Σχεδόν βέβαιοι είναι οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ που ερευνούν την υπόθεση ότι τα θύματα του 44χρονου προπονητή πολεμικών τεχνών στην Ηλιούπολη είναι περισσότερα από...

Στεγαστικά δάνεια σε νέους: Την επόμενη εβδομάδα οι αιτήσεις – Αναλυτικά η διαδικασία

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων για τα στεγαστικά χαμηλότοκα δάνεια της ΔΥΠΑ.Οι πολίτες που πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα...