Αρχική Κόσμος ΗΠΑ: Δικαστής απαγόρευσε σε 10χρονη θύμα βιασμού να κάνει άμβλωση – Αναγκάστηκε...

ΗΠΑ: Δικαστής απαγόρευσε σε 10χρονη θύμα βιασμού να κάνει άμβλωση – Αναγκάστηκε να αλλάξει πολιτεία

Τρεις μέρες μετά την κατάργηση του συνταγματικού δικαιώματος της άμβλωσης στις ΗΠΑ, η ιστορία ενός 10χρονου κοριτσιού που έπεσε θύμα βιασμού προκαλεί διαμαρτυρίες σχετικά με το εξαιρετικά αυστηρό νομικό πλαίσιο, ακόμα και μεταξύ των μεγαλύτερων πολέμιων του δικαιώματος στην αυτοδιάθεση του σώματος των γυναικών.

Σημειώνουμε ότι η κατάργηση του σχετικού νόμου που προστάτευε το δικαίωμα της γυναίκας στην άμβλωση σε εθνικό επίπεδο, έχει ως αποτέλεσμα η κάθε πολιτεία να μπορεί πλέον να λάβει τις δικές τις αποφάσεις σε σχέση με τη νομιμότητα ή μη της έκτρωσης, με το διχασμό και την πόλωση να είναι φυσικά επακόλουθα.

Ο διχασμός

Αυτή τη στιγμή, η Αμερική έχει ήδη χωριστεί στα δύο: Από τη μία υπάρχουν οι «μπλε» (φιλελεύθερες) πολιτείες, οι οποίες απαρτίζονται στην πλειοψηφία τους από Δημοκρατικούς και προστατεύουν το δικαίωμα των γυναικών στην έκτρωση και την αυτοδιάθεση του σώματός τους.

Από την άλλη, βλέπουμε τις «κόκκινες» πολιτείες με τη ρεπουμπλικανική πλειοψηφία, οι οποίες ήδη έχουν ξεκινήσει την καθιέρωση νόμων που περιορίζουν την ελευθερία των γυναικών ως προς το να επιλέξουν εάν θέλουν να προχωρήσουν με την εγκυμοσύνη ή όχι. Μερικές από τις εν λόγω πολιτείες, μάλιστα, είχαν ήδη εδώ και χρόνια θεσπίσει νομοθεσίες, οι οποίες και τέθηκαν αυτόματα σε ισχύ μόλις ψηφίστηκε η κατάργηση του συνταγματικού δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση.

Μια από τις πολιτείες αυτές ήταν και το Οχάιο, σύμφωνα με τη νομοθεσία του οποίου η άμβλωση απαγορεύεται για οποιοδήποτε λόγο μετά το πέρας των έξι εβδομάδων από τη σύλληψη. Αξίζει εδώ να επισημανθεί ότι το διάστημα αυτό είναι εξαιρετικά σύντομο, με πολλές γυναίκες να μη γνωρίζουν ακόμα ότι είναι έγκυες κάτι που σημαίνει ότι δεν τους δίνεται και η ευκαιρία να επιλέξουν εάν θα προχωρήσουν με την εγκυμοσύνη ή όχι.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία του Οχάιο, δε γίνονται εξαιρέσεις ακόμα και στην περίπτωση που η εγκυμονούσα έπεσε θύμα βιασμού, ή ακόμα και αν το θύμα είναι ένα ανήλικο παιδί.

Η 10χρονη που έγινε το τραγικό παράδειγμα

Ζωντανό παράδειγμα της δυστοπικής αυτής πραγματικότητας έγινε, δυστυχώς, ένα κορίτσι 10 μόλις ετών το οποίο διένυε την έκτη εβδομάδα της εγκυμοσύνης της και έτσι το δικαστήριο αποφάνθηκε πως δεν δικαιούται πλέον να προχωρήσει σε άμβλωση, αναγκάζοντάς την ουσιαστικά να κυοφορήσει και να γεννήσει το παιδί του βιαστή της.

Έτσι, το κορίτσι χρειάστηκε να κάνει ένα ταξίδι τεσσάρων ωρών στην γειτονική πολιτεία της Ιντιάνα, όπου ακόμα είναι δυνατή η άμβλωση μέχρι και την 22 εβδομάδα κύησης, σε περιπτώσεις βιασμού και αιμομιξίας. Ωστόσο, όπως μεταδίδει ο Guardian, είναι πιθανό να καταργηθεί αυτός ο νόμος μέσα στον Ιούλιο, κάτι που σημαίνει ότι πολλά ακόμα κορίτσια και γυναίκες ίσως βρεθούν στην τραγική θέση της 10χρονης, χωρίς όμως να έχουν κάπου αλλού να πάνε.

«Μας καλούν ολοένα και περισσότερα άτομα από γειτονικές πολιτείες, καθώς εκεί έχει ήδη απαγορευτεί το δικαίωμα στην έκτρωση. Είναι δύσκολο να φανταστώ ότι μόλις σε λίγες εβδομάδες από τώρα δεν θα μπορούμε να παρέχουμε αυτή τη βοήθεια», σχολίασε η δρ. Κέιτλιν Μπέρναρντ, γυναικολόγος από την Ιντιάνα, μιλώντας στον Guardian.

Η υπόθεση της 10χρονης έχει φέρει ακόμα και τους μεγαλύτερους πολέμιους της άμβλωσης να απαιτούν την αναδιαμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου, προκειμένου να θεσπιστούν ορισμένες εξαιρέσεις για τις εγκυμοσύνες που είναι προϊόν βιασμού ή αιμομιξίας, καθώς και για τις ανήλικες έγκυες.

«Είναι απίστευτο το γεγονός ότι όλοι μιλούν για το 10χρονο αυτό κορίτσι και όχι το διεστραμμένο, απαίσιο και επικίνδυνο αυτό άτομο που βίασε ένα παιδί. Στην προκειμένη περίπτωση η έκτρωση θα μπορούσε να γίνει για να σωθεί η ζωή της 10χρονης [σ.σ: ο άμεσος και σοβαρός κίνδυνος για τη ζωή της μητέρας είναι και η μόνη εξαίρεση στην απαγόρευση της άμβλωσης που είναι επιτρεπτή από το νόμο στην πολιτεία του Οχάιο]», είπε στο CNN η ρεπουμπλικανή κυβερνήτρια Κρις Νοέμ, η οποία πολλάκις έχει δηλώσει την αρνητική στάση της σχετικά με τις αμβλώσεις.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Air New Zealand: Γιατί η αεροπορική της Νέας Ζηλανδίας θα ζυγίζει τους επιβάτες της

Πρώτα θα ζυγίζονται και μετά θα επιβιβάζονται τις προσεχείς εβδομάδες οι επιβάτες διεθνών πτήσεων του εθνικού αερομεταφορέα της Νέας Ζηλανδίας.Ωστόσο, σύμφωνα...

Συνεδριάζει για πρώτη φορά η NASA για να δημοσιοποιήσει έκθεση για UFO

Μια επιτροπή της NASA, που σχηματίσθηκε πέρυσι για να μελετήσει αυτό που η κυβέρνηση αποκαλεί «άγνωστης ταυτότητας εναέρια φαινόμενα», τα οποία περιγράφονται συνήθως με...

Πράσινο φως για το νέο Τερματικό Σταθμό ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα

Ένα σημαντικό βήμα μπρος έγινε για το μεγάλο συγκοινωνιακό έργο για τον νέο Τερματικό Σταθμό ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα. Με απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και...

Market Pass: Την Παρασκευή η πληρωμή στις άυλες κάρτες για τον Ιούνιο

Νωρίτερα κατά μία μέρα θα γίνει η προτελευταία πληρωμή των δικαιούχων της άυλης κάρτας του market pass, καθώς η μέρα πληρωμής...

Κατέπεσε στην θάλασσα ο δορυφόρος που προσπάθησε να θέσει σε τροχιά η Βόρεια Κορέα

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι ο στρατιωτικός δορυφόρος αναγνώρισης και επιτήρησης που είχε σκοπό να θέσει σε τροχιά ”έπεσε στη θάλασσα”,...