Αρχική Κόσμος ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Τραμπ παρακολουθούσε την αλληλογραφία δημοσιογράφων

ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Τραμπ παρακολουθούσε την αλληλογραφία δημοσιογράφων

Η κυβέρνηση Τραμπ ζήτησε – και πήρε – μυστικά τα αρχεία του τηλεφώνου και των email μιας ανταποκρίτριας του CNN το 2017. Πρόκειται μόνο για ένα από τα περιστατικά ακραίων κινήσεων εις βάρος δημοσιογράφων από ομοσπονδιακούς εισαγγελείς, που έχουν διαρρεύσει πρόσφατα και που στόχο είχαν την αποτροπή κυβερνητικών διαρροών.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης ενημέρωσε την ανταποκρίτρια του CNN για το Πεντάγωνο, Μπάρμπαρα Σταρ, σε επιστολή της 13ης Μαΐου, ότι εισαγγελείς είχαν λάβει τα αρχεία του τηλεφώνου και των email της για διάστημα δύο μηνών, από την 1η Ιουνίου του 2017 έως τις 31 Ιουλίου του ίδιου έτους. Η επιστολή ανέφερε τους αριθμούς τηλεφώνου της Σταρ στο Πεντάγωνο, αλλά και του σταθερού και κινητού προσωπικού τηλεφώνου της, όπως επίσης και τους προσωπικούς και επαγγελματικούς λογαριασμούς email της.

Δεν είναι σαφές το πότε ξεκίνησε η συγκεκριμένη έρευνα και κατά πόσον συνέβη στη διάρκεια της θητείας του Τζεφ Σέσιονς ή του Γενικού Εισαγγελέα Γουίλιαμ Μπαρ, ούτε το τι ακριβώς ήθελε να βρει η κυβέρνηση Τραμπ στα αρχεία της Σταρ. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης επιβεβαίωσε ότι είχε υπάρξει δικαστική εντολή για την απόκτηση των αρχείων, όμως δεν έδωσε κάποια περαιτέρω εξήγηση ούτε πλαισίωσε το συμβάν.

Αξιωματούχος του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ωστόσο, επιβεβαίωσε ότι η Σταρ ουδέποτε δεν υπήρξε αντικείμενο έρευνας.

Η πρόσβαση της κυβέρνησης στα αρχεία της Σταρ είναι η τρίτη αποκάλυψη σε διάστημα τριών εβδομάδων περιστατικών στο πλαίσιο των οποίων η κυβέρνηση Τραμπ χρησιμοποίησε το Υπουργείο Δικαιοσύνης για να αποκτήσει κρυφά πρόσβαση στην επικοινωνία δημοσιογράφων ή για να αποκαλύψει την ταυτότητα των επικριτών των συμμάχων του Τραμπ.

«Το CNN καταδικάζει τη μυστική συλλογή κάθε μορφής αλληλογραφίας δημοσιογράφων, η οποία προστατεύεται ξεκάθαρα από την Πρώτη Τροποποίηση του Συντάγματος», δήλωσε ο πρόεδρος του CNN, Τζεφ Ζούκερ. «Αιτούμαστε άμεση συνάντηση με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, προκειμένου να μας δοθεί κάποια εξήγηση».

Η κυβέρνηση Ομπάμα είχε επίσης δεχτεί επικρίσεις για τους χειρισμούς της σε έρευνες για διαρροές, οι οποίες συμπεριλάμβαναν δημοσιογράφους. Όμως η κυβέρνηση Τραμπ ακολούθησε μια πιο επιθετική τακτική, καθώς ο πρώην πρόεδρος είχε ανοίξει σταυροφορία κατά των κυβερνητικών διαρροών. Οι τελευταίες αποκαλύψεις παραπέμπουν στο ενδεχόμενο το Υπουργείο Δικαιοσύνης να είχε βάλει στο στόχαστρο ειδησεογραφικούς οργανισμούς και εταιρείες κοινωνικών δικτύων, τα οποία ο πρώην πρόεδρος μισούσε με το μεγαλύτερο πάθος.

Ανάμεσά τους δημοσιογράφοι της Washington Post που κάλυψαν την έρευνα του FBI  για την παρέμβαση της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές και ένας δημοσιογράφος του Buzzfeed, του Politico και των Times της Νέας Υόρκης που είχε ασχοληθεί με το ίδιο ζήτημα.

Επιπλέον, δικαστικά έγγραφα που αποκαλύφθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, έδειξαν ότι η πρώην κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε κινηθεί δικαστικά για την αποκάλυψη της ταυτότητας ενός χρήστη του Twitter που επέκρινε έναν στενό συνεργάτη του Τραμπ. Το Twitter θεωρεί ότι το περιστατικό ήταν μέρος της προσπάθειας σίγασης αυτών των φωνών.

Υπερασπιστές της ελευθερίας του λόγου και της διαφάνειας της κυβέρνησης προειδοποιούν ότι τέτοιου είδους κινήσεις είναι εξαιρετικά επικίνδυνες για την ειδησεογραφία, ενώ αποθαρρύνουν τους πληροφοριοδότες από το να αποκαλύψουν τα κακώς κείμενα της εκάστοτε κυβέρνησης.

«Τώρα για δεύτερη φορά στον ίδιο αριθμό εβδομάδων βλέπουμε να αποκαλύπτεται ότι το υπουργείο δικαιοσύνης απέκτησε πρόσβαση σε αρχεία, χωρίς πρότερη ενημέρωση του δημοσιογράφου ή του ειδησεογραφικού οργανισμού, που θα έδιναν το δικαίωμα στους εμπλεκόμενους να αμφισβητήσουν την αναγκαιότητα της κίνησης», τονίζει μιλώντας στο CNN ο Μπρους Μπράουν, εκτελεστικός διευθυντής της Επιτροπής Δημοσιογράφων για την Ελευθερία του Τύπου.

«Δυο φορές πλέον έχουμε δει ότι η προηγούμενη κυβέρνηση, στο τέλος της θητείας της χρησιμοποίησε αυτή την οδό για να παρέμβει στην ίδια την καρδιά της ειδησεογραφίας», συνεχίζει ο Μπράουν. «Είναι εξαιρετικά ανησυχητικό και η νέα ομάδα του υπουργείου έχει πραγματική υποχρέωση να εξηγήσει πολύ σύντομα σε αυτούς τους ειδησεογραφικούς οργανισμούς, αλλά και στους υπερασπιστές της ελευθερίας του τύπου, τι ακριβώς συνέβη και πώς, γιατί συνέβη και τι μπορεί να γίνει για να διασφαλιστεί ότι δεν θα ξανασυμβεί στη διάρκεια της θητείας της τρέχουσας και των μελλοντικών κυβερνήσεων».

Στο φλέγον διάστημα, η Σταρ έγραφε για τις στρατιωτικές επιλογές των ΗΠΑ στη Βόρεια Κορέα που είχαν ήδη παρουσιαστεί από τον Τραμπ, αλλά και θέματα που αφορούσαν την κατάσταση στη Συρία και το Αφγανιστάν.

Τον Νοέμβριο του 2017 ο Τζεφ Σέσιονς είχε ανακοινώσει ότι το υπουργείο δικαιοσύνης διενεργούσε 27 έρευνες για κυβερνητικές διαρροές. Αρκετοί αξιωματούχοι είχαν επιφορτιστεί από την κυβέρνηση Τραμπ με την έρευνα των πληροφοριών που είχαν διαρρεύσει.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Σεισμός στην Τουρκία: Κατέρρευσε κάστρο 2.200 ετών στην Γκαζιαντέπ

Στο έλεος των Ρίχτερ βρίσκεται η Τουρκία από τα ξημερώματα της Δευτέρας με τη σεισμική δόνηση των 7,8 βαθμών αλλά και...

Θεσσαλονίκη: Βρεφονηπιοκόμος ξυλοκοπούσε παιδάκια

Βρεφονηπιοκόμος πιάστηκε στα πράσα στην Θεσσαλονίκη να ξυλοκοπεί παιδάκια στον παιδικό σταθμόΝέα στοιχεία έφερε στο φως της δημοσιότητας η ΕΛΑΣ, για...

«Τον άκουσα να φωνάζει “μη με βαράτε άλλο, βοήθεια”» – Συγκλονίζει φίλος του Άλκη Καμπανού

Με την κατάθεση ενός φίλου του Άλκη Καμπανού συνεχίζεται για 5η μέρα, στην αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης, η δίκη...

Παρέμβαση Π. Μαντά για νέο Ειδικό Νηπιαγωγείο και Ειδικό Δημοτικό Καλαμάτας

Η ανάγκη για κατασκευή νέων εγκαταστάσεων προκειμένου να στεγαστούν το Ειδικό Νηπιαγωγείο και το Ειδικό Δημοτικό Καλαμάτας βρέθηκε στο επίκεντρο της...

Ιταλικά ΜΜΕ για σεισμό στην Τουρκία: Μετακινήθηκε τεκτονική πλάκα 3 μέτρα σε μήκος 150 χιλιομέτρων

Η εφημερίδα Corriere della Sera συνομίλησε το πρωί με τον πρόεδρο του INGV (Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας), Κάρλο Ντολιόνι, σχετικά με τον σεισμό...