Αρχική Κόσμος ΗΠΑ και Ιαπωνία προειδοποιούν: «Μια επίθεση από το διάστημα θα πυροδοτούσε συλλογική...

ΗΠΑ και Ιαπωνία προειδοποιούν: «Μια επίθεση από το διάστημα θα πυροδοτούσε συλλογική άμυνα»

Επίθεση στο διάστημα μπορεί να ενεργοποιήσει την συνθήκη ασφαλείας τους, προειδοποιούν Αμερικανοί αξιωματούχοι ΗΠΑ και Ιαπωνίας που διεμήνυσαν πως η Κίνα εκπροσωπεί «τη μεγαλύτερη στρατηγική πρόκληση» στην περιφερειακή ασφάλεια.

«Συμφωνούμε πως η Κίνα είναι η μεγαλύτερη κοινή στρατηγική πρόκληση που διαθέτουμε, οι εταίροι μας κι εμείς» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίκεν χθες, Πέμπτη, μετά τη συνάντησή του με τον Ιάπωνα ομόλογό του, Γιοσιμάσα Χαγιάσι στην Ουάσινγκτον.

ΗΠΑ και Ιαπωνία συμφώνησαν πως οι επιθέσεις «σε, από και εντός» διαστήματος μπορούν να ενεργοποιήσουν το άρθρο πέντε της συνθήκης για την ασφάλεια – που προβλέπει πως επίθεση σε έναν σύμμαχο, αποτελεί επίθεση και στον δεύτερο.

Οι ΗΠΑ επιδοκίμασε τα σχέδια της Ιαπωνίας για ενίσχυση της άμυνάς της – περιλαμβανομένης της ικανότητας επίθεσης σε εχθρικές βάσεις στην περίπτωση που θεωρεί πως επίκειται επίθεση- κίνηση που κάποιοι επέκριναν ως παραβίαση των «πασιφιστικών» αρχών που προβλέπονται στο σύνταγμα τής χώρας.

«Είναι πολύ απλό, χαιρετίζουμε με ενθουσιασμό τις νέες στρατηγικές διότι υπάρχει μια θεαματική σύγκλιση μεταξύ της δικής μας στρατηγικής κι εκείνης της Ιαπωνίας» σημείωσε ο Μπλίνκεν.

Στη συνάντηση Μπίνκεν – Χαγιάσι -όπου συμμετείχαν και οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών, Γιασουκάζου Χαμάντα και Λόιντ Όστιν- έρχεται λίγες εβδομάδες αφότου η Ιαπωνία ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη στρατιωτική ενίσχυση από τον Δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

«Οι υπουργοί συμφώνησαν πως η εξωτερική πολιτική της Κίνας επιδιώκει την αναδιαμόρφωση της διεθνούς τάξης προς όφελός της και τη χρήση της αυξανόμενης πολιτικής, οικονομικής, στρατιωτικής και τεχνολογικής δύναμης για τον σκοπό αυτό. Η συμπεριφορά αυτή προκαλεί σοβαρή ανησυχία για τη συμμαχία και σύσσωμη τη διεθνή κοινότητα» ανέφερε η κοινή ανακοίνωση των τεσσάρων υπουργών.

Η αυξανόμενη ανησυχία για την κινεζική στρατιωτική δραστηριότητα κοντά στην Ταϊβάν, σε συνδυασμό με το μπαράζ δοκιμών βαλλιστικών πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα, έχουν προκαλέσει μια σημαντική αλλαγή από την αυστηρά αμυντική στάση της Ιαπωνίας που είχε υιοθετηθεί μετά την ήττα της, το 1945.

Στο πλαίσιο της αναθεωρημένης στρατηγικής που ανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα, η χώρα προανήγγειλε τον διπλασιασμό των αμυντικών δαπανών στο 2% του ΑΕΠ στο δημοσιονομικό έτος 2027, ευθυγραμμιζόμενη με τις χώρες του ΝΑΤΟ.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

ΑΑΔΕ: Αναδρομικά λουκέτα σε επιχειρήσεις που… ξέχασαν να στείλουν αποδείξεις

Ποιοι κινδυνεύουνAντιμέτωπες με λουκέτα από 48 ώρες έως και 10 ημέρες είναι όσες επιχειρήσεις δεν διαβιβάζουν στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων...

Άινταχο: Οι θανατοποινίτες προσεχώς θα μπορούν να οδηγούνται σε εκτελεστικά αποσπάσματα

Οι καταδικασμένοι σε θάνατο στο Άινταχο, πολιτεία της αμερικανικής Δύσης, μπορεί να τουφεκίζονται από εκτελεστικό απόσπασμα αν δεν είναι εφικτή η...

ΥΠΕΝ: Η αλήθεια για το νερό μέσα από 10 ερωτήσεις και απαντήσεις

Την αλήθεια για το νερό μέσα από δέκα ερωτήσεις και απαντήσεις επιδιώκει να αποκαταστήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και ΕνέργειαςΤην αλήθεια για το...

Καύσιμα: Η πτώση των διεθνών τιμών δεν φθάνει στην αντλία

Με καθαρά χρηματιστηριακούς ρυθμούς κινούνται οι αγορές των προϊόντων πετρελαίου της Μεσογείου, με αποτέλεσμα να μην ακολουθούν τη μεγάλη πτώση της τιμής του αργού...

«Καμπανάκι» από τη Unicef: 200 εκατ. παιδιά κινδυνεύουν από μολυσμένο νερό

Το μολυσμένο νερό και η έλλειψη υποδομών υγιεινής θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή σχεδόν 200 εκατομμυρίων παιδιών σε όλο τον κόσμο, τονίζει σήμερα το...