Αρχική Οικονομία Ισχυρή ανάπτυξη 5,7% «βλέπει» το 2021 η Εθνική Τράπεζα

Ισχυρή ανάπτυξη 5,7% «βλέπει» το 2021 η Εθνική Τράπεζα

Στο 5,7% αναθεώρησε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη φέτος η Εθνική Τράπεζα έναντι 4,7% προηγούμενης πρόβλεψης, μετά την ανακοίνωση από την ΕΛΣΤΑΤ των αποτελεσμάτων του ΑΕΠ α΄ τριμήνου, το οποίο μειώθηκε μόνο κατά 2,3% σε ετήσια βάση (και αυξήθηκε κατά 4,4% σε σύγκριση με το δ΄ τρίμηνο του 2020).

Σε ανάλυση που δημοσίευσε η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της τράπεζας, χαρακτηρίζεται θετική έκπληξη η πορεία του α΄ τριμήνου και αποδίδεται στην ανάκαμψη των επενδύσεων και της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Σημειωτέον ότι η κυβέρνηση προβλέπει ανάπτυξη 3,6% φέτος, επομένως η πρόβλεψη της Εθνικής είναι δύο ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερη.

Αντίστροφα, για το 2022, η Εθνική προβλέπει ανάπτυξη 4,9% έναντι κυβερνητικής εκτίμησης για 6,2%. Η Εθνική εξαρχής (από τον Ιανουάριο) υποστηρίζει ότι το 2021 θα είναι ισχυρότερο από το 2022 – και για τεχνικούς λόγους αλλά και λόγω λανθάνουσας και αναβληθείσας  επενδυτικής δραστηριότητας και κατανάλωσης, όπως σχολιάζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της, Νίκος Μαγγίνας, απαντώντας στην «Καθημερινή». Πάντως και η πρόβλεψή της για το 2022 αναθεωρήθηκε ελαφρώς προς τα πάνω, από 4,5% σε 4,9%, μετά τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου.

Σχολιάζοντας το ΑΕΠ του α΄ τριμήνου, οι αναλυτές της Εθνικής σημειώνουν ότι η τριμηνιαία αύξηση είναι μεταξύ των τριών ισχυρότερων στην Ε.Ε. και χαρακτηρίζουν ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ο επιχειρηματικός τομέας, ο οποίος δέχθηκε το ισχυρότερο πλήγμα το 2020, φαίνεται να διαδραματίζει και τον πιο ενεργό ρόλο. Οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν με τον ισχυρότερο ρυθμό των τελευταίων τριών ετών (8,6% ετησίως), συνεισφέροντας σχεδόν μία ποσοστιαία μονάδα στην αύξηση του ΑΕΠ. «Οι κατηγορίες επενδύσεων που πρωταγωνίστησαν ήταν οι δαπάνες σε εξοπλισμό τεχνολογίας, πληροφορικής και επικοινωνίας (ICT) και λοιπές κατηγορίες εξοπλισμού (αυξήσεις 39% και 13,7% ετησίως, αντίστοιχα)», σημειώνει η σχετική ανακοίνωση της Εθνικής, προσθέτοντας ότι σημαντικά ενισχύθηκε (κατά 9%) η μη οικιστική κατασκευαστική δραστηριότητα.

Επίσης, σημειώνει ότι οι εξαγωγές αγαθών εκτός καυσίμων ενισχύθηκαν περαιτέρω, κερδίζοντας μερίδιο αγοράς διεθνώς.

Για το β΄ τρίμηνο, οι αναλυτές της τράπεζας προβλέπουν αύξηση του ΑΕΠ κατά 12,3% σε ετήσια βάση και, στη συνέχεια, αυξήσεις 8,5% το γ΄ τρίμηνο και 5,2% το δ΄ τρίμηνο.

Η εκτίμηση της Εθνικής για το 2021 «ενσωματώνει πρόβλεψη για ετήσια αύξηση των τουριστικών εσόδων της τάξεως του 80% –με τα έσοδα, ωστόσο, να παραμένουν κατά 55% χαμηλότερα από το 2019– βάσει ενθαρρυντικών ενδείξεων τόσο από τα διεθνή ταξιδιωτικά πρακτορεία, τον προγραμματισμό πτήσεων και τις κρατήσεις όσο και από την περαιτέρω χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών στην Ε.Ε. και την πλήρη ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού COVID από τον Ιούλιο».

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Βασιλακόπουλος: Τι χρειάζεται να κάνουν όσοι νιώθουν δυσφορία με την επιβαρυμένη ατμόσφαιρα

Η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας από τις πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα ήταν ένα από τα βασικά θέματα για τα οποία μίλησε...

Βρετανία: Θα εμβολιάσει τους 16-17 ετών

Η Βρετανία θα επεκτείνει την εμβολιαστική εκστρατεία της κατά του κορωνοϊού στους εφήβους ηλικίας 16 και 17 ετών, ανακοίνωσαν σήμερα οι...

Λέκκας – Μετά τις φωτιές, έρχονται οι πλημμύρες – Ίσως εφιάλτης διαρκείας ο Αύγουστος

Ο Ευθύμης Λέκκας, καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ έκρουσε τον «κώδωνα του κινδύνου» για τις υπόλοιπες μέρες του Αυγούστου....

Φόρος στην μπύρα: Πέμπτος υψηλότερος στην Ελλάδα

Την πέμπτη υψηλότερη φορολογία στην μπύρα έχει η Ελλάδα μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την Eurostat.Ο φόρος στη...

«Μαύρος» Σεπτέμβριος για τους φορολογούμενους

Ένας ιδιαίτερα δύσκολος μήνας περιμένει τους φορολογουμένους, άμα της επιστροφής τους από τις θερινές διακοπές.Και μπορεί με τον άλφα ή βήτα τρόπο τελικά οι...