Αρχική Κόσμος Ισχυρή η ζήτηση για χρυσό διεθνώς

Ισχυρή η ζήτηση για χρυσό διεθνώς

Συνεχίζεται και φέτος η ανοδική τάση στη ζήτηση χρυσού, με τις κεντρικές τράπεζες να αυξάνουν συνολικά τα αποθέματά τους κατά 16% σε μηνιαία βάση ή κατά 31 τόνους τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με σχετική έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού, παρότι η ζήτηση του πρώτου μήνα κινείται στα επίπεδα των 20 έως 60 τόνων που είχαν καταγραφεί επί δέκα συναπτούς μήνες, είναι αξιοσημείωτο ότι ουσιαστικά συγκεντρώθηκε σε τρεις κεντρικές τράπεζες.

Ειδικότερα, συνολικά αγόρασαν πάνω από 44 τόνους χρυσού, ενώ μία πούλησε σχεδόν 13 τόνους. «Πρωταθλήτρια» στη ζήτηση ήταν η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, η οποία αύξησε τα αποθέματά της κατά 23 τόνους τον Ιανουάριο.

Τα αποθέματά της τώρα ανέρχονται στο επίπεδο ρεκόρ για τη χώρα των 565 τόνων χρυσού. Ακολουθεί με αγορές 15 τόνων η κεντρική τράπεζα της Κίνας, η οποία τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους είχε αγοράσει επιπλέον 62 τόνους. Συνολικά, τα αποθέματά της ανέρχονται σε 2.025 τόνους. Τρίτη στις αγορές του Ιανουαρίου ήρθε η κεντρική τράπεζα του Καζακστάν, αυξάνοντας τα αποθέματα κατά 4 τόνους, σε συνολικά 356 τόνους.

Σημειώνεται πως στην Ε.Ε. καταγράφηκε αύξηση 2 τόνων στα αποθέματα Ιανουαρίου, η οποία όμως συνέβη έμμεσα. Συγκεκριμένα, με την είσοδο της Κροατίας στην Ευρωζώνη, η χώρα όφειλε να μεταφέρει τον χρυσό της στην ΕΚΤ. Η κεντρική τράπεζα του Ουζμπεκιστάν ήταν η μόνη που πούλησε χρυσό, μειώνοντας τα αποθέματά της κατά 3% σε μηνιαία βάση. Αυτή τη στιγμή ανέρχονται σε 384 τόνους, δηλαδή στο 66% των συνολικών της αποθεματικών.

Οπως παρατηρεί το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, τους τελευταίους μήνες υπάρχει έντονο ενδιαφέρον στην αγορά χρυσού, με τις κεντρικές τράπεζες να καταγράφουν ρεκόρ αγορών το 2022. Μάλιστα αναμένεται πως η δυναμική αυτή θα συνεχιστεί:

«Κοιτώντας στο μέλλον, δεν βλέπουμε κάποιον λόγο να ανακοπεί η θετική στάση των κεντρικών τραπεζών απέναντι στον χρυσό και θεωρούμε ότι θα συνεχίσουν να αγοράζουν το 2023. Ωστόσο, είναι δύσκολο να υπολογιστεί το ακριβές ποσό, όπως φαίνεται και από τις εκτιμήσεις μας στις αρχές του 2022. Βέβαια, είναι επίσης λογικό να πιστεύει κανείς ότι η ζήτηση από τις κεντρικές τράπεζες το 2023 θα είναι δύσκολο να φτάσει τα περυσινά επίπεδα», σημειώνει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, τονίζοντας επίσης πως τα αποτελέσματα του Ιανουαρίου τείνουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο χρυσός παίζει σημαντικό ρόλο στην τουρκική οικονομία και μάλιστα όπως αναφέρει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού είναι στενά συνδεδεμένος με την καθημερινή ζωή στη χώρα από τότε που οι έμποροι χρησιμοποιούσαν χρυσά νομίσματα στην αρχαία Λυδία. Η ζήτηση της Τουρκίας για χρυσό αντανακλά μια βαθιά πολιτιστική κληρονομιά και παίζει σημαντικό ρόλο σε γάμους και άλλες πτυχές της θρησκευτικής ζωής. Στην αγορά κοσμημάτων, ο χρυσός αποτελεί μέσο συναλλαγών, αλλά και λογιστική μονάδα.

Ενδεικτικά, στο Μεγάλο Παζάρι της Κωνσταντινούπολης, την καρδιά της τουρκικής αγοράς χρυσού, οι πληρωμές πολλές φορές γίνονται κατ’ αντιστοιχία με τον χρυσό. Εξ ου και σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, υπάρχουν ισχυρά οικονομικά κίνητρα για να κατέχει κανείς το πολύτιμο μέταλλο. Ολόκληρες γενιές Τούρκων έχουν στραφεί σε αυτό, ώστε να έχουν ασφάλεια έναντι των διακυμάνσεων του πληθωρισμού και της υποβάθμισης του νομίσματος.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Χάρλαντ Σάντερς: Γιατί ο ιδρυτής των KFC μισούσε το… φαγητό τους – «Δεν θα το έδινα ούτε στα σκυλιά μου»

Στις 20 Μαρτίου 1930 ιδρύεται η αμερικανική αλυσίδα fast food KFC (Kentucky Fried Chicken) από τον Συνταγματάρχη Χάρλαντ Σάντερς, στο Κεντάκι.Το...

Δανία: Πανεπιστήμιο έχει στο υπόγειό του συλλογή 9.479 εγκεφάλων από ψυχικά ασθενείς

Στο υπόγειο του Πανεπιστημίου της Δανίας στο Οντένσε, μια σειρά διαδρόμων φιλοξενεί τη «Συλλογή Εγκεφάλων». Περιλαμβάνει 9.479 δείγματα εγκεφάλων που διατηρούνται...

Πόσο ασφαλείς είναι οι καταθέσεις των Ελλήνων;

Για αναθεώρηση των οικονομικών στοιχείων επί τα βελτίω μίλησε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Ανέφερε ότι η ανάπτυξη φέτος θα είναι υψηλότερη...

Τα «μυστικά» της νέας ρύθμισης των 36 και 72 δόσεων

Σε πολλές δόσεις που φθάνουν έως και 72 και με δόση που ξεκινάει από 30 ευρώ τον μήνα, χιλιάδες πολίτες έχουν την ευκαιρία να...

Κύθνος: Έτοιμο για απόπλου το σούπερ γιοτ “007” που είχε μισοβυθιστεί [εικόνες]

Τον Σεπτέμβρη του 2022, η εντυπωσιακή θαλαμηγός “007” είχε προσαράξει στα αβαθή, πιθανότατα, από αστοχία του συστήματος πλοήγησης του σκάφους, με...