Αρχική Οικονομία Καμπανάκι για νέο κύμα κόκκινων δανείων

Καμπανάκι για νέο κύμα κόκκινων δανείων

Καμπανάκι στις τράπεζες έρχεται να χτυπήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Όπως επισημαίνει ο πλήρης αντίκτυπος της πανδημίας στον κλάδο δεν έχει φανεί ακόμη, καθώς τα μέτρα στήριξης, που προωθούν οι κυβερνήσεις, έχουν κρύψει τις ζημιές.

«Η κρίση δεν τελείωσε και ο οικονομικός αντίκτυπός της δεν έχει ακόμη φανεί πλήρως» σημείωσε ο Ιρλανδός κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, Γκάμπριελ Μάκλουφ, μιλώντας σε συνέδριο την Παρασκευή. «Οι τράπεζες της Ευρωζώνης πιθανότατα θα έρθουν αντιμέτωπες με μεγάλες απώλειες και περαιτέρω πίεση στις ήδη αδύναμες προοπτικές κερδοφορίας» και θα πρέπει να είναι «εξαιρετικά συνετές» στην έκδοση μερισμάτων καθώς και να διασφαλίσουν ότι το κεφάλαιό τους μπορεί να απορροφήσει τις απώλειες.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γιάννης Στουρνάρας. «Παρόλο που παραμένω γενικά αισιόδοξος για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές, φοβάμαι ότι τα σημάδια της πανδημίας θα είναι πιο ορατά το 2021» σημείωσε, προσθέτοντας ότι: «Τα μορατόρια των δανείων και τα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης είναι αυτά που απέτρεψαν μαζικές στάσεις πληρωμών των δανειοληπτών το 2020».

Μάλιστα, ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι το νέο κύμα των defaults θα είναι υψηλότερο για τις τράπεζες που ήδη έχουν υψηλά κόκκινα δάνεια, όπως οι ελληνικές. Και σημείωσε ότι η ποιότητα ενεργητικού των ευρωπαϊκών τραπεζών θα βρεθεί στο επίκεντρο της εποπτικής δράσης φέτος.

Κατά τα άλλα, ο διοικητής της ΤτΕ μίλησε και για τους «θύλακες» ρίσκου που αυξάνονται στον μη τραπεζικό χρηματοοικονομικό τομέα, καθώς, για παράδειγμα, οι τράπεζες μειώνουν τα κόκκινα δάνειά τους, μεταφέροντας μεγάλο μέρος τους εκτός του επίσημου τραπεζικού τομέα.

«Οι εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων θα παίξουν ένα σημαντικό ρόλο εδώ, καθώς η μεταφορά των NPLs εκτός του τραπεζικού τομέα δεν σημαίνει ότι ο πιστωτικός κίνδυνος απομακρύνεται από το χρηματοοικονομικό σύστημα. Μόνο η αποτελεσματική επίλυση των δανείων αυτών θα απομακρύνει ουσιαστικά το βάρος στους οφειλέτες και θα μειώσει τον πιστωτικό κίνδυνο, επιτρέποντας τελικά μία καλύτερη κατανομή πόρων στην οικονομία», τόνισε ο κ. Στουρνάρας.

Από την πλευρά του ο Λιθουανός κεντρικός τραπεζίτης Bίτας Βασιλιάουσκας προειδοποίησε για ένα κύμα χρεοκοπιών. Πέρυσι όπως είπε στην χώρα του οι χρεοκοπίες μειώθηκαν κατά 50% χάρη στα μέτρα στήριξης, που όμως δεν μπορούν να μείνουν για πάντα σε ισχύ. «Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να περιμένουμε μεγάλη αύξηση αυτή τη χρονιά. Αυτός ο κίνδυνος είναι πολύ σοβαρός» είπε.

Ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης, Ιγκνάσιο Βίσκο αναφερόμενος στις προκλήσεις για το ιταλικό τραπεζικό σύστημα, σημείωσε πως ότι το πλήγμα εξαρτάται από τη σύνθεση των χαρτοφυλακίων δανείων του κάθε πιστωτικού ιδρύματος. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας ενδεχομένως να μην είνιαι και το μεγαλύτερο πρόβλημα για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. «Μεσαίες και μικρού μεγέθους τράπεζες θα υποφέρουν μάλλον περισσότερο από την πανδημία. Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα άνευ προηγουμένου “too many to fail” (υπερβολικά πολλές για να καταρρεύσουν) πρόβλημα, που θα είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί με το υφιστάμενο πλαίσιο» εξήγησε.

Ολοένα και περισσότεροι αναλυτές κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για το τι θα συμβεί όταν οι κυβερνήσεις αποσύρουν τα μέτρα στήριξης, τα οποία απέτρεψαν λουκέτα, απολύσεις και μεγάλη αύξηση κόκκινων δανείων.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

22 συλλήψεις σε αστυνομική επιχείρηση στη Μεσσηνία

Στο πλαίσιο αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, καθώς και της διαμόρφωσης ασφαλών συνθηκών διαβίωσης των πολιτών, πραγματοποιήθηκαν από την 16.11.2022 έως και χθες...

Βουδαπέστη: Πολίτες έκαναν ποδήλατο για να ανάψουν τα φώτα του δέντρου

Οι πολίτες έκαναν ποδήλατο για να ανάψουν τα φώτα χριστουγεννιάτικου δένδρου στη ΒουδαπέστηΠεραστικοί που ποδηλατούν σ’ ένα στατικό ποδήλατο εξαφαλίζουν το...

Κρατικό Νίκαιας: Πλημμύρισε η πτέρυγα Covid – Μεταφέρθηκαν οι ασθενείς

Εικόνες που δεν θυμίζουν σε τίποτα ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος καταγράφηκαν στο Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας, καθώς πλημμύρισε η πτέρυγα κορονοϊού...

Αυτοκίνητα με 1 ευρώ -Η δημοπρασία των Γερμανών που τίναξε την μπάνκα στον αέρα

Θέλοντας να γιορτάσει τη Cyber Monday, ο γερμανικός οίκος δημοπρασιών Copart έβγαλε στο «σφυρί» εκατοντάδες αυτοκίνητα με τιμή εκκίνησης στο 1...

O πατήρ, ο πάτερ και ο πατέρας – Το σωστό και λάθος, η απάντηση Μπαμπινιώτη

Την απάντησή του για τη σωστή μορφή της λέξης «πατήρ» έδωσε ο καθηγητής Γλωσσολογίας Γιώργος Μπαμπινιώτης με μια ανάρτησή του στο...