Αρχική Οικονομία Καύσιμα: Έρχονται αυξήσεις σε πετρέλαιο και βενζίνη – Η μείωση της επιδότησης...

Καύσιμα: Έρχονται αυξήσεις σε πετρέλαιο και βενζίνη – Η μείωση της επιδότησης βάζει «φωτιά» στις τιμές

Η μειωμένη, από το νέο έτος, επιδότηση στα καύσιμα αλλά και η… απρόβλεπτη πορεία των τιμών αναμένεται να φέρουν αυξήσεις σε βενζίνη και πετρέλαιο.

Η Μαρία Ζάγκα, Πρόεδρος των Βενζινοπωλών Αττικής προέβλεψε τα δύσκολα που έρχονται για τους καταναλωτές, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα»:

«Από 13-19 Δεκεμβρίου σημειώθηκε αύξηση 7,5 λεπτών το απλό πετρέλαιο κίνησης και 2,5 λεπτά η απλή αμόλυβδη. Αυτά που σας λέω είναι μέχρι εχθές ο,τι παραλάβαμε. Τα 25 λεπτά της επιδότησης γίνονται 15 λεπτά άρα τα 10 λεπτά που θα χάσουμε από 1η Ιανουαρίου θα επιβαρύνουν την τιμή. Είχαμε υποβάλει αίτημα και στον πρωθυπουργό και στον Σταϊκούρα και στον Γεωργιάδη να μην κοπεί, δυστυχώς το μισό κόπηκε. Για τα διυλιστήρια δεν νομίζω να εξακολουθήσει, εκεί δεν έχουμε δικαίωμα να το διεκδικήσουμε, ο μόνος που έχει δικαίωμα να το διεκδικήσει είναι η κυβέρνηση» είπε η Πρόεδρος των Βενζινοπωλών Αττικής.

«Αυτή τη στιγμή το πετρέλαιο θέρμανσης στην Αττική είναι 1,10-1,13 ευρώ το λίτρο και δεν ξέρουμε πώς θα εξακολουθήσει η αύξηση των καυσίμων. Η απλή αμόλυμβδη είναι τωρα στο 1,78 και το απλό πετρέλαιο κίνησης έχει πλησιάσει την απλή αμόλυβδη, είναι 1,76. Αυτές είναι οι τελευταίες τιμές, σήμερα δεν έχω παραλάβε, χθες παρέλαβα. Είμαστε κι εμείς προβληματισμένοι. Όλον αυτόν τον καιρό που είχαμε τη μείωση των τιμών η δουλειά ήταν πολύ περιορισμένη, όλα τα βενζινάδικα ήμασταν περίπου 20% κάτω. Γιατί ο κόσμος δεν έχει καλή αγοραστική δύναμη» συνέχισε η Μαρία Ζάγκα.

Ο Γιώργος Παπαδάκης χαρακτήρισε «αψυχολόγητη» την κυβερνητική απόφαση να μειωθεί η κρατική επιχορήγηση από το νέο έτος, όταν και ουσιαστικά θα έχουμε «κανονικό» χειμώνα ενώ άφησε ένα «παράθυρο» να πρόκειται όπως είπε για «προεκλογικό κόλπο» και παρά το γεγονός ότι έχει ανακοινωθεί η μείωση της επιδότησης, τελικά διατηρηθεί ως έχει.

«Ο κόσμος έχει αγοράσει αλλά αυτό που πήρε δεν θα τον φτάσει για να βγάλει τον χειμώνα, θα πρέπει να ξαναβάλει. Η απάντηση που πήραμε όταν το θέσαμε στους υπουργούς ήταν ότι αφού είναι πτωτική η κίνηση (των τιμών), για αυτό και θα μειωθεί η επιδότηση. Μειώνεται στα 15 λεπτά από τα 25. Αλλά η κίνηση ήταν πτωτική, θα είναι και αύριο;» αναρωτήθηκε η Μαρία Ζάγκα.

«Ίσως η βενζίνη ξεπεράσει ξανά τα 2 ευρώ»

Την πεποίθηση πως η τιμή της βενζίνης θα ξεπεράσει ξανά τα δύο ευρώ το λίτρο, λόγω αυξημένης ζήτησης των γιορτών, αλλά και των γεωπολιτικών εξελίξεων, διατύπωσε τη Δευτέρα και ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων.

«Ενδεικτικά, έχουμε μια αύξηση ειδικότερα στο πετρέλαιο θέρμανσης περίπου 8 λεπτά αλλά και στο πετρέλαιο κίνησης, λίγο λιγότερο στις βενζίνες. Οι βενζίνες στα μεγάλα αστικά κέντρα βρίσκονται περίπου μεταξύ 1,80 -1,90 ευρώ η αμόλυβδη βενζίνη, είναι ικανοποιητικά χαμηλότερη από ό,τι από το προηγούμενο διάστημα, 3-4 μηνών πίσω, γιατί είναι πολύ κάτω από τα 2 ευρώ» σημείωσε ο κ. Ασμάτογλου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

«Όμως αυτές οι αυξητικές τάσεις, που έχουν παρουσιαστεί αυτές τις ημέρες, εάν συνεχιστούν σε βάθος χρόνου, εγώ φοβάμαι ότι θα επανέλθουμε στα προγενέστερα επίπεδα, αυτά τα οποία ήταν και πάνω από το 2» εκτίμησε.

Η επιστολή των Βενζινοπωλών

Υπενθυμίζεται πως η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας είχε στείλει επιστολή προς τον Πρωθυπουργό της χώρας, Κυριάκο Μητσοτάκη και το ΥΠΟΙΚ μέσω της οποίας είχε επισημάνει την ανάγκη να διατηρηθεί η επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία.

«Στην ομιλία σας στη Βουλή, κατά τη ψήφιση του Προϋπολογισμού, αναφερθήκατε στο δημοσιονομικό χώρο που σας επιτρέπει να λάβετε μέτρα στήριξης, λόγω των πιέσεων που δέχονται τα εισοδήματα των νοικοκυριών, τα οποία και χαιρετίζουμε.

Είναι επιτακτική ανάγκη όμως, σε αυτούς τους δύσκολους οικονομικά καιρούς, όπως, η γενναία επιδότηση που κάνατε στο πετρέλαιο θέρμανσης 0,20 ευρώ (προ ΦΠΑ) ανά λίτρο στις 14/10/2022 η οποία είναι σε ισχύ μέχρι και 31/12/22, να επεκταθεί μέχρι και τη λήξη της περιόδου της διάθεσής του πετρελαίου θέρμανσης στις 30/4/23. Αυτή η απόφαση πρέπει να παρθεί άμεσα, ώστε τα εκατομμύρια των καταναλωτών του πετρελαίου θέρμανσης να κάνουν το σωστό και έγκαιρο προγραμματισμό τους για την αγορά του.

Αναμένουμε άμεσα όπως προχωρήσετε σε ανακοίνωση για τη διατήρηση της ανωτέρω επιδότησης», ανέφερε η επιστολή της Ομοσπονδίας.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Πρόγραμμα Σπίτι μου: 24 ερωτήσεις – απαντήσεις για τα χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια [πίνακες]

Τους δικαιούχους, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία χορήγησης χαμηλότοκων δανείων, για νέους και ζευγάρια από 25 έως 39 ετών με ετήσιο εισόδημα από 10.000...

Ο «Λευκός Θάνατος»: Αυτός είναι ο φονικότερος sniper που γνώρισε η ανθρωπότητα

Η εικόνα του ελεύθερου σκοπευτή έχαιρε ανέκαθεν ιδιαίτερης, σχεδόν θανατηφόρας, εκτίμησης στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων διεθνώς, μαγνητίζοντας ταυτοχρόνως το φαντασιακό του πολίτη.Ιδιαίτερα από...

Καλάθι των νονών: Η απόφαση με τα προϊόντα

Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ με τα προϊόντα που θα περιλαμβάνει τελικά το καλάθι των νονών.Δημοσιεύθηκε η απόφαση 29575/2023 «Καθορισμός κατηγοριών προϊόντων που εντάσσονται στο «καλάθι...

Φορολογικές δηλώσεις: Πώς εκδίδουν ΑΦΜ και κλειδάριθμο οι 18άρηδες

Είσαι φοιτητής και θέλεις να κάνεις την φορολογική σου δήλωση αλλά δεν έχεις κλειδάριθμο;Η ΑΑΔΕ άνοιξε την πλατφόρμα των των φετινών δηλώσεων για περίπου...

Ηλιακός θερμοσίφωνας: Πλησιάζουν οι αιτήσεις, το «μυστικό» για διπλή επιδότηση

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την υποβολή αιτήσεων για τα voucher έως 900 ευρώ για ηλιακό θερμοσίφωνα.Πιθανότατα πριν το Πάσχα – και συγκεκριμένα πριν...