Αρχική Ελλάδα Καύσιμα: Κάνουμε… πρωταθλητισμό στην ακρίβεια – Η δεύτερη ακριβότερη βενζίνη στην ΕΕ

Καύσιμα: Κάνουμε… πρωταθλητισμό στην ακρίβεια – Η δεύτερη ακριβότερη βενζίνη στην ΕΕ

Την ανηφόρα έχουν πάρει και πάλι οι τιμές των καυσίμων, τις τελευταίες ημέρες αντανακλώντας την ανοδική τάση στις διεθνείς αγορές. Όμως, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η Ελλάδα καταφέρνει και πάλι να διακριθεί με αρνητικό τρόπο, καθώς ξεχωρίζει για τις τιμές-φωτιά στην αντλία.

Πραγματικά τα τελευταία εβδομαδιαία στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δείχνουν την Ελλάδα να κατακτά… αργυρό μετάλλιο διαθέτοντας τη δεύτερη πιο υψηλή τιμή στη βενζίνη.

Παράλληλα είμαστε αισίως στην πέμπτη θέση μεταξύ των «27» κρατών μελών όσον αφορά την ακρίβεια του πετρελαίου κίνησης. Μόνη παρηγοριά πως βρισκόμαστε έστω χαμηλά στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Μετά φόρων

Συγκεκριμένα, μεταξύ των 27 κρατών μελών, στην κατάταξη των τιμών μετά φόρων, η Ελλάδα διαθέτει τη δεύτερη πιο ακριβή αμόλυβδη, στα 1,828 ευρώ το λίτρο, μετά τη Δανία, όπου η μέση τιμή βρίσκεται στα 1,847 ευρώ το λίτρο. Μόνο που στη Δανία το βιοτικό επίπεδο και οι μισθοί κινούνται σε αντίστοιχα υψηλά σκανδιναβικά επίπεδα.

Αξιοσημείωτο επίσης το γεγονός πως η απόσταση της Ελλάδας με τις αμέσως επόμενες χώρες, την Ολλανδία στην τρίτη θέση και τη Γερμανία στην τέταρτη θέση, μεταφράζεται σε μια διαφορά της τάξεως των 10 λεπτών. Στην Ολλανδία η βενζίνη κινείται στα 1,742 ευρώ και στη Γερμανία στα 1,732 ευρώ το λίτρο.

Εύλογα δε, βρισκόμαστε αρκετά πάνω από το μέσο όρο της τιμής τόσο των «27» της ΕΕ όσο και των «19» της Ευρωζώνης, που βρίσκεται αντιστοίχως στα 1,639 και στα 1,679 ευρώ ανά λίτρο.

Ανάλογη είναι η εικόνα στο πετρέλαιο κίνησης, όπου η χώρα μας βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα μαζί με χώρες της Σκανδιναβίας και του ευρωπαϊκού βορρά. Συγκεκριμένα, η ελληνική τιμή του πετρελαίου κίνησης μετά φόρων τοποθετείται στα 1,792 ευρώ το λίτρο.

Πιο πάνω από την Ελλάδα βρίσκεται η Σουηδία (2,138), η Φινλανδία (1,922), η Γερμανία (1,821) και η Δανία (1,796).

Με την επίδοση αυτή η χώρα μας βρίσκεται και πάλι πάνω από το συνολικό μέσο όρο, που για την ΕΕ είναι στα 1,727 ευρώ ανά λίτρο και για την Ευρωζώνη στα 1,737 ευρώ ανά λίτρο.

Πολύ καλύτερη η εικόνα στο πετρέλαιο θέρμανσης, όπου η ελληνική τιμή μετά φόρων διαμορφώνεται στα 1,126 ευρώ ανά λίτρο. Στα επίπεδα αυτά η Ελλάδα διαθέτει μια από τις πιο φτηνές τιμές, την 7η πιο χαμηλή ανάμεσα στους «27». Αν και η τιμή αυτή πιθανότατα αποδίδεται στη διπλή κρατική επιδότηση από το ελληνικό κράτος, που από τη νέα χρονιά θα μειωθεί.

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ο μέσος όρος για τους «27» βρίσκεται στα 692 ευρώ και για τους «19» στα 656 ευρώ ανά λίτρο.

Προ φόρων

Στη κατάταξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που περιλαμβάνει τις τιμές προ φόρων, η ελληνική τιμή της βενζίνης βρίσκεται στα 758 σεντς που την φέρουν περίπου στη μέση των «27. Δώδεκα χώρες έχουν πιο χαμηλή τιμή.

Για την ΕΕ συνολικά ο μέσος όρος τιμής προ φόρων υπολογίζεται στα 797 σεντς και για την Ευρωζώνη στα 782 σεντς.

Στην τιμή του πετρελαίου κίνησης προ φόρων, η Ελλάδα κινείται στα 1,020 ευρώ ανά λίτρο, πιο κοντά στον μέσο όρο της ΕΕ που βρίσκεται στο 1 ευρώ, αλλά πιο ψηλά από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης που είναι στα 968 σεντς. Μεταξύ των «27» βρίσκεται δε, στην πρώτη δεκάδα με τις πιο ακριβές τιμές.

Στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης προ φόρων, η τιμή στην Ελλάδα διαμορφώνεται στα 615 σεντς, αισθητά πιο χαμηλά από τον μέσο όρο της ΕΕ (971 σεντς) και της Ευρωζώνης (967 σεντς) Είναι δε, η τρίτη πιο χαμηλή τιμή μεταξύ των «27», καθώς μόνο η Ολλανδία και η Μάλτα είναι σε καλύτερη θέση.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Μέχρι πότε θα ισχύει το rapid test – Πότε το σταματάνε οι εργαζόμενοι

Η απόφαση για τα rapid test δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ.Γεγονός ο νόμος που καταργεί τα rapid test (αλλιώς τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου)...

Στον Μητροπολίτη Μεσσηνίας Αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος

Εθιμοτυπική επίσκεψη στον Σεβ. Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο, πραγματοποίησαν σήμερα Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023, ο Υποστράτηγος του Π.Σ. Νι­κό­­λαος Ρουμελιώτης, Συντονιστής...

Καλάθι του νονού: Κατατέθηκε η τροπολογία-Τι θα περιλαμβάνει, πόσο θα διαρκέσει

Το «καλάθι του νονού» θα είναι σε ισχύ από τις 29 Μαρτίου έως τις 15 Απριλίου, σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.Με την...

Προκλητικό δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας: «20 νησιά είναι υπό κατοχή από την Ελλάδα»

Η μεγαλύτερη αντιπολιτευόμενη εφημερίδα στην Τουρκία, η Sozcu, η οποία εκφράζει τις ακραίες εθνικιστικές απόψεις του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δημοσιεύει προκλητικότατο άρθρο...

Ελασσόνα: Ανείπωτος θρήνος για ζευγάρι που έχασε το βρέφος του σε τροχαίο

Μια αδιανόητη τραγωδία εκτυλίχθηκε στην άσφαλτο της Ελασσόνας τον περασμένο Μάιο όταν ένα ΙΧ αυτοκίνητο εξετράπη της πορείας του, με αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο...