Αρχική Οικονομία Καύσιμα: Νέα πτώση στις τιμές του πετρελαίου

Καύσιμα: Νέα πτώση στις τιμές του πετρελαίου

Νέα μεγάλη υποχώρηση σημείωσε χθες η τιμή του πετρελαίου Brent, ενώ και στη αντλία παρατηρείται σημαντική αποκλιμάκωση των τιμών.

Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα η κατανάλωση των καυσίμων εμφανίζεται μειωμένη το πρώτο 3μηνο του έτους, όπως τουλάχιστον αυτή εμφανίζεται μέσα από τις εισπράξεις του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Αξιοσημείωτο είναι ότι και σε επίπεδο μήνα υπάρχει μείωση, τόσο σε ότι αφορά τον στόχο που είχε τεθεί, όσο και σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΦΚ επιβάλλεται ανά χιλιόλιτρο και είναι σταθερός, οπότε και δεν αλλάζει ανάλογα με την πορεία των τιμών. Για παράδειγμα ο ΕΦΚ στην βενζίνη είναι 71 λεπτά το λίτρο και είναι ο ίδιος, όταν η βενζίνη είχε φτάσει στα 2,4 ευρώ το λίτρο, αλλά και όταν ήταν στο 1,6 ευρώ το λίτρο.

Μεγάλη βουτιά στο Brent χθες στις διεθνείς αγορές. Υποχώρησε κάτω και από τα 78 δολάρια το βαρέλι και συγκεκριμένα έκλεισε στα 77,8 δολάρια το βαρέλι με πτώση κοντά το 3,5%. Οι επενδυτές φοβούνται την επόμενη ημέρα για την οικονομία των ΗΠΑ, ενώ φόβοι εκφράζονται και για την Κίνα.

Αποκλιμάκωση των τιμών παρατηρείται στις λιανικές τιμές. Χθες μάλιστα στην Αττική, που είναι και η αγορά που προσαρμόζεται πιο γρήγορα στις μεταβολές των τιμών, η τιμή της βενζίνης σε πολλά πρατήρια πωλείται κάτω από το όριο του 1,8 ευρώ το λίτρο, ενώ το diesel κίνησης κάτω από το 1,5 ευρώ το λίτρο.

Με βάση τα στοιχεία της Τρίτης από το Παρατηρητήριο Τιμών η μέση τιμή της βενζίνης σε όλη την χώρα ήταν στα 1,908 ευρώ το λίτρο, έναντι 1,948 ευρώ το λίτρο την Μ. Παρασκευή, υποχώρηση δηλαδή 4 λεπτά το λίτρο. Για το diesel κίνησης η μέση τιμή είναι στο 1,624 ευρώ το λίτρο από 1,656 ευρώ το λίτρο, δηλαδή 3 λεπτά λιγότερο.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

ΑΑΔΕ: Μήνυμα σε «ξεχασιάρηδες» οφειλέτες – Πώς θα λειτουργεί η εφαρμογή

Ένα ψηφιακό εργαλείο που θα ενημερώνει τον φορολογούμενο για τις οικονομικές υποχρεώσεις του απέναντι στο Δημόσιο, προκειμένου να αποφεύγεται...

Η πραγματική «Ατλαντίδα»: Εντυπωσιακά ευρήματα από αρχαία πόλη στο βυθό της Μεσογείου

Νέους θησαυρούς από τη χαμένη πόλη του Ηρακλείου (ή Θώνις, όπως την αποκαλούσαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι) στο βυθό της...

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 26,7% καταγράφηκε στον όγκο της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας τον Ιούνιο

Το α’ εξάμηνο, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει στο σύνολο της χώρας αύξηση 11,6% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών Αύξηση 26,7% καταγράφηκε στον όγκο της...

Πέναλτι σε επαγγελματίες του χιλιάρικου

Μέχρι το τέλος του έτους ή στην αρχή του επόμενου θα γίνουν γνωστές οι αλλαγές που θα...

Ώρες κοινής ησυχίας: Τα τραγούδια, τα ραδιόφωνα και τα άλλα… περίεργα που απαγορεύονται από Κυριακή

Οι ώρες κοινής ησυχίας αλλάζουν από την Κυριακή 1η Οκτωβρίου – Ποιες απαγορεύσεις ισχύουν μέσα στο συγκεκριμένο ωράριο Σύμφωνα με τη Αστυνομική Διάταξη 3 του...