Αρχική Ελλάδα Καύσιμα: Πότε έρχεται ο νέος γύρος πτώσης τιμών στην αντλία

Καύσιμα: Πότε έρχεται ο νέος γύρος πτώσης τιμών στην αντλία

Νέα σημαντική υποχώρηση των τιμών των καυσίμων αναμένεται τις επόμενες ημέρες, εφόσον βέβαια ισχύσουν οι κανόνες της αγοράς. Η διεθνής τιμή του Brent έχει καταγράψει κατακόρυφη πτώση και βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο μηνών, ενώ η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο διατηρείται πάνω από το 1,1.

Αναλυτές και παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι εφόσον διατηρηθεί αυτή η εικόνα που υπάρχει σήμερα, δεν αποκλείεται μέσα στις επόμενες 4 με 5 ημέρες οι τιμές να επιστρέψουν τα προ διετίας επίπεδα. Βέβαια οι ίδιοι αναφέρουν ότι η αγορά των καυσίμων διεθνώς είναι τόσο ευμετάβλητη που κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει με σιγουριά ποια θα είναι η επόμενη τάση που θα εδραιωθεί.

Και αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι πριν από ένα μήνα περίπου, η απόφαση του OPEC+ να προχωρήσει στην μείωση της παραγωγής είχε ως αποτέλεσμα οι τιμές του Brent να καταγράψουν σημαντική άνοδο και να βρεθούν μία ανάσα από τα 90 δολάρια το βαρέλι. Συγκεκριμένα, όπως δείχνουν τα στοιχεία από τις πλατφόρμες καταγραφής δεδομένων στις 12 Απριλίου, δηλαδή μόλις 20 ημέρες πριν η τιμή του Brent ήταν στα 87,94 δολάρια το βαρέλι και σήμερα έχει κατρακυλήσει στα 72,5 δολάρια το βαρέλι, μία πτώση της τάξεως του 17% σε ελάχιστον χρονικό διάστημα.

Προκειμένου όμως ο καθένας να αντιληφθεί την μεταβλητότητα των τιμών και έτσι να μην έχει πολύ υψηλές προσδοκίες για το που τελικά θα διαμορφωθεί η πορεία των τιμών, αρκεί να σημειώσουμε ότι στις 17 Μαρτίου, είχε καταγράψει τιμή ανάλογη της σημερινής.

Τρενάκι του τρόμου οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου

Με λίγα λόγια η διεθνής τιμή του πετρελαίου εδώ και πολύ καιρό θυμίζει πραγματικά το τρενάκι του τρόμου με πολύ συχνές μεταβολές και επίσης μεγάλες.

Στην αντλία η εικόνα είναι λίγο διαφορετική. Συγκεκριμένα οι λιανικές τιμές δεν ακολούθησαν την εκρηκτική άνοδο των διεθνών τιμών και πιθανότατα δεν θα δούμε και σημαντική πτώση στην παρούσα περίοδο. Να θυμίσουμε ότι την περίοδο του Πάσχα όλοι έκαναν λόγο για τιμές που θα υπερβούν, για την βενζίνη, τα 2 ευρώ το λίτρο, κάτι που ωστόσο δεν το είδαμε, με εξαίρεση βέβαια τα νησιά, όπου εκεί υπάρχει «ένας άλλος θεός» και οι τιμές είναι εκτός ελέγχου και σε επίπεδα που δεν δικαιολογούνται από τους κανόνες της αγοράς.

Στην αντλία ήδη έχει αρχίσει ένας νέος κύκλος αποκλιμάκωσης των τιμών, που φαίνεται σε κάποια πρατήρια της Αττικής και αναμένεται να το δούμε σε ευρύτερη κλίμακα μέσα στο σαββατοκύριακο και από την επόμενη εβδομάδα, εκτός και αν έχουμε νέα ανατροπή με εντυπωσιακή άνοδο της διεθνούς τιμής του πετρελαίου.

Χθες πάντως και με βάση τα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών η μέση τιμή της βενζίνης των 95 οκτανίων έχει διαμορφωθεί στο 1,872 ευρώ το λίτρο και είναι μειωμένη αισθητά με τα υψηλά της Μ. Εβδομάδος που είχε φτάσει τα 1,948 ευρώ το λίτρο. Πάντως στην Αττική μεγάλος αριθμός πρατηρίων πουλάει την βενζίνη κάτω από το 1,8 ευρώ το λίτρο, τιμή που αναμένεται να επικρατήσει μέχρι την Παρασκευή.

Σε ότι αφορά το diesel κίνησης, η μέση τιμή με βάση το Παρατηρητήριο Τιμών ανέρχεται σε 1,582 ευρώ το λίτρο, ενώ την Μ. Παρασκευή είχε 1,656 ευρώ το λίτρο. Στην Αττική οι τιμές στα περισσότερα πρατήρια είναι στην περιοχή του 1,45 ευρώ το λίτρο, ενώ υπάρχουν – λίγα βέβαια –  πρατήρια που την πουλάνε κάτω και από το 1,4 ευρώ το λίτρο.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

ΗΠΑ: Πανάκριβο ελικόπτερο σφήνωσε κάτω από γέφυρα

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες...

Η Greenpeace τρολάρει δηλώσεις Βορίδη: «Να φτιάξουμε υποδομές για κάτι που γίνεται μία φορά στα 400 χρόνια;»

Η περιβαλλοντική οργάνωση σχολιάζει με φωτογραφίες τις κυβερνητικές δηλώσεις περί κακοκαιρίας και την «περίοδο επαναφοράς 400 ετών» που κυριάρχησε...

British Airways: Σάλος με πιλότο της που βρέθηκε σε όργιο με ναρκωτικά λίγες ώρες πριν την πτήση

Ο Mike Beaton αναγκάστηκε να κρεμάσει την στολή του πιλότου της British Airways αφού ανακαλύφθηκαν μηνύματά του προς συνάδερφό...

Με πρόστιμο 400 ευρώ κινδυνεύουν 3.000.000 οδηγοί στην Ελλάδα -Ποιος είναι ο λόγος

Ιδιαίτερα υψηλό παραμένει το ποσοστό αποχής από τους ελέγχους ΚΤΕΟ γεγονός που συνιστά τροχοπέδη τόσο για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας όσο και την...

Στενεύει ο κλοιός για τους ελεύθερους επαγγελματίες – Έρχονται «κόφτες» στα κοινωνικά επιδόματα

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες...