Αρχική Ελλάδα Καυσόξυλα σε τιμές πετρελαίου – Σε έλλειψη οι ξυλόσομπες στα μαγαζιά

Καυσόξυλα σε τιμές πετρελαίου – Σε έλλειψη οι ξυλόσομπες στα μαγαζιά

Στα καυσόξυλα στρέφονται χιλιάδες καταναλωτές, που σπεύδουν να κάνουν από τώρα τις προμήθειές τους για τον χειμώνα. Η τιμή στα καυσόξυλα έχει εκτοξευτεί, ήδη παρατηρούνται ελλείψεις, ενώ σε λίστα αναμονής μπαίνουν όσοι επιλέγουν να αγοράσουν ξυλόσομπες.

Παράγοντες της αγοράς λένε ότι για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες καταγράφεται τόσο μεγάλη ζήτηση για ξύλα και μάλιστα τόσο νωρίς. Η ενεργειακή κρίση φέρνει τα νοικοκυριά σε αναζήτηση τρόπων για να περιορίσουν τα έξοδα για θέρμανση τον χειμώνα και τα ξύλα είναι μία από τις επιλογές.

Ωστόσο, υπάρχουν προβλήματα:

  1. Δεν θα υπάρχει επάρκεια ούτε για τα Χριστούγεννα
  2. Οι παραγγελίες είναι σε αναμονή τουλάχιστον 20 ημερών.

Συνήθως οι παραγγελίες για ξύλα ξεκινούσαν κατά τον Οκτώβριο. Φέτος, ξεκίνησαν από τα τέλη… Ιουλίου!

Ο λόγος που έχουν αυξηθεί φέτος οι τιμές «φτάνοντας» το πετρέλαιο, είναι ότι η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Αλβανία έχουν σταματήσει τις εξαγωγές πέλετ και καυσόξυλων. Περιορισμένη είναι επίσης η προσφορά από παραγωγούς στην Ελλάδα, καθώς στην επαρχία προτιμούν να μην τα πουλούν στην Αττική. Έτσι, φέτος η Αθήνα αναμένεται να αντιμετωπίσει μεγάλο πρόβλημα.

Κατακόρυφη αύξηση στις τιμές για ξύλα

Όσον αφορά τις τιμές καταγράφεται αύξηση της τάξη του 20-30%: Ξεκινούν από 120 έως 130 ευρώ και φτάνουν τα 140 έως 150 ευρώ το κυβικό.

Τι χρειάζεται, όμως, να προσέχουν οι πολίτες στις αγορές;

Τα ξύλα πρέπει να είναι ξερά και στεγνά μέσα σε υπόστεγο. Αυτό είναι το βασικό, όπως επισημαίνουν οι γνωρίζοντες.

Λίστα αναμονής για ξυλόσομπες

«Άνθιση» γνωρίζουν οι παραδοσιακές ξυλόσομπες εν μέσω ενεργειακής κρίσης, η οποία φαίνεται να σπρώχνει μανιωδώς τους καταναλωτές να αναθεωρήσουν τον οικιακό τρόπο θέρμανσης. Ο πανικός των πολιτών ενόψει του δύσκολου χειμώνα είχε ως αποτέλεσμα την εξάντληση των αποθεμάτων σε πολλές επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης, δημιουργώντας λίστες αναμονής παραγγελιών που φτάνουν έως και τις τρεις εβδομάδες.

Η ξυλόσομπα για κάποιους μπορεί να αποτελεί μία μακρινή ανάμνηση του παρελθόντος από το σπίτι στο χωριό, ωστόσο, για τους περισσότερους κατοίκους της Βόρειας Ελλάδας, τον φετινό χειμώνα αποτελεί την απάντηση στην ενεργειακή φτώχεια. «Θεωρώ πως έχουμε επιστρέψει ξεκάθαρα στην περίοδο της οικονομικής κρίσης. Η αύξηση στην ζήτηση παραπέμπει σε χρονιές του 2012-2013 και επικρατεί ένας χαμός με τις αγορές» αναφέρει στο ThessToday ο κ. Κωνσταντίνος Πασταρματζής, ιδιοκτήτης καταστήματος με συσκευές θέρμανσης στην περιοχή του Λαγκαδά.

Η δεκαετής οικονομική κρίση σε συνδυασμό με το μίγμα των ενεργειακών προϊόντων που παραμένει σε υψηλά επίπεδα «γονατίζουν» τα ελληνικά νοικοκυριά τα οποία μετράνε καθημερινά της πληγές τους αναζητώντας λύσεις για να περάσουν έναν πιο ήπιο χειμώνα. Όπως εξηγεί ο κ. Πασταρματζής, οι καταναλωτές πλέον δεν διαθέτουν χρήματα και στρέφονται διαρκώς σε φθηνότερες συσκευές, με τις ξυλόσομπες να βρίσκονται στο «νούμερο ένα» των αγορών.

Τα παραπάνω δεν προκαλούν ιδιαίτερη εντύπωση καθώς σύμφωνα με τον κ. Πασταρματζή πρόκειται για το μέσο που αποτελεί σταθερή αξία θέρμανσης για τον χειμώνα, και στην παρούσα φάση και το πιο οικονομικό, με τις τιμές να κυμαίνονται στα 450 ευρώ, ενώ σαφώς υπάρχουν και φθηνότερες ξεκινώντας από τα 150 ευρώ. «Είχαμε χρόνια να ζήσουμε κάτι τέτοιο. Γίνεται πανικός όσον αφορά την ζήτησή τους, τα τηλέφωνα χτυπούν συνεχώς και εννέα από τις δέκα παραγγελίες είναι για ξυλόσομπα. Ο καθένας ψάχνει την φθηνότερη περίπτωση για το σπίτι του κι εμείς προσπαθούμε να προλάβουμε να τους εξυπηρετήσουμε όλους. Περιμέναμε πως θα αναζητήσουν λύσεις οι καταναλωτές, αλλά δεν υπολογίζαμε τέτοια αύξηση».

Αύξηση 50% στις τιμές σε σχέση με πέρυσι

Η εκτίναξη της ζήτησης του παραδοσιακού μέσου θέρμανσης προκάλεσε τεράστιο πρόβλημα στις επιχειρήσεις, οι οποίες φέτος πιάστηκαν «απροετοίμαστες» καθώς οι παραγγελίες ξεκίνησαν από τον Μάρτιο.

Όπως αναφέρει από την πλευρά του στο ThessToday, ο κ. Αναστάσιος Χατζηβασιλείου λόγω της σοβαρής έλλειψης αποθεμάτων μπορούν να εξυπηρετήσουν μόνο 1 από τις 6 παραγγελίες για ξυλόσομπες. «Κάθε χρόνο προετοιμαζόμαστε ώστε να κρατήσουμε αποθέματα, να κάνουμε προεργασία και να είμαστε έτοιμοι στην αρχή του φθινοπώρου. Φέτος δεν προλαβαίνουμε τους πελάτες μας γιατί ξεκίνησαν τις αναζητήσεις από το πρώτο εξάμηνο και συνεχώς αυξάνονται».

Ο αυξημένος όγκος των παραγγελιών για ξυλόσομπα έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται λίστες αναμονής, που πολλές φορές φτάνουν έως και τις τρεις εβδομάδες για κάθε παράδοση. «Δεν ξέρω πως θα καταφέρουμε να ανταπεξέλθουμε καθώς η ζήτηση εκτοξεύεται επιθετικά καθημερινά, πόσο μάλλον τώρα που πλησιάζει ο χειμώνας και ήδη ξεκίνησαν οι βροχές. Οι τιμές μας, λόγω των προϊόντων που εμπορευόμαστε οι ίδιοι, αυξήθηκαν περίπου κατά 50% σε σχέση με πέρυσι, φτάνοντας στα 400-500 ευρώ για μία καλή ξυλόσομπα. Αυτό ωστόσο, όπως φαίνεται, δεν σταμάτησε τον κόσμο από τις αγορές του, καθώς υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη να βρουν φθηνότερα μέσα θέρμανσης».

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Πώς διαβάζει η ελληνική κυβέρνηση την «επίθεση φιλίας» της Τουρκίας

Εντυπωσιακή -όσο και πρωτοφανής- φαίνεται η μεταστροφή της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας, η οποία απηύθυνε προς την Ελλάδα μηνύματα ευχών για την εθνική εορτή της...

Δήλωση Χαρίτση για την αύξηση των ανισοτήτων

“Η κυβέρνηση Μητσοτάκη οδηγεί καθημερινά σε περαιτέρω φτωχοποίηση”, τονίζει σε δήλωσή του ο Αλέξης Χαρίτσης, τομεάρχης Ανάπτυξης κι Επενδύσεων και βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική...

Μισισίπι: 25 νεκροί και ανυπολόγιστες καταστροφές από ανεμοστρόβιλους

Τουλάχιστον 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν από τους ανεμοστρόβιλους που έπληξαν τις προηγούμενες ώρες την πολιτεία του Μισισίπι, στο νότιο άκρο των...

Έρχεται κακοκαιρία από τη Δευτέρα σε όλη τη χώρα

Χαρά Θεού είναι η σημερινή ημέρα, με θερμοκρασίες που θα φθάσουν στους 23 βαθμούς Κελσίου για την περιοχή μας.Σταδιακά, όμως, από αύριο Δευτέρα 27...

Τέμπη – πατέρας θύματος: Θέλουμε να διαλευκανθούν τα πάντα – Εκτιμώ ότι σε 2-3 βδομάδες θα υπάρχει ένα καταρχήν πόρισμα

«Θέλουμε να συνδράμουμε στο τιτάνιο έργο της Δικαιοσύνης. Θέλουμε να βοηθήσουμε στη διερεύνηση όλων των πτυχών αυτής της υπόθεσης. Πρέπει να...