Αρχική Ελλάδα Κακοκαιρία «Μήδεια»: «Ταχεία κάθοδος» προς την Αττική αφού «σάρωσε» τη βόρεια Ελλάδα...

Κακοκαιρία «Μήδεια»: «Ταχεία κάθοδος» προς την Αττική αφού «σάρωσε» τη βόρεια Ελλάδα (Photos)

Σφοδρές χιονοπτώσεις σημειώθηκαν το Σάββατο στη βόρεια Ελλάδα αλλά και τη Θεσσαλία, καθώς το κύμα κακοκαιρίας «Μήδεια» κατέρχεται προς τον νότο της βαλκανικής χερσονήσου.

Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου χιόνιζε στη Φλώρινα και την Καστοριά, ενώ νιφάδες έπεσαν στη Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα. Σύμφωνα με το meteo.gr, νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου χιονοπτώσεις σημειώνονταν ακόμα στα Τρίκαλα, στα ορεινά της Ηπείρου, στον Όλυμπο και τη Βέροια.

Απαγορεύτηκε η κυκλοφορία φορτηγών στην Εγνατία…

Λόγω της κακοκαιρίας η Εγνατία Οδός ανακοίνωσε ότι τίθεται σε ισχύς απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών σε όλο το μήκος του αυτοκινητοδρόμου, από τους Κήπους του Έβρου μέχρι την Ηγουμενίτσα.

«Ανακοινώνεται ότι από την 13:00 ώρα σήμερα (Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2021) ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών οχημάτων, άνω των 3,5 τόνων, σε όλο το μήκος της Εγνατίας Οδού από τους Κήπους Έβρου έως την Ηγουμενίτσα, λόγω των επικείμενων έντονων καιρικών φαινομένων», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

…και στα ορεινά της Λάρισσας

Λόγω της χιονόπτωσης ανακοινώθηκε από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας απαγόρευση της κυκλοφορίας και στα δύο ρεύματα όλων των φορτηγών οχημάτων, ωφελίμου φορτίου άνω των 3,5 τόνων στην εθνική οδό ΛάρισαςΚοζάνης και στην νέα εθνική οδό ΛάρισαςΕλασσόναςΚοζάνης.

φωτογραφία: larissanet.gr

Από την πλευρά του ο δήμος Λαρισαίων ανακοίνωσε προς τους πολίτες ότι έχουν οριστεί συγκεκριμένα σημεία της πόλης για προμήθεια αλατιού για κάθε ενδεχόμενο.

Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Ζαούτσος, μηχανήματα του δήμου Λαρισαίων βρίσκονται σε επιφυλακή ώστε να επιχειρήσουν αν χρειαστεί τις επόμενες ώρες και ανάλογα με την εξέλιξη του φαινομένου.

Πού χρειάζονται αλυσίδες

Όπως ανακοινώθηκε από τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης, λόγω χιονόπτωσης είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες στα εξής σημεία:

Στην Ημαθία, από το 87ο έως το 98ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Κοζάνης (μέσω Καστανιάς), στα οδικά δίκτυα προς τα χιονοδρομικά κέντρα Σελίου & 3-5 Πηγάδια, από το 2 χιλιόμετρο της δημοτικής οδού Νάουσας – Αρκοχωρίου, από το 3 χιλιόμετρο της δημοτικής οδού Νάουσας – Ροδοχωρίου.

Στο νόμο Πελλας, στα οδικά δίκτυα προς το χιονοδρομικό κέντρο Βόρας (Καϊμάκτσαλαν).

Στην Πιερία, από το 34 έως το 44 χιλιόμετρο της εθνικής οδού Κατερίνης – Ελασσόνας.

Στην Χαλκιδική, από το 70 έως το 85 χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Ιερισσού (μέσω Ταξιάρχη).

Δυτική Μακεδονία

Σε ό,τι αφορά τη Δυτική Μακεδονία σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας η κατάσταση στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας ανά Διεύθυνση Αστυνομίας διαμορφώνεται ως εξής:

Από τις 13.00 ώρα του Σαββάτου (13-02-2021) ισχύει προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω των 3,5 τόνων και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας: από το 120,8 χλμ. (Α/Κ ΠΑΝΑΓΙΑΣ) έως 181,1 χλμ. (Α/Κ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ) του αυτοκινητόδρομου της Εγνατίας Οδού.

Η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εγνατία Οδό, καθώς και στο Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο, διεξάγεται κανονικά.

Στο νομό Καστοριάς, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται αποκλειστικά με την χρήση ειδικού τύπου ελαστικών ή αντιολισθητικών αλυσίδων από το 18ο έως 28ο χλμ. της Επαρχιακής οδού Καστοριάς – Φλώρινας (μέσω Βιτσίου) και από το 36ο έως 40ο χλμ. της Επαρχιακής οδού Καστοριάς – Ιωαννίνων (μέσω Κοτύλης).

Η κυκλοφορία των οχημάτων στον κάθετο άξονα (Α-29) της Εγνατίας Οδού Σιάτιστας – Κρυσταλλοπηγής, καθώς και σε όλο το Εθνικό και υπόλοιπο Επαρχιακό και Δημοτικό οδικό δίκτυο, διεξάγεται κανονικά.

Στο νομό Κοζάνης, από τις 13.00 ώρα του Σαββάτου (13-02-2021) ισχύει προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω των 3,5 τόνων και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας: από το 181,1ο χλμ. ΑΚ Ανατολικής Σιάτιστας έως 227,0ο χλμ. ΑΚ Πολυμύλου, από το 0,0 χλμ ΑΚ (Δυτικής Σιάτιστας) έως 17,5 χλμ ΑΚ 02 Αλιάκμονα και από το 51,0 χλμ Εθνικής Οδού Κοζάνης- Λάρισας (όρια με Π.Ε Λάρισας).

Η κυκλοφορία των οχημάτων σε όλο το Εθνικό, Επαρχιακό και Δημοτικό οδικό δίκτυο, καθώς και στην Εγνατία Οδό και στον κάθετο άξονα Α-29 Κοζάνης-Καστοριάς διεξάγεται αποκλειστικά με την χρήση ειδικού τύπου ελαστικών ή αντιολισθητικών αλυσίδων.

Στο νομό Φλώρινας, η κυκλοφορία των οχημάτων στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού (Α-27) Νίκης-Φλώρινας, καθώς και στο Εθνικό, Επαρχιακό και Δημοτικό οδικό δίκτυο, διεξάγεται αποκλειστικά με την χρήση ειδικού τύπου ελαστικών ή αντιολισθητικών αλυσίδων.

Από τις Υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού, λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα όλο το διάστημα εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

Κλέαρχος Μαρουσάκης: «Δύσκολη μέρα» για την Αττική η Δευτέρα – Θα χιονίσει και στο Φάληρο

Χιονοπτώσεις ακόμη και στο Σύνταγμα προέβλεψε ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μανουσάκης.

Μέσα από τη συχνότητα του Open, o γνωστός μετεωρολόγος επισήμανε πως η κακοκαιρία «Μήδεια» σαρώνει την Ελλάδα, φέρνοντας πολικές αέριες μάζες που θα δώσουν ακραία φαινόμενα, όπως ισχυρές βροχές, καταιγίδες και βροχές.

Η κακοκαιρία έχει ξεκινήσει «από από τη Βόρεια και Βορειοδυτική Ελλάδα και σε περιοχές, όπως η Φλώρινα, η Κοζάνη. Εκεί έχει αρχίσει αυτή η πολική αέρια μάζα που κάνει την εμφάνιση της», ανέφερε χαρακτηριστικά κάνοντας λόγο για «πολικές θερμοκρασίες».

Έως και -18 βαθμούς Κελσίου

«Χαρακτηριστικό θα είναι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Ίσως δούμε -15 με -18 βαθμούς Κελσίου προς την Ήπειρο, την Κεντρική Μακεδονία, την Κοζάνη, τα Γρεβενά, την Καστοριά, την Πτολεμαΐδα, εκεί περιμένουμε τις πιο χαμηλές θερμοκρασίες», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης συμπλήρωσε ότι «το βαρομετρικό χαμηλό μετατοπίζεται από την Ιταλία προς την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να προκύψουν βροχές, καταιγίδες και χιόνια. Από την πολική αέρια μάζα, θα έρθουν έντονα φαινόμενα, ενώ θα πέσει η θερμοκρασία. Χιονοπτώσεις δεν θα έχουμε μόνο στα ορεινά, αλλά και στα πεδινά, σε θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές».

«Εκτιμούμε ότι από σήμερα το μεσημέρι θα χιονίσει αρκετά από το ύψος της Λαμίας και υψηλότερα. Όσο περνάνε οι ώρες θα χιονίσει και νοτιότερα», επισήμανε. 

Πυκνές χιονοπτώσεις την Κυριακή – Τη Δευτέρα χιόνι στην Αττική

Επιπλέον, προειδοποίησε πως την Κυριακή θα χιονίσει σε πολλές περιοχές της Ελλάδας κι ότι οι χιονοπτώσεις θα είναι πυκνές.

«Η Κυριακή θα είναι μια πολύ δύσκολη ημέρα για αρκετές περιοχές της χώρας και θα χιονίσει πυκνά στη Θεσσαλονίκη. Καταιγίδες θα είναι πάνω από θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές, γιατί έχουμε σύγκρουση αέριων μαζών», επισήμανε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Ακόμη, σχετικά με την χιονόπτωση που θα σημειωθεί στην Αττική, διευκρίνισε πως «τη Δευτέρα βλέπουμε χιόνι και στην Αττική. Πολύ δυνατοί οι άνεμοι, ενώ θα χιονίσει και σε νησιά. Επίσης, την ίδια ημέρα, ανοίγει μεν ο καιρός στην Βόρεια Ελλάδα, αλλά θα έχουμε τις πιο χαμηλές θερμοκρασίες. Την Δευτέρα θα χιονίσει πυκνά σε όλη την Αττική, ενώ χιόνια θα έχουμε και στο Σύνταγμα, αλλά και στο Φάληρο. Θα είναι δύσκολη ημέρα για την Αττική».

Δήμος Αθηναίων: Έκτακτα μέτρα για τους άστεγους, ενόψει της «Μήδειας»

Στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδίου του για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών ο Δήμος Αθηναίων ανοίγει δομές και χώρους, όπου οι άστεγοι μπορούν να φιλοξενηθούν, να ζεσταθούν, να έχουν γεύματα και να προστατευθούν.

Κλέαρχος Μαρουσάκης: «Δύσκολη μέρα» για την Αττική η Δευτέρα - Θα χιονίσει και στο Φάληρο - Media

Ειδικότερα, από σήμερα Σάββατο 13 Φεβρουαρίου στις 18.00 και για όσο επικρατήσουν οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες-παγετός, ανοίγουν σε 24ωρη βάση οι εξής θερμαινόμενοι χώροι:

  • Η Λέσχη Φιλίας Κολοκυνθούς (Άστρους και Αίμωνος 9 – τηλ: 210.5140877), στην οποία οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη θα μπορούν βρουν έναν καθαρό χώρο, με γεύματα και κουβέρτες. Όλοι όσοι φιλοξενηθούν θα υποβληθούν κατά την είσοδο στο χώρο σε Rapid τεστ.
  • To Πολιτιστικό Κέντρο Γκράβας (Ταϋγέτου 60 – τηλ: 210.2011151), όπου οι συμπολίτες μας μπορούν να λάβουν έτοιμα γεύματα, κουβέρτες και ό,τι άλλο χρειαστούν από το προσωπικό του Δήμου. Κατά την είσοδο στο χώρο, επίσης πραγματοποιείται Rapid τεστ.

Επιπλέον, το Υπνωτήριο του Πολυδύναμου Κέντρου (Αχαρνών 3), θα διαθέτει θέσεις στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του, όπου οι άστεγοι μπορούν να βρουν ένα ζεστό κρεβάτι το βράδυ, αλλά και να διαμείνουν ολόκληρη την ημέρα. Και εκεί, οι πολίτες θα υποβάλλονται σε rapid τεστ πριν εισέλθουν στο χώρο.

Παράλληλα, οι ομάδες του «Street Work» του Κ.Υ.Α.Δ.Α. θα σαρώνουν όλο το 24ωρο τους δρόμους της πόλης για τον εντοπισμό αστέγων, στους οποίους θα παρέχουν ζεστά ροφήματα, φαγητό, κουβέρτες, ενώ θα τους ενημερώνουν για τους διαθέσιμους θερμαινόμενους χώρους όπου μπορούν να βρουν καταφύγιο για να προστατευτούν από το κρύο.

Ακόμη, τίθεται σε 24ωρη λειτουργία το τηλεφωνικό κέντρο του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (210-5246515), προκειμένου να δέχεται τηλεφωνικές αναφορές από πολίτες για σημεία όπου βρίσκονται άστεγοι που χρειάζονται βοήθεια. Αναφορές για σημεία όπου βρίσκονται άστεγοι μπορούν να γίνονται επίσης στον τετραψήφιο αριθμό επικοινωνίας του Δήμου Αθηναίων 1595 και στο 210.5277000.

[ΠΗΓΗ]

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Πανσέληνος Ιουνίου: Απόψε το «Φεγγάρι της Φράουλας»

Η πρώτη Πανσέληνος του φετινού καλοκαιριού θα σημειωθεί το βράδυ της Κυριακής (04/06) και πρόκειται – επί της ουσίας – για...

Συνταξιούχοι: Αυξήσεις σε συντάξεις και αναδρομικά – Τι ισχύει σήμερα, τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί

Ποιοι βγαίνουν κερδισμένοι από τις νέες αυξήσεις που θα γίνουν την 1η Ιανουαρίου 2024Νέες αυξήσεις έρχονται στις συντάξεις από 1η Ιανουαρίου...

Γιατί δεν υπάρχει συγκεκριμένο κέντρο στο Σύμπαν – Τι λένε οι επιστήμονες

Πριν από περίπου 14 δισεκατομμύρια χρόνια, όλα όσα γνωρίζουμε, άρχισαν με τη Μεγάλη Έκρηξη (Big Bang). Μία κοινή παρανόηση, ωστόσο, είναι...

Που βάζουν τα… σκληρά ραντάρ ταχύτητας στην Εθνική;

Νέες υπερσύγχρονες κάμερες καταγραφής της ταχύτητας θα τοποθετηθούν άμεσα στην Εθνική Οδό…Πιο συγκεκριμένα, οι οδηγοί που διασχίζουν τον αυτοκινητόδρομο Α.Θ.Ε. (Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι)...

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Πότε δεν επιβάλλεται πρόστιµο εκπρόθεσµης υποβολής δήλωσης

Δεν επιβάλλεται πρόστιµο εκπρόθεσµης υποβολής δήλωσης σε φυσικά πρόσωπα που δεν υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης.Το σχετικό διαδικαστικό πρόστιµο που προβλέπεται, επιβάλλεται...