Αρχική Ελλάδα Κακοκαιρία: Τι προβλέπουν οι μετεωρολόγοι για την «Μπάρμπαρα»

Κακοκαιρία: Τι προβλέπουν οι μετεωρολόγοι για την «Μπάρμπαρα»

Η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» αρχίζει να υποχωρεί σταδιακά με το ερώτημα για την ύπαρξη νέων καιρικών φαινομένων να παραμένει.

Η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα», που «φόρτωσε» με πυκνές χιονοπτώσεις τη χώρα, σταδιακά μας αποχαιρετά. Το ερώτημα όμως παραμένει. Έρχονται και άλλες κακοκαιρίες μετά την  «Μπάρμπαρα»;

Ο γνωστός μετεωρολόγος, Κλέαρχος Μαρουσάκης, προσπαθεί να δώσει απάντηση μέσω ανάρτησης του στο Facebook, Άλλωστε ο ίδιος ήταν από τους πρώτους μετεωρολόγους που είχαν προβλέψει τον ερχομό της, προχώρησε σε νέα ανάρτηση στο Facebook.

«Όπως και να έχει, θα είμαστε εδώ από την πλευρά μας για να εντοπίσουμε όσο πιο έγκαιρα και έγκυρα τα ενδεχομένως ισχυρά κύματα των κακοκαιριών, με την ελπίδα την επόμενη φορά να μην υπάρχει τόσος θόρυβος», αναφέρει ο κ. Μαρουσάκης, οι προβλέψεις του οποίου για τον ερχομό του χιονιά -που τελικά επιβεβαιώθηκαν- αποτέλεσαν αφορμή για να ξεσπάσει μια άτυπη κόντρα μεταξύ των μετεωρολόγων.

Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης γράφει αναλυτικά:

«Κι όλο λέμε «θα τελειώσει», μα αυτή η κακοκαιρία συνεχίζει να επιμένει όπως και το 2002 που περιμέναμε τη βελτίωση μα αυτή δεν ερχόταν. Ευτυχώς που τα χιονοκύματα περιορίστηκαν στο υπερβόρειο κομμάτι του Νομού Αττικής, γιατί αλλιώς η κατάσταση θα ήταν πολύ δύσκολη.

Μια κακοκαιρία λοιπόν που έφερε τα χιόνια και πάνω στο κύμα της θάλασσας, έντυσε στα λευκά έστω και για λίγο το κέντρο της Αθήνας, οδήγησε στο «άνοιξε – κλείσε» πολλές κεντρικές αρτηρίες, «έθαψε» στο χιόνι σε πρώτο βαθμό πολλές εκτάσεις της Εύβοιας ακολουθώντας στη συνέχεια Βίλια, Βόλος, Θήβα όπως και άλλες περιοχές, έφερε τα πολλά χιόνια στα υπερβόρεια της Αττικής, ακόμα και χαμηλά στην Κρήτη.

Αυτή η κακοκαιρία είχε από χιονοχάλαζο μέχρι χιονοκαταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους, την οποία εδώ και πολύ καιρό εντοπίσαμε με αρκετά καλή ακρίβεια, με τις αστοχίες βέβαια στην πορεία να μην μπορούν να αποφευχθούν, όπως άλλωστε συμβαίνει σε κάθε κύμα κακοκαιρίας, ιδιαίτερα όταν αυτό εμφανίζει μεγάλη ένταση και γρήγορες αλλαγές στον χρόνο και στον χώρο.

«Να μην ακολουθήσει στο μέλλον ο «Barberis»»

Η «Barbara» λοιπόν σταδιακά μας αφήνει με την ελπίδα να μην ακολουθήσει στο μέλλον ο «Barberis», και το λέω αυτό σαφώς χιουμοριστικά σε πρώτη ανάγνωση, σαν δεύτερη όμως πιο σοβαρή προσέγγιση πιστεύω ότι το μεγάλο διάστημα καλοκαιρίας που τόσο ευχαριστηθήκαμε, ίσως μας αφήσει γλυκόπικρη γεύση για το μέλλον από θέμα κακοκαιριών, όχι τόσο ως προς τη συχνότητα εμφάνισής τους, αλλά κυρίως ως προς την έντασή τους.

Με άλλα λόγια, μπορεί να δούμε λίγες κακοκαιρίες μέχρι ο χειμώνας να παραδώσει και επίσημα τη σκυτάλη, αυτές όμως μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνες. Κι αυτό δεν βασίζεται σε διαίσθηση, αλλά σε μελέτη μοντέλων που μας δείχνουν λίγο πιο μακριά τον καιρό.

Όπως και να έχει, θα είμαστε εδώ από την πλευρά μας για να εντοπίσουμε όσο πιο έγκαιρα και έγκυρα τα ενδεχομένως ισχυρά κύματα των κακοκαιριών, με την ελπίδα την επόμενη φορά να μην υπάρχει τόσος «θόρυβος» ώστε να ακούσουν αυτοί που ενδιαφέρονται να ακούσουν και δεν τους νοιάζει να βρεθούν στην πρώτη γραμμή του αθλήματος που ακούει στο όνομα «κριτική»».

Δείτε το βίντεο

Τι προβλέπει ο Σάκης Αρναούτογλου

Τον κώδωνα του κινδύνου για τον παγετό κρούει ο Σάκης Αρναούτογλου, κυρίως τη νύχτα και νωρίς το πρωί σε ολόκληρη την ηπειρωτική χώρα. Σε παραθαλάσσιες αλλά και σε ορεινές-ημιορεινές περιοχές όπου χιόνισε, κατά τη διάρκεια της Πέμπτης ήλιος θα λιώνει τα χιόνια, τα οποία θα παγώνουν όμως πάλι κατά τη διάρκεια της νύχτας λόγω των αρνητικών θερμοκρασιών, δημιουργώντας επικίνδυνες συνθήκες για τους οδηγούς.

«Θέλει μία ιδιαίτερη προσοχή εκεί όπου χιόνισε και μάλιστα σε παραθαλάσσιες πεδινές περιοχές. Θεσσαλία, βορειοανατολική Στερεά, Εύβοια αλλά και σε περιοχές της Αττικής πλέον, στα ημιορεινά, ορεινά καθώς κατά τη διάρκεια της ημέρας, τις επόμενες ημέρες θα βγαίνει και κάποιος ήλιος, θα αρχίσουν να λιώνουν αυτά τα χιόνια μέσα στην ημέρα αλλά θα παγώνουν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Θα σχηματίζουν όπως σας είπα ρυάκια τα οποία κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών με τις θερμοκρασίες με αρνητικό πρόσημο θα παγώνουν και θα κάνουν το οδόστρωμα επικίνδυνα ολισθηρό κυρίως σε ανήλια μέρη», είπε ο Σάκης Αρναούτογλου.

Στην ανατολική Θεσσαλία, στη βορειοανατολική Στερεά και στη Βόρεια Εύβοια θα σημειώνονται οι πιο δυνατές μπόρες χιονιού και το επόμενο 24ωρο, ενώ στην Κρήτη και στις Κυκλάδες τα φαινόμενα θα πάρουν πιο τοπικό χαρακτήρα με χιονοπτώσεις πάνω από τα 500-600 μέτρα υψόμετρο. Στην κεντρική και ανατολική Στερεά καθώς επίσης και στην ανατολική Πελοπόννησο θα έχουμε κάποιες μπόρες χιονόνερου.

Προς το απόγευμα τα φαινόμενα θα έχουν τάση εξασθένησης.

Στην Αττική θα υπάρξουν μέχρι και το μεσημέρι μπόρες χιονόνερου και κάποιες μπόρες χιονιού ψηλότερα όμως από ότι τις προηγούμενες ημέρες. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα αρχίσουν να εξασθενούν και στις περισσότερες περιοχές θα σταματήσουν εντελώς.

Οι άνεμοι βόρειοι-βορειοανατολικοί στα 5 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία στους 2 με 9 βαθμούς Κελσίου. Στην Κεντρική Μακεδονία η Πέμπτη θα κυλήσει με αρκετό ήλιο, τοπικές συννεφιές στα νότια και ξαστεριά τις βραδινές ώρες. Οι άνεμοι στα 3 με 4 μποφόρ, μόνο στα ανοιχτά του Αγίου Όρους θα φτάνουν τα 6 με 7, και η θερμοκρασία στους 2 με 6 βαθμούς Κελσίου.

«Θα προσπαθήσει βασανιστικά να μαλακώνει ο καιρός»

Ο Σάκης Αρναούτογλου έκανε λόγο για «προσπάθεια του υδραργύρου να ανέβει έτσι λίγο αλλά θα την κάνει την προσπάθεια. Δηλαδή θα προσπαθήσει βασανιστικά να μαλακώνει ο καιρός όπως σας είπα και τις προηγούμενες ημέρες, τα επόμενα 24ωρα.

Θα πιάσουμε 10άρια-12άρια στα νότια – νοτιοανατολικά, εξάρια στη Βόρεια Ελλάδα, δεν θα παρουσιάσει κάποια αξιόλογη μεταβολή η θερμοκρασία στα Βόρεια αλλά Θεσσαλία και νοτιότερα είπαμε στις παράκτιες περιοχές πλέον, κυρίως από αύριο μεσημβρινές, προμεσημβρινές ώρες δύσκολα θα μπορεί να μετατρέπεται ό,τι πέφτει σε χιόνι καθώς μαλακώνει σταδιακά έστω και λίγο ο καιρός».

«Φθινοπωρινού – ανοιξιάτικου τύπου αέριες μάζες θα πλησιάσουν και τα δυτικά Βαλκάνια κυρίως από την ερχόμενη εβδομάδα. Μέχρι και τις 14/15 Φλεβάρη τα χρώματα είναι προς το ανοιχτό γαλάζιο στο ανατολικό και βορειοανατολικό κομμάτι της χώρας κυρίως. Αλλά μετά τις 15-16 θα πρέπει να μαλακώσει λίγο ακόμα ο καιρός, κυρίως στη Δυτική Ελλάδα», ανέφερε, τέλος, ο κ. Αρναούτογλου.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Χαρίτσης-Μαμουλάκης για την 24ωρη λειτουργία εμπορικών καταστημάτων: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη σχεδιάζει μια ανάπτυξη στις πλάτες και σε βάρος των εργαζόμενων και της κοινωνίας

Κοινή δήλωση του Τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Χαρίτση και του αν. Τομεάρχη Χάρη ΜαμουλάκηΜε αφορμή την τροπολογία...

Νεκρός λοχαγός στην Ξάνθη – Κατέρρευσε κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης

Έχασε τις αισθήσεις του στο στρατόπεδο και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο όπου και κατέληξεΈνας 49χρονος στρατιωτικός που υπηρετούσε σε Μονάδα της Ξάνθης, έχασε...

Στο Άργος περιόδευσε ο Αλέξης Τσίπρας

Την Αργολίδα και την πόλη του Άργους επισκέφτηκε το πρωί της Παρασκευής 31 Μαρτίου ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ...

Νέα τραγωδία στις ΗΠΑ: Πεντάχρονος πυροβόλησε και σκότωσε το 16 μηνών αδελφάκι του

Αγοράκι 16 μηνών έχασε τη ζωή του όταν αδελφός του, 5 ετών, πυροβόλησε μέσα σε διαμέρισμα στη Λαφαγιέτ, στην πολιτεία Ιντιάνα...

Δίκη Πισπιρίγκου: «Ανεξήγητη η ανακοπή της Τζωρτζίνας – Φώναζε η νοσηλεύτρια και όχι η μητέρα» – Τι κατέθεσε η παιδίατρος

Τις στιγμές που ακολούθησαν την ανακοπή της Τζωρτζίνας περιέγραψε στο ΜΟΔ η παιδίατρος που επιλήφθηκε πρώτη και έκανε ΚΑΡΠΑ στο παιδί,...